1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A II. világháború

Diskurzus a(z) 'Hadtörténelem' témában - joker által indítva @ 2015. június 22..

 1. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  Ez a francia Chalais-Meudon teljes méretű szélcsatornában végzett kísérlet a V24 teszt gépen amelyben az alacsony sebességű repülést tesztelték valamikor 1940-ben.

  Maga a szélcsatorna 1935-ben épült (talán a második volt a világon amelyik teljes méretű gépet és nem csak makettet is tudott tesztelni), ilyen a németeknek nem volt ha jól tudom. Más fajta igen, az Aeon Flux filmben meg is lehet csodálni ;).
   
  blitzkrieg, Masztiff and jani22 like this.
 2. jani22

  jani22 Well-Known Member

 3. jani22

  jani22 Well-Known Member

  Ez sem jött össze a terv szerint! Sokan megfizettek a gondatlanság miatt. :(

   
  fishbed and Nemerson like this.
 4. jani22

  jani22 Well-Known Member

  Számra volt 1-2 érdekesség.   
  alfa74 likes this.
 5. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

 6. kacsacsor

  kacsacsor Well-Known Member

  Truman, a későbbi elnök, ekkor még szenátor, 1941. jún.-ban: azt a felet kell segítenünk (német/orosz) amelyik vesztésre áll.
   
  blitzkrieg and Rotten878 like this.
 7. kacsacsor

  kacsacsor Well-Known Member

  A Market Garden hadműveletet szerintem hiba fekete-fehéren értékelni.
  A kitűzött célok kétharmada megvalósult.
   
 8. dudi

  dudi Well-Known Member

  A műtét sikerült jétharmadig a beteg meghalt.Ez persze fel lehet pozitívan tüntetni csak nah...
   
  fishbed, jani22, blitzkrieg and 2 others like this.
 9. Ooorky

  Ooorky Well-Known Member

  El-Alamein óta nem volt komoly győzelme (ahol legszebb szovjet világháborús filmeket idézve frontálisan lerohanta az ellenséget), meg akarták mutatni az amerikaiaknak a birodalom erejét, erre tellett.
   
  jani22, blitzkrieg and Kurfürst like this.
 10. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  Csak epp semmit sem ért a maradék 1/3 nélkül.

  Egy megvert, harceszközeit jórészt elvesztett hadsereg verte szét gyakorlatilag teljesen az angolok elit egységeit egy gyors hátraarcból adott pofonnal. Utána az angolok gyakorlatilag fél évet tököltek a környéken és centinként sem tudtak előrejutni.
   
  vata, jani22, alfa74 and 2 others like this.
 11. Ooorky

  Ooorky Well-Known Member

  Az megvert hadsereg gerincét pont a birodalom legelitebb katonáiból álló, Monte Cassino-ból pihenésre hátravont Fallschirmjager-ek alkották, hozzájuk társultak a mindenféle Volks és Luftwaffe földi egységek, keleti frontról feltöltésre hátravont SS csapatok és a Hermann Göring kiképző harckocsijai (Pz IV D és III E).
   
  jani22 likes this.
 12. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Azért hozzá tenném, hogy utána jött a tél és senki nem erőltette a támadást. A szövik a kudarc után eldöntötték ,hogy "majd jövő tavasszal". Addig felépült a logisztika, tovább gyengült a III. bir.
  Lehet megvert egy hadsereg, de ha gyak. pct. eszközök nélküli ejéseket dobsz le páncélosok közé kvázi utánpótlás nélkül, akkor a végeredmény eléggé megjósolható...

  Akkor nem voltak olyan eszközök, amivel megbízhatóan megsemmisíthetőek voltak még városi körülmények között is a hk-k úgy, hogy akkorra azért már kitanulták ezt a műfajt.
   
  Pocok75 likes this.
 13. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  Szeptember azert nem tél, nézz ki az ablakon.

  A németeknek az elejen nem nagyon voltak tankjaik, a visszavonulás alatt elveszett a nagy részük, féllánctalpas is alig volt.

  Azert tudták megállítani mert azonnal reagáltak mindenféle félig feltöltött ad hoc hatcsoporttal azonnal ellentámadásba mentek át, lekötötték az angolokat, az előre nyomuló szövi szárazföldi egységeket pedig sikeresen lelassították annyira, hogy beérkezett a páncélos erősítés a hátországból. Azzal mar valóban nehezen boldogultak az ejék, bár kézi páncéltörő eszközeik voltak (PIAT).

  Az sem teljesen igaz, hogy utána leállt a támadás, az angolok tovább erőlködtek a Scheldtnél, gyakorlatilag I vh-s harcaszattal, de nagyon lassan jutottak elore, Antwerpen bevétele és aknamentesítése is hónapokig tartott.
   
  jani22, alfa74 and blitzkrieg like this.
 14. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Látom nem sikerült megérteni, akkor kifejtem jobban...

  Az egész MG hadművelet a széles fronton előrenyomulás és kis fronton való előretörés vitájának lezárása volt azzal, hogy mindent elvontak a MG szárazföldi erőinek előretörésének ellátásához. Emlékeim szerint ezen Patton dühöngött is, hogy Monty kapott prioritást sőt, az egész MG brit dolog volt inkább.

  A Cobra utáni kitörés utáni gyors előrenyomulás után a MG után végleg kifullad a szövi lendület, nem volt hozzá meg a logisztikai háttér. Mivel szept vége volt és télig nem volt felépíthető egy újabb komoly offenzíva anyagigénye ezért a háború lezárása el lett napolva jövő tavaszig. Az ardenneki német ellentámadás ellen Patton északra kanyarítása azért volt lehetséges, mert addigra már azért kezdett helyreállni a logisztika, de télen nem terveztek nagy offenzívát, csak muszájból csinálták.

  Volt nehézfegyverzet a németeknél. Pont. Ez a kulcs. Az a kevés is döntő volt, mert nem tudták elfoglalni a hidat sem, nemhogy megtartani.

  Ha egyetlen úton tudsz előre nyomulni és a tervezett haladási sebesség ötödét sem sikerül tartani, akkor halott ügy az egész. A gyors német reagálás szép volt, de kellett a nehézfegyverzet és a nem védhető drop zone is... Így azért nem nagy truváj megállítani egy elszigetelt utánpótlás nélküli ejés erőt. Így is hány napig tartottak ki...?

  A MG szintű nagy offenzíva nem ment volna télig, a széles fronton előrenyomulás meg köv. tavaszig lekerült az étlapról.
   
 15. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  Ajajj, már megint ez a buta szájkaratét nyomod az interneten..

  Köszönjük, ezzel itt mindenki tisztában van.

  Ok-okozat. Azért fulladt ki a lendület és a logisztika, mert a Market Garden nem sikerült. Az eredeti elképzelés egy kellően idióta terv volt Montytól, aki utána folytatta volna az előrenyomulást az észak-Német síkságon Berlinig. Csak ugye már az első lépés is elakadt.Utána az egész ősz kb. azzal telt hogy a Holland partvonalon próbáltak kikötőket és területet szerezni a németektől, csak baromi keservesen, lassan ment a briteknek. Az amik meg egy végtelenített szopóálarcot vettek fel a Hürtgen erdőben.

  "Pont." :D

  Várom ennek a "nehézfegyverzetnek" a részletezését, forrásokkal, bevethető darabszámmal. Sokat sejtet, hogy az első ellentámadásokat felderítő páncélkocsikkal és féllánctalpasokkal csinálták a németek (egyébként ki is lőtték majd az összeset).


  Ugyebár fordítva ugyanez nem igazán sikerült - lásd (Kréta)… ott fele annyi német eje vert ki a szigetről nehézfegyverzettel is rendelkező briteket 1 hét alatt.

  Arnheimnél konkrétan 4 napig, a többi résszel együtt is kb. 1 hét alatt felszámolták az egészet.

  Nézz utána hogy a Britek hányszor, mennyit próbálkoztak még az ősszel. Nem sok sikerrel, de az a mesebeszéd kategória hogy az MG után mindenki begubózott téli álmot aludni, csak ugye nem volt nagyon szövi siker, ne is beszéljünk hát róla. ;)
   
  jani22 and blitzkrieg like this.
 16. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Aha...
  Akkor későbbi miért kevered az ok és okozatot?
  Itt fordulok le a széktől.
  Az egész Cobra utáni eredmény az volt, hogy egyetlen irányba tudtak csak támadni és összekaparni hozzá anyagot. Ebből aztán te azt hozod ki, hogy ha sikerült volna a MG és még tovább mennek, akkor helyreáll ez? Antwerpen kontrollja és helyreállítása ettől független volt, ahogy a MG volt vagy sem. Cherbourg is csak Aug közepétől kezdett igazán hajókat fogadni.

  Az volt, hiszen még siker estén is tovább súlyosbította volna a logisztikát. Montynak olyan idióta ötlete is volt, hogy Berlinig előre és a több száz km mély betörés esetén leváló hadosztályok statikusan fedeznék az előretörést. Mikor ezt olvastam, akkor fogtam a fejem, hogy ekkora ökörséget hogyan találhatott ki bárki.
  A mai napig nem értem, hogy Hürtgent miért erőltették.

  De az angolok nem érték el céljukat. A ledobási zónákat, ami nyílt terület meg járművek ellenében nem lehet biztosítani....

  Fő offenzívát mondjál, ami legalább hadsereg szintű volt. Az, hogy a kisebb próbálkozások jelentőségét felnagyítod, az nem az én problémám. Aachen bevétele és Hürtgent leszámítva semmi komoly nem volt a német ellentámadásig. A komoly szövi offenzíva meg 1945 márciusában indul, amikor utoljára vetették be az ejéseket (Varsity). Komoly szövi egész frontos, offenzíve 1944 aug után 1945 március végén volt. Vagy akkor kérlek linkkel mutasd meg, hogy hol volt nagy offenzíva, ami nem tűnt fel nekem...
   
 17. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

  Nézd meg, hogy milyenek voltak az erőviszonyok El-Alameinnél. Kétszeres angolszász fölény anyagiakban és emberben, ráadásul Rommel seregében a németek sokkal kevesebben voltak, mint az olaszok. Édesapám szerint, aki végigolvasta az összes tábornok visszaemlékezését az oroszoktól, németektől Churchillen át Eisenhowerig, a legjobb angol tábornok a II. világháborúban Alexander volt, Montgomery meg ügyesebben használta ki a PR lehetőségeket. Lehet, hogy nem volt igaza, de valószínűleg nem véletlenül utálták az amerikaiak (inkluzíve Eisenhower), és tartották f@sznak.
   
  blitzkrieg and Kurfürst like this.
 18. honved

  honved Well-Known Member

  A háborúnak abban a szakaszában ez egy hatalmas Brit kudarc volt, a már eléggé elhasználódott német haderők ellenében. A kivitelezé szakmai hibáit már nem is kell felsorolni, mert elég hosszú lenne a sor.
   
  jani22 likes this.
 19. jani22

  jani22 Well-Known Member

  Mivel én vetettem fel a témakört a közelmúltban,

  így kérnélek Titeket,

  hogy olvassátok el a nem száraz szövegű blogbejegyzést és a hozzászólásait. :)

  Ezt sikerült összehozni közvetlenül:

  "Végül is egyheti harc és több mint tizenötezer halott és sebesült árán az angol 21. hadseregcsoport beszerzett magának újabb 200 kilométernyi védendő frontvonalat egy sehová sem vezető út két oldalán. Azt szokták mondani, hogy a vereségnek soha nincs gazdája, itt viszont olyan mennyiségű pancserkedés történt a szövetségesek részéről, hogy abból mindekire jutott."
   
 20. jani22

  jani22 Well-Known Member

  https://lemil.blog.hu/2009/09/17/tevedesek_nagyon_szomoru_jateka_a_market_garden_hadmuvelet
   
  fishbed likes this.

Ezen oldal megosztása