A II. világháború (1939 - 1945)

Talán túlzás, de azért beteszem.
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Tetszik
Reactions: jani22
Sajnos elpofázzák a motor hangját! :(

Azt el tudom képzelni, hogy amikor a pilóta beült és feldübörgött az Ő Gépének a motorja, az lehetett benne, hogy ez az enyém és ez a géppel győzni fogok. :) :)
Mert volt elötte 1 nagyon jó motor. :)

A Merlin motor hangja, hirtelen ezt találtam, hátha Ti tudtok mellé tenni még.

1:50

X5E3xEu.jpg

"Akik késve értesültek
A Csatorna-szigetek védőinél három kompánia adta meg magát később az európai háború vége után. A holland Texel-sziget védői akik nem is németek voltak, hanem grúzok(!) 12 nappal a VE-day után május 20-án, az U-977-es tengeralattjáró az argentin Mar del Platá-ban 101 nappal később augusztus 17-én, az elfelejtett, távoli északi Barents-tengeren – a Medve–szigeten – létesített német meteorológiai állomáson pedig csak szeptember 4-én, 119 nappal a győzelem napja után és két nappal a japán kapituláció után (!) tudták meg a háború végét. Az utóbbi helyen egy norvég halászhajó legénysége ordította ki a parttól nem messze sétáló németeknek, hogy már jó ideje hazamehettek volna."

https://hogyantortent.com/nemet-megszallok-a-brit-szigeteken/

https://femina.hu/terasz/csatorna-s...e=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link
Nem akarok hülyeségeket írni de úgy rémlik valami szipi szupi német U-boot csak 45 telén adta meg magát és hogy addig hol volt az passz... Na ebből lett a legenda hogy az Antarktiszon volt.

• Tetszik
Reactions: jani22
"a Harmadik Birodalom végnapjaiban, az amerikai haditengerészetnek magát megadó U-234 fedélzetén Japánba tartó uránszállítmányt találtak.

Szupertitkos küldetésre futott ki az átalakított tengeralattjáró
1945. március 25-én, a Harmadik Birodalom összeomlásának végnapjaiban az U-234 Johann-Heinrich Fehler korvettkapitány parancsnoksága alatt" ....

https://www.origo.hu/tudomany/20160...harmadik-birodalom-u-234-atomtitok-nemet.html

• Tetszik
Reactions: blitzkrieg
Laikus kérdés: amikor az USA belépett a háborúba, és a gyárak elkezdték a nagy tömegű haditermelést, akkor érvényesült az a piaci logika, hogy ettől olcsóbbak lettek az egyes darabok, mint a háború előtt? Egyszerűbb fegyverek, járművek, felszerelési tárgyak esetén ez lenne a logikus, de talán még a komolyabb eszközök esetén is. Tudtok erre vmilyen forrást? Előre is köszi.

• Tetszik
Reactions: blitzkrieg
Ha jól emlékszem egy fix költség + 10% haszon rátával dolgoztak/dolgozhattak az amcsi gyárak. Konkrét árváltozás nem nagyon láttam (nincs elég adat), bár a munkaóraszám jelentősen csökkent egyes repülők esetében.

• Tetszik
Reactions: FilcTroll
Eleinte nem volt benzin benne. :D

• Tetszik
Reactions: fishbed
Én régebben találkoztam ezzel naponta! :D

25_0.jpg

:)
magyar-honv%C3%A9ds%C3%A9gi-ev%C5%91eszk%C3%B6z-klt-kan%C3%A1lg%C3%A9p.jpg

Nem volt könnyű kikerülni, de nagyon hatásos volt. :D
Több hónapon keresztül konyhaügyis is voltam.
:)

• Tetszik
Reactions: svajcibeka