Már a háború tervezésében sem. Három irányban támadni? Ha minden erővel Bakuba indulnak, talán még nyernek is.Nyilvánvaló, hogy Moszkva elfoglalásának tervezésében a német vezérkar nem állt hivatásànak csúcsán.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Már a háború tervezésében sem. Három irányban támadni? Ha minden erővel Bakuba indulnak, talán még nyernek is.Nyilvánvaló, hogy Moszkva elfoglalásának tervezésében a német vezérkar nem állt hivatásànak csúcsán.
Najó akkor vegyük végig, ott volt egy SZU ami kévégezte akkori legjobb tisztjeit, a kis finnek ellen az 1 milliós "nagy Szovjet Vörös hadsereg" majd 300.000 embert veszített több mint 2000 harckocsi kíséretében , ott volt még az 1905-ös vereség a japánoktól , ott volt az első vh kísértete ahol az akkori orosz birodalom minden volt csak nem kompetens, erre jött még egy Stalin aki kiéheztette és felborította az egész országot az "iparosodás" jegyében + ennek ráadásaként a németek látták mennyire is felkészületlen a teljes szovjet hadsereg és hadi gépezet mert voltak ám Moszkvában parádét nézni a náci szemlélők 39-ben + előtte már jó volt a viszonyuk és ha még ez sem lenne elég akkor a németek még azt is pontosan tudták hogy a haditechnikájuk messze messze túlszárnyalja a szovjet színvonalat mivel "együtt" fejlesztettek (akkor még titokban) páncélosokat ahol a németek láthatták hogy hááát a szovjeteknek van még mit tanulniukOtt volt halhin gol, meg a japán határháborúk. Egyáltalán nem gondolnám, hogy a szovjetek lenézése indokolt volt. De összességében itt most, engem ez a Moszkvát egy csettintéssel zavar. Az első év végén véres fejjel takarodtak vissza a francba. 1 évvel később, meg az erősebb VH ellen majd simán? Nem tudom. Nekem ez erős.
akkor Fronton inkább 4 irányba kellett volna...Már a háború tervezésében sem. Három irányban támadni? Ha minden erővel Bakuba indulnak, talán még nyernek is.
Régi Panzer General I. játékaimban volt olyan játék, ami azt feltételezte hogy nincs Barbarossa….Már a háború tervezésében sem. Három irányban támadni? Ha minden erővel Bakuba indulnak, talán még nyernek is.
Nem én mondtam a 4. frontot. A dél hadseregcsoport célja Baku volt. Csak nem érték el. Ha elérik, dolfiéknak hirtelen lett volna benzinjük, zsugás viliéknek meg nem.Régi Panzer General I. játékaimban volt olyan játék, ami azt feltételezte hogy nincs Barbarossa….
Közel-Keleti front volt és utána egy Kaukázus42 misszió, ami a te 4 frontod.
A 4. Front a Kaukázus felől délről indult….
Persze! De a lényeg, hogy lett volna B verzió rá!Nem én mondtam a 4. frontot. A dél hadseregcsoport célja Baku volt. Csak nem érték el. Ha elérik, dolfiéknak hirtelen lett volna benzinjük, zsugás viliéknek meg nem.
Vazz tényleg. ilyen is volt.Régi Panzer General I. játékaimban volt olyan játék, ami azt feltételezte hogy nincs Barbarossa….
Közel-Keleti front volt és utána egy Kaukázus42 misszió, ami a te 4 frontod.
A 4. Front a Kaukázus felől délről indult….
A németek ereje akkor mâr se letszàmban, se technikâba nem volt elég, hogy a végtelensegig kinyujtott utánpòtlási vonalak végén és a tél kezdetén egy többmilliós várost végletekig elszânt vèdökkel szemben bevegyenek. A szovjet eröösszevonásról, ami aztán viisszadobta öket kb 200 km-rel, sejtelmük sem volt.Najó akkor vegyük végig, ott volt egy SZU ami kévégezte akkori legjobb tisztjeit, a kis finnek ellen az 1 milliós "nagy Szovjet Vörös hadsereg" majd 300.000 embert veszített több mint 2000 harckocsi kíséretében , ott volt még az 1905-ös vereség a japánoktól , ott volt az első vh kísértete ahol az akkori orosz birodalom minden volt csak nem kompetens, erre jött még egy Stalin aki kiéheztette és felborította az egész országot az "iparosodás" jegyében + ennek ráadásaként a németek látták mennyire is felkészületlen a teljes szovjet hadsereg és hadi gépezet mert voltak ám Moszkvában parádét nézni a náci szemlélők 39-ben + előtte már jó volt a viszonyuk és ha még ez sem lenne elég akkor a németek még azt is pontosan tudták hogy a haditechnikájuk messze messze túlszárnyalja a szovjet színvonalat mivel "együtt" fejlesztettek (akkor még titokban) páncélosokat ahol a németek láthatták hogy hááát a szovjeteknek van még mit tanulniuk
+vedd hozzá hogy már csak a háború első évében mekkora veszteségeket szenvedett el a vörös hadsereg (csak Kijevnél 660.000 fő esett el vagy esett fogságba de már az odaúton is voltak katlanok amiket felszámolva majd 1 milliós volt a vesztesége a szovjeteknek)
+ ehhez tegyél hozza egy olyan brutális hadi gépezetet ami 3 hét alatt átment a lengyeleken és ha ez nem lenne elég akkor 1 hónap alatt meg majdnem egész nyugat európán (maj10-jun14 Páris)
Összegezve: igen, most hatalmas hülyeségnek tűnik már, akkor viszont egy olyan gyenge ellenségkép ellen egy olyan haderővel a hátad mögött mint a Luftwaffe+Werhmacht egyáltalán nem volt akkora hülyeség (+ vedd hozzá a német felsőbbrendűségi tudatot)
Btw, én is kb azt modnom hogy ott ment tönkre minden amikor nem tudták elfoglalni Moszkvát , és vicces mert meglett volna nekik ha Hitler nem küldi délre a közép hadseregcsoport páncéloserőinek nagyrészét
Meglepő a stílusod, esetleg fejtsd már ki bővebben.Ott volt halhin gol, meg a japán határháborúk. Egyáltalán nem gondolnám, hogy a szovjetek lenézése indokolt volt. De összességében itt most, engem ez a Moszkvát egy csettintéssel zavar. Az első év végén véres fejjel takarodtak vissza a francba. 1 évvel később, meg az erősebb VH ellen majd simán? Nem tudom. Nekem ez erős.
Kuss, én így szállok le a bicikliről. Hogy egy klasszikust idézzek.
Vicces hasonlat...Meglepő a stílusod, esetleg fejtsd már ki bővebben.
Majd Ő. Talán nem hiszed el, hogy én is hallottam erről?Vicces hasonlat...
A németek ereje akkor mâr se letszàmban, se technikâba nem volt elég, hogy a végtelensegig kinyujtott utánpòtlási vonalak végén és a tél kezdetén egy többmilliós várost végletekig elszânt vèdökkel szemben bevegyenek. A szovjet eröösszevonásról, ami aztán viisszadobta öket kb 200 km-rel, sejtelmük sem volt.
De mindegy. Tèny, hogy Moszkva elött megàllt a nèmet tâmadás, aztán kezdödtek a bajok.....
Egy kicsit hozzátennék ehez.akkora környezetben SZU legyőzése nem egészen volt eszement ötlet, gondolj bele hogy a kis Finnország is azért elcicázott velük egy darabig,ott volt a Great Purge-nek a hatása is meg hát a tipik ruszki mentalitás, akkor ez nem volt olyan nagy hülyeség ám...
A Rona és a Dirlewanger csoportok megvannak ugye?Egy kicsit hozzátennék ehez.
Nekem az a véleményem, hogy ha nem is simán, de igen nagy valószínűséggel reális lett volna a SzU legyőzése.
Amennyiben, ha Hitler és az agyhalottabb náci vezetés nem erőlteti azt az elmebeteg fajelméletét a szlávokkal kapcsolatban, már 1941-ben meglett volna az erő a SzU legyőzéséhez.
Ugyanis 1941-ben az ukrán lakosság döntő többsége felszabadítókként tekintett a német csapatokra! Ha a németek megegyeztek volna az OUN vezetőivel (pl. Bandera), és megadták volna nekik a független ukrán államot, nem lett volna hiány motivált, bosszúra szomjazó jelentkezőkből a német hadseregbe.
Másrészt, az ukrán területeken keresztül szinte zavartalanul áramolhatott volna keletre az utánpótlás, mivel partizántevékenységtől nem igazán kellett volna tartani, és partizánvadászatra sem kellett volna erőket lekötni.
Szerintem így két végkimenetele lehetett volna a háborúnak keleten:
1, német győzelem, SzU teljes veresége 1943 végéig, ezt tartom valószínűbbnek.
2, évekig elhúzúdó húsdaráló, a két fél teljes kimerüléséig, majd tűzszünet. Nem sokkal később teljes német összeomlás a szövetségesek partraszállása miatt. Viszont a teljesen kimerült SzU sem tudta volna leigázni a kelet európai államokat.
Kaminszkij egysége nem volt jelentős.A Rona és a Dirlewanger csoportok megvannak ugye?
Beolvasztottak közéjük ukri egységeket is.Kaminszkij egysége nem volt jelentős.
Dirlewanger meg nem tudom hogy jött ide... Voltak ugyan orosz önkénteseik, de nagy részben német köztörvényesekből állt az a csürhe.
Egy kicsit hozzátennék ehez.
Nekem az a véleményem, hogy ha nem is simán, de igen nagy valószínűséggel reális lett volna a SzU legyőzése.
Amennyiben, ha Hitler és az agyhalottabb náci vezetés nem erőlteti azt az elmebeteg fajelméletét a szlávokkal kapcsolatban, már 1941-ben meglett volna az erő a SzU legyőzéséhez.
Ugyanis 1941-ben az ukrán lakosság döntő többsége felszabadítókként tekintett a német csapatokra! Ha a németek megegyeztek volna az OUN vezetőivel (pl. Bandera), és megadták volna nekik a független ukrán államot, nem lett volna hiány motivált, bosszúra szomjazó jelentkezőkből a német hadseregbe.
Másrészt, az ukrán területeken keresztül szinte zavartalanul áramolhatott volna keletre az utánpótlás, mivel partizántevékenységtől nem igazán kellett volna tartani, és partizánvadászatra sem kellett volna erőket lekötni.
Szerintem így két végkimenetele lehetett volna a háborúnak keleten:
1, német győzelem, SzU teljes veresége 1943 végéig, ezt tartom valószínűbbnek.
2, évekig elhúzúdó húsdaráló, a két fél teljes kimerüléséig, majd tűzszünet. Nem sokkal később teljes német összeomlás a szövetségesek partraszállása miatt. Viszont a teljesen kimerült SzU sem tudta volna leigázni a kelet európai államokat.