Az I szerintem igen, a II helyett valoban tobb ertelme lett volna tobb Parducot gyartani. Viszont arra felhivnam a figyelmed, hogy azert mert otszor dragabb volt az nem jelenti azt, hogy helyette otszor annyi Parducot tudtak volna gyartani. Sot szerintem biztos nem. Es ismetelten irnam, hogy mar 44-ben is igen rosszul alltak a megfeleloen kikepzett harckocsizokkal. Tehat ha meg az otszor annyi Parduc ossze is jott volna... Kik harcoltak volna azokkal?
Azert a Tigris valoban nem volt tucat jelenseg, de olyan iszonyat ritka sem, ha a szamok tukreben nezed. Peldaul a gerincet ado Pz IV G, H es J verziokbol 1943-45 kozott 6300-6400 darabot gyartottak. Tigrisbol mennyi jott le a 45-ig? Cirka 1800 darab, nagyjabol minden 3,5. Pz IV-re egy Tigris jut. Cafolnam a ritka mint a feher hollo allitasodat.
Magyar Tigris(Királytigris, a történet szempontjából ugyanaz a vége) alkalmazók "panaszkodtak", hogy ha biztosra akartak menni, akkor a terepen 80(!!!) kilométerenként tankolni kellett. A harctéren ezt "kicsit" nehéz biztosítani.
A Tigris "résztvevős" csaták -összegezve az olvasott krónikák többségét- kb. így nézett ki:
Tigris ül "méla lesben", megjön az ellen. Tigris kilő 2-3-t.
Felfedezik.
Kiront, kilő 3-4-t.
1, Ellenfél menekül, Tigris kilő 2-3-t, GYŐZELEM!
2, Ellenfél (10 vagy több/Tigris) elkezdi kerülgetni.
kb. 10 lövés lepattan a "Tigris-bundáról" cserébe 2-3 "ellen" kilőve.
Tigris lendület(üzemanyag) elfogy/megjön a légierő.
Dicső vég: önrobbantás/Typhon rakéták :-(
Orosz sztyeppe verzió: elsűlyedtem, mentsetek ki..
T-34/Il-2 :-(
Wittman sokszor is tette: Tigris tarol, megsérül. Alig/nem nagyon!
Nem baj(!?), úgyis alig maradt benne benzin, Parancsnok átül, tovább tarol.
Akkor is elismerésre méltó egyébbként, ha "váltott lovakkal"...