Vagy nem...
A LL szállítások időbeli eloszlása.:
Year Amount (tons) %
1941 - 360,778 tons - 2.1%
1942 - 2,453,097.00 tons - 14.0%
1943 - 4,794,545.00 tons - 27.4%
1944 - 6,217,622.00 tons - 35.5 %
1945 - 3,673,819 21 tons - 21.0%
Total - 17,499,861.00 tons - 100%
Gondolom feltűnt hogy az első két évben - a kritikus időszakban - mindössze 16,1%-át kapták meg a leszállított javaknak. A szállítások döntő többsége akkor érkezett amikor a Németek már verve voltak...
Vagy megfordítjuk a dolgot és minél töb LL-t kaptak, annál jobban ment nekik.
Volt régebben a neten egy nagyon jó lista, idöszakonként mit és menynit szállítottak le - persze, hogy nem találom. Mindegy: nem tudom, hogy az a tonna miylen tonna (gondolom, metrikus, de lehetséges, hogy hajótértonna ,vagy hogy a fenébe hívják), azonban az szinte garantált, hogy 41-ben szinte csak és kizárólag hadianyagot/fegyvert szállítottak, tehát tömegre kevesebbet mintha ment volna egy hajórakomány búza vagy acél.
Másik problémám a listával így ránézésre, hogy 45-ebn 21% tömegre úgy, hogy májusban leállítottaák az egészet?
Eh, ha valaki megtalálja a komplett lsitát, linkelje már be, érdemes öngészni és nem, ismétlem nem szabad megállni a tank/repülő/zongora szentháromságnál: istentelen mennyiségű alapnyag, élelmiszer illetve termelőeszköz volt benne.
Ennyi a lényeg. Pont ezért írtam én is, hogy minden segítség jól jött az oroszoknak, de már felfordul a gyomrom ahol folyamatosan olyat kell olvassak, hogy
1. a NYUGAT nyerte meg a háborút
2. mikor az orra alá tolod az ilyen embernek a tényeket, hogy a németek 85%-a a keleti fronton esett el, akkor viszont jön az hogy "Mert a nyugati sokkal jobb minőségű LL fegyverekkel győzték le a németeket!
Kellett a LL, jól jött, segített, de a saját fegyvereikhez képest elenyésző volt minden harceszköz jelentősége amit kaptak. Konzerv, ruha, mozdony, teherautó, nyersanyag. Ez volt a döntő, nem a Hurricane volt akkora csoda mondjuk a Yak-1 hez képest, vagy a P-39 a La-5 höz képest. A harckocsikat meg szerintem ne is említsük...
Ezt a témát már amúgy nagyon kimaxoltuk mostanra, azt gondolom.
Nem a nyugat, az USA.
Jó, rendben, közösen csinálták, de az US szállításai tették lehetővé a harc megvívását. Nélkülük nyakig lett volna szarban mind az UK, mind a SU.
És igen, nem elsősorban a fegyverek segítettek, hanem minden más: termelőeszközök, alapanyagok, minden, amire a szovjeteknek szükségük volt: ugyanis ők igényelték a szállítmányokat.
(A P39 egyébként meglepően jól teljesített a szovjeteknél, a shermant meg alapvetően szerették, szóval...)
"de már felfordul a gyomrom ahol folyamatosan olyat kell olvassak, hogy
1. a NYUGAT nyerte meg a háborút"
Szoval hol olvastal folyamatosan olyat hogy a "nyugat nyerte meg a haborut" ???
Szerintem rám gondolt, persze, a történet nem ennyire egyszerű
(De tényleg, megvan valahol az LL szállítások listája, régen láttam amúgy is.)