K
kamm
Guest
Ha lesz nálunk F-35 ös az is max szerintem valamikor 2026-30 között lehetséges. A Románoknál várjuk ki a végét. Jelenleg nem hiszem hogy a forrásaik engednék. Szerintem még a közeljövőben se.
Lengyelek az teljesen más liga.
A török felesleget ha lesz ilyen plusz az egyébb megrendeléseket beleszámítva szerintem az elkövetkező évekre el is viszi a gyártási kapacitásokat.
Szlovákok, bolgárok,horvátok meg talán egy két közeli ország maradnak az F-16 ál. Feltéve ha lesz elég gépre keretük. Mert a szlovákokon kívül alig van forrásuk az említett országoknak. Max 6-8 db os legirendészet jelegű "flottákra". Azzon se lepődnék meg ha pár év múlva ezzen országok (magyarországot is beleértve) valamilyen közös flottát alakítanának ki? Esély meg lenne rá. Viszont akkor több mint valószínűleg ezzen flotta gerincét mi adnánk.
Mondjuk az a 34 F-35 mindossze 4 milliard euroert, az tenyleg erdekes... ha 12-14 geppel (F-35A) szamolnank az kioregedtt Gripenek melle, akkor az is csak masfel milliard euro korul lenne, cirka az uj, multi-layered legvedelmi rendszer ara.
A brazil Gripen E ara ugyanennyi volt, azaz a Gripen E vs F-35A arcedula kb ugyanaz lesz - a problema az uzemeletetesi ktg, az biztosan magasabb az F-35-nel (mondjuk a Saab is ordenare modon csusztat, mert mindenhol a regi C/D uzemeltetesi ktg emlegeti, ami nonszensz), a 'remote kill switch' megleterol mar nem is beszelve.
Meglatjuk, nekem tetszik a Gripen baromi praktikus, partizan-szemleletu megkozelitese (ti leszall-felszall barmilyen normalis autopalyan, egy feluljaro alatt 10-15 perc ujrafegyvereni stb), mikozben lathatoan anayit-apait beleadnak az eletronikaba es a networked kialakitasba.