1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  A Jaguár egy felfegyverzett felderítő jármű 3 fő személyzettel.
  A Griffon meg egy sima APC.
  Az egyik a fegyvert hordozza, a másik meg katonát szállít. És egyik sem úszóképes.
  Ez a 2 jármű a török Yalcin és NMS versenytársai, nem az AMV-Boxernek.
   
 2. Anti

  Anti Well-Known Member

  Igaz de ha mar a Leokat meg a Pzh-t is toluk vettuk... :) Kiszolgaltatva meg ki leszunk mindenkepp.
   
  Kishuszár likes this.
 3. honved

  honved Well-Known Member

  Az a tábornoki kar sem volt rosszabb, mint bármelyik nyugat európai, akik bebuktak 1940-ben. A 30-as évek közepéig nem fegyverkezhettünk nehéz vasak terén. Mikor kezdhettük, a háborúig, 1-2 év maradt. Svéd és Cseh, Olasz, tetmékeket vettünk és kezdtünk gyártani. Mert a németek pld nem adtak el harckocsit akkor még senkinek. Hogyan is tudtak volna csodát tenni, olyan rövid idő alatt ? A Huba hadrendek ott vannak, meg lehet nézni hogy is álltunk és mikor. Mikor is kezdődött a győri program, stb.
   
 4. borisz

  borisz Well-Known Member

  Én attól tartok, hogy megint elkésünk. Vagy rossz filmre ülünk be, hiszen minden tegnapra kellett volna. Többek közt 5-10000 fő +.
   
 5. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

  Horthyt lehet szidni és balf@sznak tartani (szerintem az volt), a tábornokait nem igazán.
   
 6. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

  Mindig minden tegnapra kellett volna. Olyat hadsereget nem láttam, hogy mindenből naprakész.
   
  Kishuszár likes this.
 7. igaziigaz

  igaziigaz Well-Known Member

  Az első bécsi 1 döntés előtt ha Horthy nem trollkodik a bajszosal ok nélkül akkor sokkal jobban fel lett volna fegyverezve a honvédség. Később a párduc licenc is meglett volna. Bethlen és Teleki a szélsőséges liberálisok nagyon hátráltatták a honvédséget és ezt nem lehet trianonra fogni.
   
 8. igaziigaz

  igaziigaz Well-Known Member

  Tábornokok egy része az volt. Pontosabban abban a hiszembe voltak, hogy az ember többet ér a technikánál és oroszt próbáltak játszani tömeghadsereggel. Egyértelmű marhaság volt.
  Annak idején választhatott a honvédség, hogy kisebb létszámú de nagyon fejlett legyen vagy tömeghadsereg krumpli pucolóval. A krumpli pucolást választották, pedig a kis létszámú fejlettség többet ért volna.
   
 9. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Maradjunk a magyar-német katonai együttműködésnél, de ugorjunk 80 évet. :)
   
  borisz likes this.
 10. igaziigaz

  igaziigaz Well-Known Member

  Igen, most olyan hangulat mintha tanultak volna a történelem hibáiból. Hiába kicsi a honvédség de a lehető legfejeltebb legyen. Bár azért most van egy probléma. A mai honvédek szerintem nem eléggé motiváltak és nem annyira magyarérzelműek mint Horthyék idejében volt, bár ha lenne akarat ezen is lehetne változtatni.
   
 11. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

  Ne haragudj, de ez a "magyarérzelmű" szöveg ugyanolyan marhaság, mint Csurka "magyarságteljesítmény"-e. Mutass egy fajtatiszta magyart a világon! Hazafiak vagyunk, és ha kell összefogunk.
   
  Kishuszár, Nemerson, fishbed and 2 others like this.
 12. papi

  papi Well-Known Member

  Én ezt régóta mondogatom. Rendszerben gondolkozni. Hosszú távon ez a legolcsóbb megoldás. KNDS-től a teherautón kívül szinte mindent be tudnánk szerezni ami gurul vagy lánctalpon közlekedik. Ezzel a Rheinmetall is jól járna, ráadásul tőlük meg jöhetne a MAN teherautócsalád is. És itt feküdnék rá a hazai gyártásra. Lassan a fél világ MAN teherautókat használ. Simán kibuliznám, hogy a Rába mostantól MAN gyár legyen. Mehetne a nálunk is gyártott MAN teherautó a világ sok hadseregébe. Esetleg az AMPV-t választanám 4x4 alapnak és az is mehetne itthoni gyártásba. Ja és a Boxert meg a Pumát is a Nexter 40 milliméteres CTA tornyával rendelném meg.
  Nem azért tennék így, mert elhiszem a legyőzhetetlen germán wunderwaffe baromságot, hanem mert a Leo meg a PZH után ez lenne a leglogikusabb.

  Igen tudom sokba kerül. Talán nem kellett volna 40 évig a légierőn kívül mindent leszarni és akkor nem így állnánk.

  Egy olyan misszióba, ahol nincs jelen mondjuk a közepes dandárunkba választott APC supportját adó cég, biztos nagy öröm lenne kihordani a csavartól kezdve a légszűrőn át a motort szerelő Sanyiig mindent. Várjunk csak nem ugyanebbe a rakás szarba léptünk valami BTR nevű vacakkal is?  Mert miért is? Egy cégnek az az érdeke, hogy minél nagyobb hasznot csináljon. Szerinted az a jó biznisz, ha a vevőt aki odahord egy raklap pénzt szétszopatjuk vagy az, ha az ilyen vevőt kiemelt partnerként kezeljük?
   
  Kishuszár and Anti like this.
 13. krisss

  krisss Well-Known Member

  A Rába így is MAN-t gyárt. Részegységet szállít az összes MAN járműbe.
   
  Kishuszár likes this.
 14. papi

  papi Well-Known Member

  Igen, csak mindenki valami hazai összeszerelésről, gyártásról álmodozik. Ezért gondoltam arra, hogy elmaradna a félelmetes ütemben dübörgő Rába teherautók itthoni összecsavarozgatása és helyette készülnének itthon is MAN emblémás járművek, amik eladhatóak lennének más piacokon is. Így gyártanánk itthon valami hasznosat, amivel már van némi tapasztalatunk, a Honvédséget meg át lehetne állítani a mostani 6-8 különböző típusról egyre. A beszállítói státuszt ez nem érintené.
  Persze az is lehet, hogy a Rheinmetallt nem érdekelné a dolog, mert így is bőven elegendő a gyártókapacitása. Nem tudom csak ötletelgetek. De az biztos, hogy a mostani ütemmel a Rábák itthoni összeszerelése gazdaságtalan és értelmetlen.
   
 15. krisss

  krisss Well-Known Member

  De a rábák is MAN-ok csak más az embléma, az hogy gazdaságtalan az tuti, jóval drágább mintha megvennéd a MAN-t sajnos....
   
 16. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

  135-ért én se lennék már motivált / maradjunk annyiban hogy fogalmad sincs milyen volt a kedv/morál a Horty korszakban , nekem édesapám volt Horty katona , Te maradj inkább a töri könyveknél
  azért nem MAN van a rábákon mert drágább lenne , amúgy nem mondanám hogy itthon csak +összecsavarozgatás" megy
   
 17. krisss

  krisss Well-Known Member

  Futóművet gyártunk itthon.
   
 18. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

  több mint a semmi , azt hittem az összecsavarozgatást úgy értette hogy minden alkatrész ideérkezik itt meg csak összerakjak 100%-ra
   
 19. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 20. krisss

  krisss Well-Known Member

  Amúgy a rába forgalmának a teherautó gyártás töredéke, a részegység gyártáséhoz képest amivel beszállít nagyon sok külföldi gyártónak.
   
  papi and pöcshuszár like this.

Ezen oldal megosztása