1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Celebra mentségére mondva, nekem is az derengett, hogy 2 gépet (tehát nem az összeset) IR kamerával is elláttak. De csak annyi volt a lényeg, hogy NVG kompatibilissé tették őket, mint a Mi-24-eseket. Ráadásul nem is az utolsó felújításkor 2017-ben.
   
 2. Laci1970

  Laci1970 Well-Known Member

  Sikerül előbányaszni valahonnan a MI-24 témat? Meg lehet róla valamit beszélni?
   
  Kishuszár and borisz like this.
 3. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Ezt a 30-as "betonfal" határt honnan vetted? (nem kötekedésből kérdezem, tényleg kíváncsi vagyok!)
  Elvileg a lengyelek a saját elmondásuk szerint most akarják modernizálni a 27-37 év között lévő 30 gépes flottájukat. (részletek) Elvileg náluk is talán az utolsó húzás lesz már, mert a Kruk programjukat már nagyon szülik, de elvileg szerintük ez lehetséges. Hja és ők ugyan úgy kicsúsztak az időből, mint mi, így hát náluk is muszájból marad ez a megoldás.
   
 4. Celebra

  Celebra Well-Known Member

 5. emel

  emel Well-Known Member

  Nem 30 év az engedélyezett élettartam, hanem 35 (lehúztam a PG-ben 25 évet, volt időm megtanulni egy-két dolgot. Szóval Iván 35 éven túl semmire se vállalt garanciát, számunkra ez a "betonfal" (azt írtam, hogy a nagyjavítási élettartam lejártakor 30-on jóval túl lesznek, szóval eleve nem lehet 30 év ha azon túl érvényes a rep-engedélyük). A két Mi-24V 85 novemberi, a P-gépeink 89 decemberi gyártásúak, szóval lehet számolgatni (úgy mellékesen, neked hány éves az autód, és hány éves korban cseréled le - pedig az alatt mindig ott lesz az aszfalt, ha lerobban félre lehet vele állni, egy helikopterrel meg ez "kissé" nehézkes). A lengyelek meg nálunk sokkal könnyebben vállalkozhatnak GAZDASÁGOSAN élettartam-hosszabbításra, mivel nekik van saját működő rep-iparuk, nekünk meg sajnos nincsen. Szóval mi csak mással csináltathatnánk, ami jóval magasabb költséget jelentene - alig néhány éves hosszabbításért ... és akkor modernizációról még nem is beszéltem, csak a repképesség esetleges helyreállításáról. Ne feledjük, az utolsó nagyjavításra is 12 gép volt tervezve, aztán a pénz és a beszerezhető alkatrész, berendezés csak 8 gépre volt elég!!
   
  KoviUbi, alfa74, anonim999 and 9 others like this.
 6. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

 7. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 8. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  [​IMG]

  "CZ fegyverek használata a katonai kiképzés középpontjában

  Az MH Bakony Harckiképző Központ közel száz katonája vett részt az idei utolsó blokkosított rendszerű kiképzésen Bakonykúti Kiképzőbázison november elején.

  A harckiképző központ ötnapos általános katonai kiképzése lőelőkészítő elméleti foglalkozásokkal, kézigránát anyagismerettel és dobógyakorlattal kezdődött. A hét további részében a Magyar Honvédség Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretén belül rendszeresítésre kerülő CZ típusú fegyvercsalád két tagjával ismerkedtek a harckiképző központ honvédei. Az ezred állományának hat főből álló mobil kiképző csoportja tartott foglalkozásokat a CZ BREN2 A1 gépkarabélyról és a CZ P-09 maroklőfegyver használatáról, részleges szét- összeszereléséről és karbantartásáról, majd a békeműveleti pisztoly- és gépkarabély-éleslövészet sikeres végrehajtása volt a feladat minden részt vevő számára.

  A mobil kiképző csoport egyik oktatója, Varga Iván zászlós tapasztalata alapján a CZ fegyvercsalád CZ P- 09 pisztolya katonai szempontból jobban megfelel a jelenlegi és a jövő kihívásainak, a korábban használt maroklőfegyverekhez képest, megnövelt tárbefogadó képességű, modernebb kivitelezésű és kisebb súlyú, ami elősegíti a hatékonyabb kezelhetőséget. A CZ BREN2 A1 gépkarabélynál praktikusnak tartotta a fegyver jobb és balkezes szerelhetőségét, valamint a szereléksín rendszer bővíthetőségét modern célzó berendezésekkel és fegyverlábbal.
  A kiképzés a Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszer feladatainak oktatásával, egészségügyi ismeretekkel valamint elektronikus információvédelmi foglalkozással zárult.

  Szöveg: Schäffer Mónika hdgy.
  Fotó: Pintér László ha."
   
  arcas and fedett_mókus like this.
 9. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Köszi a kimerítő választ. Különösen mert több új infó is volt benne. Egyrészt a nyilvános infókból azt tudhattuk meg, hogy azért nem történt meg a maradék 4 gép javítása, mert azok olyan rossz állapotban voltak, hogy nem érte volna meg a javításuk. (Totálkár?) Ez - ugye - nem azt jelenti, hogy elfogyott a 60M.
  Azt viszont nem értem, hogy elfogyott az alkatrész, meg a berendezés.
  Alapvetően nekem a felújítással nem volt bajom.Még azt gondolom, hogy akkor sem, ha tényleg itt a vége. Mondjuk így már érthető, hogy miért nem forszírozzuk az új ATGM beszerzését rájuk. Ha darabja 4-5M USD-re jött ki (ugye nem lett minden gép megcsinálva, és a 60M-ós keretből jött ki elvileg az 5. Mi-17 is), akkor azt gondolom, hogy ilyen áron (költséggel) nem tudtunk volna még ilyen képességekkel rendelkező kiképzésre is alkalmas gépeket beszerezni. (Ugye a H-145M-ek is valahol 20M USD körül mozognak majd) Ráadásul erre pillanatok alatt lett 5 kiképzőn/berepülőnk is. Arról nem is beszélve, hogy a JTAC kiképzésekhez is hozzájárultak, és szerintem olcsóbbra jön ki a rep.órájuk, mint a Gripeneknek. Valahol pedig az is nagyon fontos volt, hogy "ott legyünk". Értem ezalatt, hogy "nagy dögöket" megmutassuk a nemzetközi gyakorlatokon.
  Nagyon kíváncsi leszek a további sorsukra!
   
 10. emel

  emel Well-Known Member

  Igen, ezt úgy hívják hogy gazdasági totálkár - vagyis technikailag a gép javítható lett volna, csak olyan drágán, rengeteg új alkatrésszel, esetleg fő-részek cseréjével, mint pl. főreduktor, hajtómű, stb.,berendezéssel a totál selejtes, javíthatatlan helyett. Szóval azért fogyott el a hozzávaló, mert annyi cuccot kellett volna újra cserélni bennük, hogy a hátralévő élettartamot tekintve nem érte volna meg, azt a pénzt nem adtuk meg érte.
   
 11. Anti

  Anti Well-Known Member

 12. krisss

  krisss Well-Known Member

  Bleroka, Kishuszár, Robur and 7 others like this.
 13. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Elvileg a mai napon kerül sor az EU védelmi miniszterei közötti találkozóra, ahol további 13 PESCO programról döntenek. (3. ütem)
  Ami biztos: minimum 1-ben alapító partnerként lennénk érintettek. A lengyelekhez csatlakozva a különlegesek (és gondolom más katonai alakulatoknak is) EÜ képzésének támogatására pályázunk. A program a Lodz-i "Honvéd Kórház" specializált fejlesztését is tartalmazza, amivel ezen képzéseket segítenék. Meg gondolom a finanszírozáshoz is hozzájárulna.
  Persze nem csak ez lehet érdekes esetünkben, mert a HM kimondott igénye, hogy minél több PESCO programban vegyünk részt. Érdemes lesz figyelni a híreket. Hja tudtommal a Leok korszerűsítésére is akarnak PESCO programot indítani. Résztvevő az lenne rá itt Európában! ;)
   
  anonim999 likes this.
 14. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Hja és itt a lista is: link
  Meglepi! Lesz egy magyar vezetésű projekt is! Ráadásul komoly partnerekkel:

  Integrated European Joint Training and Simulation Center (EUROSIM), led by Hungary (+ France, Germany, Poland, Slovenia)

  Hogy ez pontosan milyen stimulátor központot jelent, azt nem tudom, de érdekes lesz ez!
  (Adalék: csak nincs benne Leo-s projekt :rolleyes:)
   
  Terminator, SilvioD and fedett_mókus like this.
 15. Anti

  Anti Well-Known Member

  megazez, kaktusz and SilvioD like this.
 16. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  És akkor a hivatalos beszámoló a közös miniszteri ülésről.
  Fontos kiemelni a Pesco EURSIM projektet, valamint az új PESCO-s együttműködést az osztrákokkal, horvátokkal, szlovénokkal egy ABV felderítő robot fejlesztéséről.
  Valamint, hogy itt is elhangzott, amire már céloztak korábban és sejteni is lehetett, hogy a "Mali" misszióban nagyobb szerepet fogunk vállalni.
   
 17. Autodidaktakatona

  Autodidaktakatona Well-Known Member

  Természetesen mi. Ezért kezdjünk is mielőbb bele a atombomba fejlesztésekbe.
   
  Nemerson and kaktusz like this.
 18. independence

  independence Active Member

 19. borisz

  borisz Well-Known Member

  Természetesen mi!

  Inkább Leóra, ikercsővel. Mellé egy adag rakétát, mint a BMPT-nél.
   
 20. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

  elvileg 2 harckocsi hadosztályuk van és gondolom megunták hogy nem a legmodernebbekkel virítanak mindenhol
  jöhet de csak ha Kefír is jön :D kb ugyanannyi annyi lenne az értelme ( ha valaki nem értené , értettem hogy viccelt a koma , igyekeztem én is viccelni , kérek szépen mindenkit ne induljunk el a lavinával újra :D )
  úgy látom ma mindenki nagyon elemében van :D
   

Ezen oldal megosztása