1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Linkeltem is, hogy 2018-ben újra indították. (csak így minek)
  A megszűnése nem a rendszerváltással, hanem a sorkatonai szolgálat felfüggesztésével esik egybe.

  Szerk: a linken nincs évszám. ezen van.
   
 2. krisss

  krisss Well-Known Member

  Hát eleve normális bérrendezés, és 55-éves korkedvezményes nyugdíj, hogy ki lehessen takarítani a beragadt tiszti és felsőbb altiszti beosztásokat. Illetve a minimális előlépési időket csökkenteni a korábbi nyugdíjazással egyenesen arányosan.
   
 3. Negan

  Negan Well-Known Member

  Csakhogy én nem akarom csökkenteni a század hk állománytábláját,hanem növelni egy szervezetszerű gyalogsági biztositó erővel.Amit harchelyzetben amúgy is megkapna.
  Mind a kettőt csinálják.Pl egy izreli hk dd 3 hk és 1 gyalog zl.Harchelyzetben a gyalogos zl szétosztásra kerül a 3 hk zl között.Csakhogy nekik egy viszonyleg kis területet kell lefedniük egy viszonylag nagy haderővel.Nem szokták megbontani a dd-okat,mert van belölük elég.
  A régi német(NSZK) szervezetben meg volt hk zl,saját gyalogságga vagy anélkül,vegyes zl,és gép zl hk nélkül.
  -Itt egy érdekes párhuzam a vezetési szervezeti rendszerkülönbségekröl.
  Az izraeli seregben a dd a fix szervezet,a ho meg a keret,amihez szükséglet szerint osztják le a dd-okat.
  Amerikai(hh-s) szisztémában a ho a fix, és a zl.A dd parancsnokság csak keret,amikhez a ho a szükséglet szerint osztja le a zl-akat.
   
 4. dudi

  dudi Well-Known Member

  Azok lövész századok akik kapnak MGS-t vagy harckocsit.Gyakorlatilag az amit Negan írt:századharccsoport.Tehát szervezetileg nem a század része a harckocsiszakasz vag az MGS csak meg van vele erősítve egy feladatra.
   
  pöcshuszár likes this.
 5. dudi

  dudi Well-Known Member

  Ezt felesleges megcsinálni békében.Túlméretes századok lennének amik ráadásul nem is egy fegyvernebe tartoznak.Egy ilyennek megszervezni a kiképzését vagy csak a századtörzsét(gondolj bele kéne egy olyan pk aki harckocsizó tiszt meg egy olyan aki lövész ugyan ez kéne a kiképző altiszteknél is,vagy olyan tisztek kénének akik harckocsizó és lövész kiképzést is kaptak)...
   
  mindenen kívül likes this.
 6. Negan

  Negan Well-Known Member

  Szerintem meg aki beragad egy helyre,mert nem tud továbblépni,azt ki kell vezetni a seregböl.És az előrejutás ne legyen autómatikus.Ehez persze az kell,hogy a tisztképzés párhuzamosan polgári szakmát is adjon.Szerintem
   
  zeal and fishbed like this.
 7. dudi

  dudi Well-Known Member

  Eretnek!Égessétek meg!Káromlás!Hogy mondhatsz olyat,hogy valakit alkalmatlanság miatt ki kell rúgni?Csapj a szádra!!!

  Mindjárt fel is jelentelek!!!
   
 8. Negan

  Negan Well-Known Member

  Igen,megbonyolitja a békebeli logisztikát,kiképzést.
  Viszont összeszokott csapatokat tudsz harcbavetni,és már a békeidőben olajozottá tudod csiszolni az ellátási rendszerét.
   
 9. dudi

  dudi Well-Known Member

  Ezt úgy is meg tudod csinálni ha békében együtt gyakorlatoznak,nem kell emitt egy században lennük.
   
 10. Negan

  Negan Well-Known Member

  És forditva?Gépesitett gyalogság kapna az alapjárművön MSG erősitést szervezetszerüen,hogy ne kelljen elaprozni a hk állományt?
   
 11. borisz

  borisz Well-Known Member

  Mondjuk Rábát? Esetleg az elmúlt egy évben? Vagy hogy, mit?

  Áhh, mint az MSZP szavazók, kihalnak?

  +15 pont felvételinél, aztán kalap, kabát.
   
 12. Parapitecus

  Parapitecus Well-Known Member

  Ez meglehet, de még nem találkoztam vele.
   
 13. Parapitecus

  Parapitecus Well-Known Member

  Valóban négy év különbség. A tarcsisokat vajon hol képzik?
   
 14. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Igen, de a világban általában a felsőoktatás fizetős... :rolleyes:
  Szóval a tartalékosokat mindenképpen hivatásos tiszteknek/altiszteknek kell irányítani. Ráadásul ezt az ÖTT bohóckodást be is szüntetném, hacsak meg nem szervezik rendes szerződéses/hivatásos vezetésű alakulatoknak. Mondjuk én inkább annak lennék a híve, ha beszerveznék a rendes harcoló alakulatok alá őket. Mondjuk minden aktív zászlóalj kapna 1-2 tartalékos századot. Ha ebben a rendszerben lehúztak 3-4 évet, akkor el lehet kezdeni megszervezni belőlük a terület alapú alakulatokat. Először század erőkkel, aztán szépen 4-5 év múlva felállhat a zászlóalj is.
  Én nem tudom, hogy jelenleg a MH-nél hogyan van a gyakorlatban, de én vezérkari posztra minimum 5-10 év csapatnál eltöltött szolgálati idővel engednék bárkit is.
   
 15. Parapitecus

  Parapitecus Well-Known Member

  Talán emlékeztek rá, hogy talán húsz éve, de lehet, hogy tévedek pontosan erről szólt a mese. Kompatibilis végzettséget adni a hivatásos állománynak. Simán nem sikerült, kivéve néhány szakágat. Nagyképűsködhetünk, hogy minden frankó, de ez nem így van. Aki a szolgálat alatt alatt alkalmatlanná válik saját hibájából, az így járt. Aki pedig a szolgálat alatt elszenvedett sérüléséből, betegségéből az egészen más kategória. A srácok leginkább keveslik a fizut, megunják, hogy parancsokat kapnak, elegük lesz a szolgálati körülményekből. Ezeken egy cseppet sem csodálkozom.
   
 16. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Több az! 2002-ban még volt tartalékos parancsnoki képzés. Ezt egészen biztosan tudom! ;)
  A jelenlegi tartalékos tiszti képzést az NKE csinálja. Annak idején a Zrínyi volt felelős a képzésért, és a szentendrei MH KTSZI keretein belül volt a képzés. Izbégen a lövészet, és Csobánkán a harcászkodás.
   
 17. krisss

  krisss Well-Known Member

  Két- három hetes szerencsétlenkedés ami jobban le van butítva mint KVNR tanfolyam.
   
 18. Negan

  Negan Well-Known Member

  Erröl már korábban andalogtam.Én teljesen leválasztanám a területvédelmet a Honvédségröl,és megalakitanám svájci mintára a milicia rendszerű Nemzetörséget.
  Müveleti tartalékosnak csak olyat fogadnák el,aki egy időszakot leszolgált és rendes kiképzést kapott.
  A létező Mo-n ez egyenlőre sci-fi,de hosszabbtávon szerintem ebbe az irányba kellene elmozdulni.
   
 19. krisss

  krisss Well-Known Member

  Nekem eleve az a problémám, ezzel a tartalékos rendszerrel, hogy jelenleg úgy, hogy teljes átfegyverzés, új kiképzési programok kidolgozása zajlik, se pénz, se kapacitás se energia nincs erre a honvédségen belül. Nem lehet egyszerre, vezetőszervezeti átalakítást, haderőreformot, kiképzési reformot és tartalékos rendszert összerakni, ez így csak folyatja a pénzt a semmibe. A tartalékos rendszert igazából a zrínyi 2026-után lenne érdemes kialakítani, amikor már van mire képezni és van mivel ellátni a tartalékosokat, mert egyszerre az egész z2026 költségetésének többszöröse kéne, hogy mindent is lehessen csinálni. Csakhát a politikának tartalékos kell akkor is ha valójában semmire sem jó.
   
  fishbed, papi, fedett_mókus and 6 others like this.
 20. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Egy 2-3 éve indult rendszeről hogy akarsz normálisan véleményt alkotni. Szerinted egy nomális munkaerő hiány által kivérző országban hogyan találsz olyan tartalékos jelöltet aki pl esetleg több hónapra bemegy neked ugrálni. Utánna meg évenként bevonul neked 2-3 hónapra hogy ne essen ki a ritmusból. Max 2-3 évig talán aki felsőfokú intézményben tanul. De azokat húzamosabb ideig max nyáron tudod behívni.
  Lezárom a vitát. Mert megint átmegyünk a ló túlsó oldalára.
   

Ezen oldal megosztása