1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. Parapitecus

  Parapitecus Well-Known Member

  Erre gondoltam én is.
   
  krisss likes this.
 2. borisz

  borisz Well-Known Member

  Ugyanakkor ott is van jó pár ember, aki csak levélnehezék.
   
  rappali_ likes this.
 3. Parapitecus

  Parapitecus Well-Known Member

  Az ukikról volt szó?
   
 4. Shadow

  Shadow Well-Known Member

  Szerintem erre gondol
  https://www.armadninoviny.cz/jihokorejsky-tisk-tanky-k2-black-panther.html

  google úgy fordítja:
  New wolves in the Polish army will replace the old T-72M1 , then upgraded PT-91, then Leopard 2A5 tanks and in the longer term Leopard 2PL (upgraded Leopard 2A4

  Én azt hittem nem csak az A4-eket húzzák fel PL szintre... mind1. Ez elvileg azt jelenti hogy a beérkező 800 db K2-vel ki fogják váltani először a régi T72M1- eket majd a Twardykat azokat követik az A5-ök majd a PL-ek. Így elvileg egységes lesz a felhozatal. Azt mondjuk nem írja mit csinálnak a régi tankokkal lehet simán bevágják tartalékba. Mindenestre van nekik 105 db A5. Ha nekik nem kell esetleg nálunk pont elférne...
   
  Loken likes this.
 5. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

  szerintem meg , nekem valami azt súgja , hogy először szépen beolvasztják a T72-eseket aztán max felhúzatják azokat az A5-öket PL szintre ( ha lesz egyáltalán pl ,a németek eléggé lassítják a dolgot) amiket érdemes aztán mennek tartalékba , 800 darab K2-vel (ha lehívják a második adagot is) akkor bőven rendben vannak , sőt , pici még tartalékba is jut
   
  Shadow likes this.
 6. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Akkor itten valami nagyon KIGYÓ! Azt mondja meg nekem valaki, ha a taszári bázis az MNV kezelésében van 2007 óta, akkor mi radai rossebnek írt ki rá a HM környezetvédelmi kármentesítést a tavalyi év végén?
  Azt nem az MNV-nek kellene intéznie? :rolleyes:
   
  Terminator likes this.
 7. Hegylakó

  Hegylakó Well-Known Member

  Jelenleg csak fizetés-nélküli szabi adására kötelezettek a cégek. Cserébe kárpótlást kapnak a nemzetgazdasági iparági átlagbér mértékében. Így pl mérnököket, komolyabb szakembereket hogyan akarsz megszólítani? Ez a rendszer jelenleg sajnos csak azokra van kitalálva, akiket most be tud vonzani. Nem akarok senkit bántani, de gyakorlatilag betanított és szakmunkás szintet. Pedig a mai technikákhoz igenis kellenének mérnökök, de akár humán diplomás emberek is, mert a saját köreikben ők is egyfajta PR vonzerők lehetnének.Nekem eddig két munkaidő-keretben dolgozó télen ráérő ismerősöm választotta az ÖTT-t, mivel ráérnek és talált pénz amit kapnak, meg olyanok akik még diákok.
  Én pl simán elmennék úgy is, ha fizetett szabit kapnék, de a fent említett kártérítés nem fedezi még a bért sem. Pl ha járna 10 nap fizetett szabi a másik 10-et hozzáraknám rendes szabadságból, vagy szívesen áldoznék hétvégét, de erre sincs mód. Jelenleg ilyen típusú gondok is vannak.
  Ezek még megoldandóak lennének. Miért nem lehet modulokat hétvégén elvégezni (akkor csak 3 nap szabi kellene)?
   
 8. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Így mondjuk van értelme a 800db K2-nek. Ha tippelnem kellene és hogy a lengyelekről, akkor azt hiszem mindkét "öreg típus" megy raktárba! ;)
   
 9. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Megint sírás van a Bundeswehr miatt.
  Beteszem ide, mint a fő kontaktunkat a svédek mellett.

  https://www.zdf.de/nachrichten/politik/zoom-bundeswehr-102.html

  Alkatrész és létszámhiany.
  A beszerzési rendszer kuka.
  Pumákkal is vannak gondok. Alkatrészhiány, páncéltörő képesseg.

  Tengeralattjárók. Volt hogy 6ból 6 nem ment. Spóroltak a pótalkatrészeken. Létszámhiany újra, a 6ból csak 2re volt/van teljes személyzet.

  Tornadok. Alkatrészhiány, kannibalizáció, kevés repult óra.
  Stb... Stb.

  Szerencsére már új vezetés van, aki idejutatta a Bundeswehrt felfelé bukott az EU csúcsára, most ott ügyködik ügyesen. :)
   
 10. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Viszont ha jól értem, kint van vmi megbízott, akinek szabadon lehet nyüsszögni, hogy mik a gondok, mi nem tetszik és ő irta ezt a jelentést. Tehát elvileg a parancsnok nem fog utólag elővenni, mert felnyomtad a hiányosságokat.

  Ez azért tetszik!!!
   
  arcas and Veér István like this.
 11. krisss

  krisss Well-Known Member

  A volt honvédségi objektumok. Környezetvédelmi kármentesítése a hm - et terheli.
   
 12. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Kiterhelhetnék az USA-ra. Levonjuk az AMRAAM árából...
   
 13. honved

  honved Well-Known Member

  Az akkori szájhagyomány szerint háborúban, a szovjetek adták volna a veszteségek pótlását. Ami viszont, a fel nem töltött dandárokat illeti, a technika megvolt ott, békében is. Pótlás nem volt kapásból a veszteségekre, ha háborúzni kellett volna.
   
 14. krisss

  krisss Well-Known Member

  A lezsírozott technika törtrésze volt bevethető. Max az első lépcsős alakulatoknál.
   
  alfa74 and fedett_mókus like this.
 15. krisss

  krisss Well-Known Member

  Mert használták kb 1-2 évig? Mióta van ott az a reptér?
   
  borisz likes this.
 16. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Szóval az említett blog ez lenne: Eye on Scandinavia
  A Corporal Frisk--en volt partnerblognak feltéve. Ameddig eljutottam szűkös időmben, ez egy eléggé tüzérségre fókuszált blog.
  Háát szóval vannak rajta érdekes dolgok.
  Eddig ez a bejegyzés a kedvencem: Brigade artillery
  Ebben azt a pletykát viszi tovább, hogy a svédeknél felmerült, hogy a nyakukon maradt Archer-eket mind használni fogják. Ugye a finnekkel együtt fejlesztették, de a finnek kiszálltak menet közben. Végül is legyártottak 48db-ot belőle, de a felét csak letárolták, a maradék 24-et egy tüzérosztályban szervezték. Ezután felmerült, hogy a tüzérség modern reneszánsza miatt náluk (rólunk már nem is beszélve o_O) is igen intenzíven fejleszteni kellene a tüzérséget, mert bár egy igen komoly rendszerről van szó (mint ahogy a PZH is ilyen) a 24 db jelenlegi darab, az gyíkfing. Szóval az egyik lehetőség, hogy a 48db-ot egy magasabb egységbe, hadosztálytüzérségbe szervezik, viszont így a meglévő harcoló dandárjaiknak további tüzérséget kell szervezni. Persze vannak nekik igen friss és ropogós önjáró aknavetőik a Mjölnerek képében, de ez azért nem elégséges.
  És itt lepődtem meg igazán:
  Többféle tüzérségi és aknavető ütegmérettel kalkulálva a legnagyobb tűzerőt az a teljesen vegyes tüzérosztály adta, amelyiket nagyjából a múltkor felvázoltam. Azaz 1 aknavetős század 8db önjáró 120mm-essel, + 2 üteg (2x6db) 155mm-es howitzer, + 1 üteg rakétatüzérség 6 db indítóval.
  Értelemszerűen ennek a legnagyobb is a logisztikai lábnyoma, de gondolom nem véletlenül rakják közös tüzérségi egységbe a PZH-kat a MLRS-sekkel a németek sem!
  A másik meglepő pedig a számomra az oroszok felhozott példája. Bár tudtam hogy az oroszok a ukrajnai sikereiket főleg a "durva" tüzérségüknek köszönhették, de azért ez számomra elég új volt:
  Szóval egy gépesített orosz lövészdandár a következő tüzérségi erőket foglalja magában:
  2 zászlóalj (osztály) önjáró howitzer, 1 zászlóalj (osztály) BM-21, 3db önjáró aknavető üteg (század) mindegyik az 1-1 lövészzászlóaljhoz rendelve. Összesen 80db löveg, amit összesen 12 ütegbe szerveztek. Azaz 12 üteg (század) jut a 13 lövész századra.

  Még egy érdekesség:
  Egy másik posztban arról ír, hogy a finnek ugye mevettek 48db használt K-9-et a koreaiaktól, és elvileg a másik 48 is le lesz hívva.
  Ez nekik elég kevésnek tűnik (gondolom az olvasók miatt írta le), de ír egy elég meglepő adatot.
  Jelenleg ugye a finnek is eléggé tele vannak különböző űrméretű tüzérségekkel. Ugyanakkor leírja, hogy a nemrég beszerzett K-9-ek (A PZH kategóriája tulajdonképpen) nem nagyon hasonlíthatók össze a vontatott tüzérséggel, mert szerinte 4db (tűzszakasz?) ilyen K-9 akkora pusztítást tud intézni, mint egy teljes vontatott tüzér osztály (18db 3*6) 155 K98, ami különben elég modernnek is számít. És persze ezt jóval kevesebb emberből tudja. Én ezzel a kijelentéssel azért eléggé szkeptikus vagyok, de jobb forrásom nincs...:rolleyes:
  Remélem más is talál érdekes dolgokat ezen meg a Frisk blogján. Hajrá!
   
  alfa74, BiancoGasto and HAndrás like this.
 17. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Hát ez mondjuk annyira nem magától értetődő dolog. Mindkettő állami szerv. Mindkettő saját költségvetéssel rendelkezik, de külön szervezet.
  Ha eladod a lakásodat, az új tulaj nem fog felhívni évekkel később, hogy menjél már vissza kitakarítani mert a kutya a lambéria mögé hányt, és csak most derült ki, mikor cserélné! :D
  Gondolom a 2007-es átadásnál is mindenki tisztában volt a szennyezéssel. Aztán most hírtelen 13 évvel később egyszer csak visszanyúlnak a HM költségvetésének terhére?
   
  mindenen kívül likes this.
 18. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Még egy érdekesség, csak egészen más irányból (és már fel is hoztam korábban):
  Már korábban is hallottam, hogy az angolok valamit egészen furcsán csinálnak. Ugyebár árulják(ták:() a teljes Warthog flottájukat (ha még el nem adták eddig).
  Erre nekem igencsak elkerekedett a szemem, mivel szerintem ilyen jellegű járművekre a MH-nak is szüksége lehetne!!!
  Az ST ilyenből csinált a SRAMS-nak hordozót, de a pl. a SAAB is a tüzérségi felderítő radarjait - az Arthurt - ilyen ATW-kre (ATTC) tette fel.
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  Ezek ugye leánykori nevükön a Bronco-k, amit az ST partnerei mai napig használnak, és a brit hadsereg is úgy fogadta őket, mint a Messiást!

  És ami durva: Ezek a járművek kb. 5 éves szolgálat után kerültek ki a rendszerből!!! Ráadásul ebből ténylegesen inkább csak 3 volt aktív. A fenti videó is akkor készülhetett, amikor már meg voltak számlálva a napjaik... :eek:
  Összesen 115db-ot vettek az ST-től 2010-ben 150M fontért, és Afganisztánban egészen kiválóan beváltak. (állítólag több személyzetet is megvédett az IED ellen, és senki nem halt meg benne, pedig állítólag volt hogy 50kg-os IED is volt közte) Viszont a kivonulás után azt mondták, hogy nincs már rájuk szükség. 2013-ban át akarták őket szerelni UAV hordozóknak, de végül is 2015-ben kivonták őket. 2017-ben elvileg még 85db-ot árultak. Én nagyon reménykedem benne, hogy nem a beolvasztás lesz a sorsuk. Egészen vicces lenne, ha olyan áron (1 tized) juthatnánk ezekhez, mint ahogy a Guardian cikke írja a Springer ATV esetében. ;)
  És emlékezzünk csak az IVECO LMV-kre (Panther)....
  És, hogy mi mindenre lehetne használni?
  - 120mm-es (de század szinten 80mm-es) aknavető hordozónak
  - ha kell egy 105mm-es vontatott ágyút is mögé lehet kötni. A Giat LG1 5 főt igényel. Az első részben kényelmesen elférnének (6 fős). A szekcionált második részbe mehet a lőszer, és még mindig mögé lehet kötni magát az ágyút... o_O
  - a már említett tüzérségi radar hordozónak
  - A PZH-k mellé lőszeres járműnek
  - a láncos dandárba általános logisztikai járműnek, sebesült kihordónak, parancsnoki járműnek, híradós járműnek
  - a szentesieknél gyakorlatilag mindenre (ugyebár a pótpáncél nélkül úszóképes)
  - de lehet belőle IED és akna hatástalanító jármű
  - katasztrófa védelemnél pár jármű biztosan elférne
   
 19. leplezo

  leplezo Well-Known Member

  A t72-t már nem rakják tartalékba szerintem. Talán a PL-eket meg az A5-öket. Az A4-et még most is el lehet azért jó áron adni. De lehet még az A5-öt is eladják.
   
 20. Ocses

  Ocses Well-Known Member

  Szerintem is jó kis jármű. Tényleg jó pár dologra lehetne használni nálunk is.

  Az IED-k ellen mennyire megfelelő abban kicsit szkeptikus vagyok.
  A kialakítását nem nagyon felel meg ezek ellen.
  Konkrétan a Ross Kemp Afganisztánban 2 részében ilyenben hal meg egy ember. 10.perc után.  Vagy a késöbb vettek esetleg valamilyen változtatáson átestek?
   

Ezen oldal megosztása