A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

 • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

  • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
  • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

  Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

  Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
18 456
61 212
113
Azért hoztam ezt a tpoikot létre, mert a némi lehurrogás ellenére is mocorog a fejemben ennek a gépnek a gondolata. Haderőt fejlesztünk, gazdaságosan meg lehet dobni ezt a fejlesztést az egyesek által régi szaroknak titulált dolgokkal. Ami bennem eddig felötlött ezzel kapcsolatban, hogyha még nem olvasztották be őket, akkor az osztrákoktól az ingyen kapott gépeiket ingyen meg lehetne kapni, de ha lenne pofájuk pénzt kérni érte, az is vicc lenne máshoz viszonyítva. Maga a gép mondjuk jelen állapotában félig modern.

Az eredeti állapot szerint, amikor még kanonenjagdpanzer volt mindegyik darab, 27,5 tonnás harci tömeggel működtek. A Jaguar 1a3 harci tömege 25,5 tonna. Szóval van 2 tonna mozgástér kapásból rajta. Eltávolítva az elavult kiegészítő páncélcsomagot ami rajta van, még legalább ennyivel lehetne számolni. Ezt a tömegbeli mozgásteret fel lehetne használni egy modernebb, erősebb, a küzdőteret komolyabban védő kiegészítő páncélra, ez lehetne akár nyers acél de rétegezve plusz légrés, itthon kifaragva, ha nem akajuk, hogy sokba fájjon. A többi részen a szokásos grillrács, akár még a küzdőtérre is.

A küzdőtér hátsó részére egy egészen egyszerű kosárban el lehetne helyezni egy FLW200 vagy 200+ fegyvertornyot önvédelemre, kisebb gépek, gyalogság pusztítására. Ez a jelenlegi kondícióinkkal megintcsak beleférne egy rendeléscsomagba barátságosabb áron. Ez a tömegben mondjuk 300 kg többlet lenne, kosárral, fegyverrel, lőszerrel együtt. De legyen 350 kg. Az eredeti ködgránátvetők mehetnének a levesbe az erre szerelt rendszer miatt, tehát lenne némi nyereség a tömeg tekintetében.

Mindegyik gép kaphatna egy kisebb tolólapot amivel állást építhet magának, illetve ez további frontális védelmet jelentene nem használt állapotban. Ez is legyen hasonló tömegű, esetleg 400-450 kg.

Ebben a kategóriában, ha nem megyünk az eredeti tömeg fölé, tankmotort szerezni nem annyira halálos feladat, mint az 1500 lovas kategóriában, de ha mégis nulla lenne a megfelelő paraméterekkel rendelkező harckocsimotor beszerzésére az esély, a kamionpiacról több mint elegendő teljesítményű, korszerű motorral lehetne szerelni őket. A hajtásláncban van tartalék az eredeti 500 lovas teljesítmény továbbítását bőven képes meghaladni, ugyanezt a motort 660 lóra felhúzva, ugyanezzel a hajtáslánccal alkalmazták a svájciak. Nem gondolom, hogy megoldhatalan mérnöki teljesítmény lenne hasonló erejű Scania vgy Mercedes vagy M.A.N. motorokat beiktatni a rendszerbe. Azt sem hiszem, hogy gondot okozna, ha ebből kifolyólag a modernizált kis mennyiségű gép csak gázolajat eszik. Itt ebben az esetben még súlycsökkentés is elérhető lenne, ami felhasználható máshol.

A fegyverzete ennek az altípusnak még mindig opció a környezetünkkel szemben a ma rendszerben álló eszközeik ellen, ehhez akár hozzányúlni sem kellene, az optikai felszereltsége leopard 2-ről származik.

Ami komolyabb tételt jelenthetne, az a harctéri kommunikációs rendszerbe történő integrálás. A többi jószerével meg persze némi túlzással csak flex és hegesztés. Potens és korszerűsített, páncélelhárító feladatra optimalizált gépekkel lehetne kiegészíteni a haderőt, akár a könnyű dandár alárendeltségében, akár önállóan. Két század hadrendbe állításával durva csapásmérő eszközökkel lehetne megnyomni a morált is, a pusztítóerőn felül. Ugyan az árakkal nem vagyok tisztában, még nem sikerült találnom olyan rendelést amit vissza tudtam volna osztani mondjuk flw200-nál darabárra, de úgy saccolom, hogy egy Leo 2a7+ árából egy, akár két század felállításra kerülhetne.

Vélemények, gondolatok?
 

Szatmár72

Well-Known Member
2019. január 16.
638
714
93
hát..vagy nem jól keresel vagy nem jó az adatbázisod...:)
segitek..ma is állományban vagyok, és semmi közöm a lengyelekhez.bár szeretném a közös határt. hm alatt keresd..:)[/QUOTE]
1986-ban az adatbazis megvan? cakkli-pakkli? ott keress rá szatmár-ra--meg fogsz lepodni...abból én vagyok a 72.
 

Szatmár72

Well-Known Member
2019. január 16.
638
714
93
segitek..ma is állományban vagyok, és semmi közöm a lengyelekhez.bár szeretném a közös határt. hm alatt keresd..:)
1986-ban az adatbazis megvan? cakkli-pakkli? ott keress rá szatmár-ra--meg fogsz lepodni...abból én vagyok a 72.[/QUOTE]
még segítek.
HM/NM/2-1-192/86/0100-72 erre keress rá...:))) elvileg ezt lathatod..azt fogod latni hogy van ilyen de nem hozzaferheto:)))
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 524
17 057
113
Ezek az elvârások elég kemények nem tudom talán különleges voltál?
Volt egy szakasz parancsnokom. Zászlós. 43 éves korában meg*ta az egész szakaszt sportban, futás, úszás, fekvő, húzódzkodás, akadálypálya mindenben. Nem, 40 év nem sok egy olyan embernek aki karban tartja magát. A tapasztalatról ne is beszéljünk, jo dolog ha sok az "öreg"

Nem voltam semmi különleges. Szpmbathelyen voltam lövész rpk. 1987-88.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
20 736
39 245
113
Ez szép meg jó de mi arról beszélünk,hogy 10 év úlva mivel kéne váltani a Gripeneket ha le akarjuk őket váltani.
Nem lesz az 10! Ahhoz, hogy 27-ben még legyen minek felszállni a kecskeméti betonról, addig legalább be kell jelenteni hivatalosan is a Gripenek maradását (ehhez mondjuk kétség sem fér), illetve az új, meghosszabbított karbantartási szerződést
Te is tudod,hogy nem így működik a dolog,hogy megegyeznek valakivel aztán az utód meg gondol egyet és áthúzza az egészet.
Háát pedig de! Nézd meg mit csinált Shanahan a védelmi minisztériumban. Fél év alatt majdnem lenullázta/leállítatta az F-35-ös zászlóshajó projektet. Volt 1-2 igen meleg kongresszusi, meg bizottsági meghallgatás az ügyben.
Az F-15-re nem volt szerződés. Pedig Amerikában, csak úgy nem indítanak be gyártósort. Ígéretre.
Onnan derült ki, hogy akarnak F-15EX-et, hogy a következő évek beszerzési tervébe belekerült. Előtte senki nem verte nagydobra.
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 063
23 130
113
Ezzel az "öreg" vsz "fiatal" vitában kicsit zavarban vagyok, mivel az ilyen ultramaratonokon, ultratáv meneteléseken általában az idősebbek szokat nyerni. Lehet itt valahol a pszihés terhelhetőség is fontos.
Élettani változás áll a dolog hátterében. (Fázisos vs. tónusos izomrostok.) Az idősebb emberek izomzata jobban bírja az aerob működést. (Most lusta vagyok komolyabban utánanézni, de talán nem írok nagy hülyeséget.) Vagyis sprintelni már nem tudnak úgy, de a hosszú távú közepes terhelést jobban bírják. Lassabb az izomzatuk és az lassabban is regenerálódik. Ha valakit ez zavar, akkor lehet rajta változtatni. Speciális edzéssel a fiatalok is jól bírják a hosszabb ideig tartó megterheléseket, illetve az idősebbek is képesek lehetnek nagy terhelésre rövid távon.

Az csak másodlagos, hogy mindezzel párhuzamosan az emberek gondolkodása is megváltozik. Idővel valahogy okosabb ötletnek tűnik egyben lefutni 5 km-t, mint 50-szer 100-at. Amúgy is ki akar a metróhoz sprintelni, amikor 2 perc múlva jön egy másik... :)
addig ejjel nappal hetvegen minden ora foglalt valamiert.
Ebbe a csapdába sokan beleesnek, pedig csak elkezdeni nehéz a sportolást. Nyűg az első pér hét vagy hónap, és komoly életmódváltást jelent az egész családnak, de szvsz. megéri szenvedni napi 1 órát. Cserébe a maradék 23 órában semmi baja nincs az embernek.

Ha nincs időd sportolni, akkor már vesztettél. Csak idő kérdése és a tested be fogja nyújtani a számlát, kamatostól. Mindenképp mozogni fogsz, de ebben a te döntésed csak annyi, hogy rehab vagy rekreációs célból... o_O

Szvsz, az étkezés átállítása sokkal problémásabb. A teljes kiőrlésű pékáruk, a zabkása és a saláták nagyobb kihívás, mint egy kis kocogás vagy biciklizés. :D
 
M

molnibalage

Guest
Élettani változás áll a dolog hátterében. (Fázisos vs. tónusos izomrostok.) Az idősebb emberek izomzata jobban bírja az aerob működést. (Most lusta vagyok komolyabban utánanézni, de talán nem írok nagy hülyeséget.) Vagyis sprintelni már nem tudnak úgy, de a hosszú távú közepes terhelést jobban bírják. Lassabb az izomzatuk és az lassabban is regenerálódik. Ha valakit ez zavar, akkor lehet rajta változtatni. Speciális edzéssel a fiatalok is jól bírják a hosszabb ideig tartó megterheléseket, illetve az idősebbek is képesek lehetnek nagy terhelésre rövid távon.

Az csak másodlagos, hogy mindezzel párhuzamosan az emberek gondolkodása is megváltozik. Idővel valahogy okosabb ötletnek tűnik egyben lefutni 5 km-t, mint 50-szer 100-at. Amúgy is ki akar a metróhoz sprintelni, amikor 2 perc múlva jön egy másik... :)

Ebbe a csapdába sokan beleesnek, pedig csak elkezdeni nehéz a sportolást. Nyűg az első pér hét vagy hónap, és komoly életmódváltást jelent az egész családnak, de szvsz. megéri szenvedni napi 1 órát. Cserébe a maradék 23 órában semmi baja nincs az embernek.

Ha nincs időd sportolni, akkor már vesztettél. Csak idő kérdése és a tested be fogja nyújtani a számlát, kamatostól. Mindenképp mozogni fogsz, de ebben a te döntésed csak annyi, hogy rehab vagy rekreációs célból... o_O

Szvsz, az étkezés átállítása sokkal problémásabb. A teljes kiőrlésű pékáruk, a zabkása és a saláták nagyobb kihívás, mint egy kis kocogás vagy biciklizés. :D
Bringával kell járni és csá. 2 in 1.
A fiatalok közt gyakoribb a forrófejűség, és meggondolatlanság. Rosszabbul osztják be az erejüket. Katonának a 27-40 közötti korosztály lenne az ideális. Természetesen nem kizáró ok ki sem fiatalabb sem idősebb kor. De ez zömében egyén függő.
A harctéren nem jó a hősködés (fiatalok), de az izületi bántalom, vagy egyéb betegség/elváltozás(idősebbek), sem.

Ez utóbbira egyszerűen egy orvosi vizsgálat elég, az előbbit meg általában az első ütközet szokta megszűrni. Egy társ halála után lecsökken a forrófejűség (Ezt nevezhetjük tűzkeresztségnek is.)

Természetesen egy háború negatív hatással van a populációra, ami valljuk be nagyon nem hiányzik nekünk. Szóval remélem a céljainkat és érdekeink megvédését sikerül békés úton rendezni.
A legjobb ha a katonáinkat és a technikát csak a gyakorlótéren meg hadgyakorlatok során kell használnunk. De arra mindig ügyelni kell, ha bármikor jön az ellenség legyenek felkészülve.
Háborúk sora bizonyította, hogy ez marhaság. Lövész és hk szinten 30+ év az már a teljesítmény csökkenés kora. Akkor kint a terepen már finoman szólva nem ideális
 

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 491
113
Bringával kell járni és csá. 2 in 1.

Háborúk sora bizonyította, hogy ez marhaság. Lövész és hk szinten 30+ év az már a teljesítmény csökkenés kora. Akkor kint a terepen már finoman szólva nem ideális

Mondjuk ez életmód függő szerintem. Én nem tudok ilyen kimutatásról, lehet hogy van ilyen. Én azt vettem alapul, hogy a mai 25-27-évnél fiatalabbak forrófejjel és meggondolatlanul mindenbe beleugranak. (fizikálisan jobbak, de mentálisan nagyon gyengék) A 40+ meg fizikálisan gyengül.
De nem szólok bele. Biztos van aki jobban ki tudja kalkulálni ki hogy mikor löveti le magát, vagy nem bírná az előrenyomulást.
 
M

molnibalage

Guest
Mondjuk ez életmód függő szerintem. Én nem tudok ilyen kimutatásról, lehet hogy van ilyen. Én azt vettem alapul, hogy a mai 25-27-évnél fiatalabbak forrófejjel és meggondolatlanul mindenbe beleugranak. (fizikálisan jobbak, de mentálisan nagyon gyengék) A 40+ meg fizikálisan gyengül.
De nem szólok bele. Biztos van aki jobban ki tudja kalkulálni ki hogy mikor löveti le magát, vagy nem bírná az előrenyomulást.
Ez a "forrófejűség" azért is vicces kijelentés, mert a haderők parancsuralmi rendszerek. Ennek helye kb. ott van, amikor aközött kell dönteni, hogy átrohan-e nyílt területen, stb. Az egyén kockázatvállalás.

Viszont...
Egy rakás háborús veterán visszaemlékezésében van, hogy az első bevetésen olyan kockázatokat is felvállaltak, amit később nem. Mert nem is tudták, hogy amit csinálnak, az az. A híres Easy 101-eseknél is bőven voltak 25 felettiek sőt, 30 közeliek és mégis. Ez nem korfüggő. Okkal van az, hogy a mai professzionális haderő azzal kezdi, hogy kemény fizikai terhelés mellett a katona elméjét is igyekeznek átformálni.

A katonáskodás sokszor kemény fizikai munka. Ergo eleve elvetélt ötlet az, hogy 27 évesen zupáljanak be. Bakker, akkor sokan már kifelé mennek 8-10 év szolgálat után és a civil életben próbálnak boldogulni.

Konkrétan a magyar pilótképzéssel is az a baj, hogy a múltban röhejesen öreg pilótákat eredményezett. Ila Ramon annyi idősen bombázta Osirakot, amviel ma bot mögé nem kerül itthon egy ember.

Ez baj. 27 éves volt, ha jól emlékszem 1981-ben, de előtte már repült szuperszonikus típuson. Nem akkor kezdte felszívni magát...
Felkészítés kérdése.


Ha te 27 évesen kezdesz egy lövészt is képezni vagy harckocsizót, lesz vagy 30, mire belejön. 5-6 év és vége. Úgy,hogy már lefelé tart a teljesítménye. Ennek semmi értelme.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
33 394
63 644
113
https://jogalappal.hu/nemzetbiztonsagi-es-honvedelmi-mozaik-2020-1

Én úgy emlékszem, valami olyasmit mondtak nekem szeptemberben hogy van néhány SKYLARK I-LE, amit kiképzésre, gyakorlásra használnak. Az összes többi pedig már SKYLARK-I-LEX, de azt már csak a megfelelő gyakorlattal rendelkező katonák használhatják (pl. éles bevetéseken, missziókban), mert az sokkal drágább.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
33 394
63 644
113

Robur

Well-Known Member
2018. április 9.
2 907
4 527
113
10 év múlva a piacon ugyan úgy mint most csak F-35 lesz meg SZU-57 esetleg valami kínai.Azok a projektek amik most vannak kibontakozóban 10 év múlva még nem lesznek olyan stádiumban,hogy megkezdődjön a sorozatgyártásuk főleg nem exportra.
Tehát szerinted tíz év múlva az egyetlen vásárlási opció az F-35 lesz(A SZU-57-t meg a kínait én viccnek tartom)? Nekem azért ez nem kicsit túlzásnak tűnik.