1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. A Madsen golyószóró is rendszerben volt a két háború között, 44-ben elő is kerültek mikor már égett a ház.
   
 2. dudi

  dudi Well-Known Member

  Az a baj,hogy nagyon sokan vannak még akik úgy gondolnak a mostani legénységi állományra mint azokra a sorosokra akikről beszélsz.
  Egyébként azok a lőgyakorlatok amiket a sorosoknak is meg kellett volna lőniük elég sok mozgást tartalmaznak, viszont nagyon nagy hátrányuk az,hogy szinte kizárólag csak arra képzik ki a katonát hogy én vagyok valahol velem szemben meg az ellenség.Semmilyen manővert nem lehet velük begyakorolni azon kívü,hogy rohamozol 12 óra irányba vagy elszakadsz 6 óra irányba.
   
  fishbed, Loken, fedett_mókus and 2 others like this.
 3. krisss

  krisss Well-Known Member

  Olyanokról, hogy réstűz, a harcjármű a rohamozó gyalogság feleltt tüzel ne is beszéljünk.
   
 4. A legfontosabb hogy hangos Hurrá! kiáltással kíséreljük meg az ellenség harci morálját megtörni.
   
  Kurfürst, Loken, vata and 5 others like this.
 5. borisz

  borisz Well-Known Member

  Megelőztél egy perccel. :\
   
 6. Negan

  Negan Well-Known Member

  Ha előveszel egy régi manuált,akkor abban bizony benne van az összes tűzfajta.És papiron ezek benne is voltak a kiképzési tervben-csak éppen gyakorlatilag nem.Minek is tanitották volna?Félévente 9lőszert ellövögető legénységi állománnyal istenkisértés lett volna egy átlövéses fedezőtüzet csinálni.Jóval többet kellet volna ahoz költeni a kiképzésre.És ez nem csak a lőszer árát jelenti.Több és jobb kiképzőpálya,tananyag,nameg kiképző kellet volna hozzá.És lőszer
   
 7. krisss

  krisss Well-Known Member

  Tudom sajnos.
   
  pöcshuszár likes this.
 8. honved

  honved Well-Known Member

  Néphadsereges emlékeim elővéve... :) Egyéni alap lőgyakorlat volt alap kiképzésen. Az alap kiképzés után szakkiképzés volt. Aki nem került ilyesmire, az sima lövész katonaként ment az éles századokba. Nos itt, jött először a harcászat. Ezután, az ehhez kapcsolódó lövészetek. Itt egyéni és tűzpár nem volt, ilyenre nem emlékszem. A raj volt az alap, hogy mit és hogyan... Vonalban volt a felállás, 6-8 léps távolságra egymástól. Támadásban és védelemben egyaránt. Általában a harcjámű bal oldalán ment harchoz a raj., ott bontakozott szét. Azonban nem csak roham volt, ahogy itt sokan gondolják a mai fiatalabb generációk közül. Egy fenét. lépésben volt a haladás, ( támadásról beszélve most ) együtt a harcjárművel. A harcjűrmű és a lövészek, tűzzel támogatták egymást, részben fedezve is. Amikor a roham volt, azelőtt került elő a kézigránát. Így a roham, talán 30-50 méterre tehető csak. Itt a célzott lövéseket felváltotta már a csípőből tüzelés, sorozattal. Na de ez sem csak ennyi volt ám. Ott volt az ellen. Ki volt adva, mik az elsődleges célpontok. Az ellen nehézfegyverkezelői voltak azok. GPU, Bazooka, stb. Aztán, volt még olyasmi is, hogy tűzösszpontosítás. Ezt rendszerint az ellen védelmének adott pontjára koncentráltuk. Ilyenkor szokott elhangozni az a parnacs, hogy minden fegyverből tűz ! Aztán, volt még az elleséges támpontok, géppuskaállások leküzdése, raj által. Lefogni a géppuskát tűzzel, még 2 emberünk megkerüli, valamilyen mozgással, általában laposkúszással és közelről kiiktatja. Aztán, volt még a harckocsik elleni közleharc. Ez itt többször is tárgyalva volt, ha jól emlékezem, hogy mennyi értelme is volt. Nem is részletezem újra. Kiegészítés képp ott voltak még a vegyvédelmi és egészségügyi kiképzési foglalkozások is. Túl sokat nem ért, mert kevés volt, de volt. Szóval azért nem csak minimálisan egy, vagy két elemből állt egy Néphadsereges lövész kiképzése, ez tévhit most. Elhiszem hogy ma sokkal több elemből ez a dolog, félreértés ne essék. Csupán a tisztább rálátás kedvéért írtam ezt most le.
   
  ZeiG likes this.
 9. krisss

  krisss Well-Known Member

  Ez még mindig 1 elem a szemben lévő ellenség leküzdése egykét tűzáthelyezéssel. 1 irányban volt csak lövés, nincs réstűz, tőrtűz stb.

  1 elem csak 1 nagy elem.
   
 10. honved

  honved Well-Known Member

  Biztosan így van, ezzel nem tudok vitába szállni, nem tudom most Ti hogy csináljátok, egy lövész katona felkészítését, mit tanul, mennyi mindent kell tudnia a harc megvívásához. Fogalmam sincs, ma egy szerződéses lövész katona milyen kiképzést kap, mennyis ideig tart a felkészülése, mire harcképes katona válik belőle. Ugye ilyesmit nem nagyon tudunk olvasgatni, mert lehet nem publikus infó. Így az öregeknek, meg kell elégedniük a saját, egykori, régi, tapasztalataikkal.
   
 11. krisss

  krisss Well-Known Member

  Sajnos vannak hiányosságok most is bőven.
   
  fedett_mókus and honved like this.
 12. ravenlord

  ravenlord Well-Known Member

  10 hét az alapkiképzés, ez nyilvános adat.
  "Rövidebb, de intenzívebb", ahogy ezt a kincstári optimizmus mondatja velük.
   
 13. dudi

  dudi Well-Known Member

  Semmirevaló.
   
 14. öreg járőr

  öreg járőr Active Member

  1978 ban 6 hónap volt nekünk.
   
  fedett_mókus likes this.
 15. Parapitecus

  Parapitecus Well-Known Member

  Az a hat hónap nem csak az alap kiképzés volt, hanem a szakalapozó is (4 hónap), az alap az kettő volt.
   
  honved likes this.
 16. Parapitecus

  Parapitecus Well-Known Member

  Tíz hét alatt megtanulják az alaki fogásokat, minimális lövészeti és tájékozódási ismereteket. Ezt azért nem hasonlítanám a 80-as évek kiképzéséhez, itt nincs külső körlet takarítás stb.
   
 17. öreg járőr

  öreg járőr Active Member

  Hát lehet hogy már nem jól emlékszem de az biztos hogy 6 hónapig szívattak.Viszont minden kézifegyverre képeztek.
   
 18. Negan

  Negan Well-Known Member

  Kalasnyikov.Hu-n van egy KGK manual,abban elég sok tüznem le van irva.PKM manuál is rajt van,de nekem az olvashatatlanul jött le.De ha jol emlékszem,abban is bent volt,hogy mi a réstűz,átlövéses lefogótűz,kewreszttűz,oldalazó tűz,stb
  Sőt,ha jol emlékszem meg volt adva a PKM súlya külön könnyű,és külön nehéz csővel.
   
  honved likes this.
 19. dudi

  dudi Well-Known Member

  Sajnos azt sem minden esetben.
   
 20. krisss

  krisss Well-Known Member

  Már csak 5 hét... Kibaszott vicc, a 10 hét is az volt. Nekem 12 volt még, az úgy még istenes.
   
  fedett_mókus, Negan and dudi like this.

Ezen oldal megosztása