1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Meglepetes :) varatlan öröm :)
   
  geseft and SilvioD like this.
 2. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  1 érdekességet találtam előzetesen. Több mint 2.000 milliárd megy hazai, nem EU-s beruházásokra. Ezeken belül van sok minden, Paks, utak stb, de van külön 1 érdekes tétel hon és rendvédelmi beruhazások.
   
 3. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 4. borisz

  borisz Well-Known Member

  therob, marton, tindalos and 6 others like this.
 5. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

 6. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  :) a meglepetes es a varatlan orom megvan? :p
   
 7. fonak9

  fonak9 Well-Known Member

  Ha a bejelentett vagy kitudódott beszerzéseket meg is akarjuk tenni, akkor reális a dolog.
   
  svajcibeka and zsolti like this.
 8. Nemerson

  Nemerson Well-Known Member

  Követeljük a haderőre fordítható összeg azonnali emelését legalább a GDP 2%-ára!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
   
 9. Anti

  Anti Well-Known Member

  4%-re! :rolleyes:o_O
   
  svajcibeka and Nemerson like this.
 10. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Akikel a honvedsegi megvonasokrol vitaztam es letiltottak mert nem akartak megerteni hogy nemlesznek remelem most emlekeznek...
   
  ibanez de bobadilla likes this.
 11. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Na, amúgy nyilván jó dolog ez a hír, de enni szeretsz? Ne váltsunk rögtön hadigazdaságra?
   
  endre and SilvioD like this.
 12. blogen

  blogen Well-Known Member

  A 2018-as költségvetés 428 milliárdra volt tervezve, ami a 2017-es GDP 1,1 százaléka volt.
  A 2019-es költségvetés 512 milliárdra lett tervezve, ami a 2018-as GDP 1,2 százaléka volt.
  A 2020-as költségvetés 616 milliárdra lett tervezve, ami a 2019-es GDP 1,3 százaléka volt.
  A 2021-es költségvetés 800 milliárdra lett tervezve, ami a 2019-es GDP 1,6-1,7 százaléka lehet, függően attól, hogy 1 százalék növekedés, vagy 2 százalék visszaesés következik!

  Ugrottunk egy nagyot, ilyen ütemben 2023-24-re meglesz a két százalék! Hacsak nem a honvédelmi költségvetésen keresztül finanszíroznak nem honvédelmi programokat (például járványügyi intézkedések! Bár ezt nem hinném.
   
 13. blogen

  blogen Well-Known Member

  1989-ben ennél is magasabb volt és nem volt probléma az élelmiszerellátással. Magyarország úgy öt százalék körüli honvédelmi költségvetést bírna el békeidőben anélkül, hogy különösebben megérezné a lakosság életszínvonala.
   
 14. Anti

  Anti Well-Known Member

  Azt hittem nyilvanvalo hogy csak arra irtam hogy rogton 2%-ot akar. Szerintem annak is nagyon lehet orulni ami van mert most a 2% nem realis egyaltalan.
   
  ibanez de bobadilla and zsolti like this.
 15. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Nézd ezt így leírva jól néz ki, de amiről beszélünk, a mostani és az általad említett 5% közti különbség, az rengeteg pénz. Kinek mi az érezhető életszínvonal különbség? Nekem már az is fájna, ha nem azt venném le a polcról amit megkíván a család, hogy holnapra főzzünk, más lehet minden nap ételhez sem jut, a harmadik meg azért lenne mérges hogy a luxus terepjárót nem tudná 3 évente cserélni. Rengeteg pénz lenne, és valahonnan el kéne venni, át kéne csoportosítani. Én nem támogatom, addig amíg nincs ettől nagyobb fenyegetettség.
   
  endre likes this.
 16. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Nem volt egyértelmű, éreztem hogy akár ez is lehet a szándékod, de így már egyet értünk 100%-ban. Az 5 meg eszement, jelenleg.
   
 17. blogen

  blogen Well-Known Member

  Nem ez volt a menetrend, hanem nagyjából valami ilyesmi:
   
  SilvioD likes this.
 18. blogen

  blogen Well-Known Member

  Hát nagyjából a focisták, kormányközeli vállalkozók, közszolgálati szektor nem szignifikáns része (MTVA, stb.) járna nagyon rosszul. Alapjában véve az oktatás, eü. ellátás, alapvető közszolgáltatások helyzete semmit nem változna egy öt százalékos honvédelmi költségvetés esetében. Magának a lakosságnak a jövedelmeit értelemszerűen nem érintené semmilyen formában, továbbra is mindenki azt venné le a polcról, amit megkíván és aki teheti az három évente cserélné a luxusterepjáróját. Az állami kiadásokról van szó, nem a magánkiadásokról. Egy öt százalékos költségvetés a pazarlást és korrupciót mérséklő tényező lenne a rendszerben, mert nyilván nem azokból a kiadásokból vennék el az öt százalékot, amit a választópolgárok is megéreznének!

  Speciel nincs rá szükség természetesen, a csúcs módon felfegyverzett és full tisztességesen megfizetett vagy negyven-ötvenezer hivatásos/szerződéses és legalább ötven-hatvanezer tartalékossal operáló haderő esetében se kellene három százaléknál több úgy, hogy akkor tényleg nem lenne illetmény-, eszköz-, lőszer- vagy benzinkérdés a hadosztályoknál.
   
  Nemerson likes this.
 19. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  778 mrd ha jól emlékszek. 800 milliardot hasból mondtam, de a lényeg sztem, hogy a várthoz képest nincs visszaesés. Persze az ördög a részletekben, ebből mire mennyi megy, de bárhogy is nagyon xar a jövő év nem lehet. Ha a térség várható honvedelmi kiadásait nézem, sztem jelentősen közelíteni fogunk a többiekhez, ha ez még nem is az unortodox gazdasági válságban előzés, de közelítünk!
   
 20. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Tehát a valóságban, nem a TE optimalizált légváradban beszopnák az emberek, mert nincs olyan hely a földön, ahol nem a kormányközeli vállalkozók, lobbysták, rejtett párt kasszák kapják a zsetont akkor ha többet kell költeni a haderőre, hanem a kórházak/egészségügy, szociális háló, oktatás, alapvető közszolgáltatások.

  Ez még csak nem is Magyar sajátosság, nézd meg az USA-t, ott is éheznek a gettónégerek télen olajoshordó mellett, de nem azért adósodik el az ország mert rájuk tolják a pénzt, vagy lenne ingyenes magas színvonalú egészségügy, hanem azért hogy lehessen 700 milliárd dodó+ a katonai kiadás évente, úgy hogy közben azért a sumákságból élő politika közeli szereplők nem haltak éhen, sőt :p.

  Utópiát kergetsz! Ha nálunk 5% lenne hirtelen a HM büdzsé, azt pont a kisemberek éreznék meg, nem is kicsit!
   
  endre, ibanez de bobadilla and emel like this.

Ezen oldal megosztása