1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. hunemperor

  hunemperor Active Member

  Nekem az a kérdés ütött szöget a fejembe, ha valami történne a világ rendőrével (USA) a novemberi választás után (és tegyük fel hogy nem tudná a továbbiakban betölteni a szerepét), akkor ugye nincsenek évek meg évtizedek a haderő-fejlesztésre, akkor ki mihez nyúlna a hadsereg megerősítése érdekében, hogy ne letolt gatyával várjuk a sorsunkat. (Mint a bárány emberek a Trónok harcában)
  A felelősségben benne van, hogy ilyen eshetőséggel is számolni kell, vagy mindent annak rendelünk alá, hogy Leo2 alvázra csak F-35 pilótafülke kerülhet, szigorúan Maserati kipufogóval? Magyarán a mainstream válaszadókat szeretném kimozdítani komfortzónájukból.
   
  LMzek 2.0 likes this.
 2. anonim999

  anonim999 Well-Known Member

  A honvédkadét-képzés színes spektrumot kínál a honvédelem iránt elkötelezett diákok számára. Nem csupán speciális kézitusa-oktatást, de vízi jártasságot is biztosítanak számukra, amiben egy speciális búvárgyakorlatok végrehajtására szakosodott formáció segíti őket. A program mentora Veress Vilmos had- és biztonságtechnikai mérnök, a Magyar Tartalékosok Szövetsége fővárosi szervezetének alelnöke, aki a PestiSrácok.hu-nak azt mondta: olyan szervezetekkel dolgoznak együtt, akik elkötelezettek a honvédelem, a honvédelmi nevelés iránt. A kadétok a vízi jártassági gyakorlat alatt formaruhában, bakancsban merülnek, a szárazföldi felkészülést pedig az amerikai haditengerészet tornaprogramja alapján állították össze számukra.  Már hatvannyolc középiskolában van jelen a honvédkadét-program, amelyben a diákok közismereti és ágazati szakképzését biztosítják, Debrecenben pedig honvéd középiskola és kollégium is működik – a Kratochvil Károly iskolába olyan fiatalok nyernek felvételt, akik „már hivatásban gondolkodnak”.

  A képzési stratégia, valamint a benne szereplő programok célja, hogy a magyar emberekben olyan magabiztos, hazafias tartás alakuljon ki, ami képessé teszi Magyarországot arra, hogy hazafiságban 2030-ra Európa öt legjobb országa közé kerüljön. A honvédelem és a szabadság a legfontosabb nemzeti ügyek közé tartozik, az elmúlt években pedig a katonai hivatás is újra visszanyerte társadalmi szerepét. Talán ennek köszönhetően jelentkeznek egyre többen honvédkadét-képzésre, ami valóban speciális tudással vértezi fel a haza védelme iránt elkötelezett fiatalokat. A különleges harcászati módszert kidolgozó dr. Zöllei Zoltán alezredessel készült interjúnkban már említettük, hogy a honvédkadétok képzését számos szakember segíti, és arról is beszámoltunk, hogy a nyári gyakorlat részeként a vízi jártassággal is megismerkedtek. Ebben a Dive Hunter speciális búvárgyakorlatok végrehajtására szakosodott formáció segítette őket, akik változatos közegben, különféle eszközökkel merülnek. Vezetőjük, Veress Vilmos a PestiSrácok.hu kérdésére válaszolva úgy fogalmazott: keresik a kihívásokat, a merüléseikről pedig dokumentáció készül, ami minden érdeklődő számára elérhető. A had-és biztonságtechnikai mérnök arról is beszélt: tevékenységükkel a szolgálati sportokat, különösképpen a búvárkodást népszerűsítik, és olyan szervezetekkel dolgoznak együtt, akik elkötelezettek a honvédelem, a honvédelmi nevelés iránt. Hozzátette: ebben kiemelt szerepe van a MATASZ-nak (Magyar Tartalékosok Szövetsége) is.

  “Már a szárazföldön elkezdenek csapatként, egységként mozogni, gondolkodni”

  Veress Vilmos mentorként vesz részt a kadétprogramban, feladata a vízi jártasságra való felkészítés. A szakember mintegy másfél évtizedes kapcsolatot ápol dr. Zöllei Zoltánnal és a Magyar Közelharc-Kézitusa Szövetséggel; az alezredes egyébként oktatója volt a katonai főiskolán, és azóta is rendszeresen látogatják egymás rendezvényeit. Mint mondta, azon munkálkodnak, hogy egyre színvonalasabb oktatási programokat hozzanak létre; így kapcsolódott a kadétprogramhoz is.  Kérdésünkre válaszolva a szakember kifejtette: fontosnak tartja, hogy a honvédelmi képzés részét képezze a vízi jártassági gyakorlat, hiszen a katonai felkészítés egyik eleme pontosan a vízi jártasság.


  Az én célom az, hogy a víz és vízparttal kapcsolatos speciális körülmények, eszközök használatára készítsem fel a kadétokat. Ezek a képességek nemcsak a katonai élet során, hanem akár a hétköznapi életben is kamatoztathatóak: gondoljunk például egy árvíz elleni védekezésre. A kadétképzés első gyakorlatát szűk körben tartottuk, még a nyári szünet előtt. Az ott megszerzett tapasztalatokat is beépítetettük a programba, így már egy továbbfejlesztett képzéssel ismertettük meg a nyári gyakorlaton a diákokat

  – fogalmazott Veress Vilmos.  A mentor azt is hangsúlyozta: a szárazföldi felkészülés is kiemelten fontos, annak pszichológiai és fizikai részleteire pedig komoly hangsúlyt fektetnek.

  Tapasztalatom szerint erre a legalkalmasabb az amerikai haditengerészet tornagyakorlata. Ez egy saját testsúllyal végrehajtott, az egész testet megmozgató program, ahol a résztvevők egyszerre mozognak, lélegeznek. Már a szárazföldön elkezdenek csapatként, egységként mozogni, gondolkodni

  – fogalmazott a szakember, hozzátéve:

  a bemelegítést ügyességi feladatokkal egészítjük ki, ezek kúszó, mászó, társmenekítési gyakorlatok. Majd ennek zárásaként úsznak, búvárkodnak, mindezt a kadétok formaruhájában! Ami első hallásra nem is tűnik olyan nagy dolognak, ám egy átnedvesedett ruhában, bakancsban úszni nem is olyan egyszerű feladat.

  Mint ismert, a magyar kormány elkötelezett a haza védelmében, a haderőfejlesztés részeként pedig már számos új haditechnikai eszközt vásároltak. A fejlesztések középpontjában azonban az ember, vagyis a katona áll, ezért helyeznek kiemelt hangsúlyt az utánpótlás biztosítására, amelynek egyik formája a honvédkadét-képzés. A programban részt vevő diákok így egyszerre vállalnak szerepet a „szellemi honvédelemben”, és a kadétprogram által annak fizikai megfelelőjében is.

  https://pestisracok.hu/formaruhaban...n-is-kemeny-kikepzest-kapnak-a-honvedkadetok/
   
  alfa74, sisimoto, dkes and 3 others like this.
 3. Pista a hegyről

  Pista a hegyről Well-Known Member

  Hát egyrészt Trump rég ki akar lépni ebből a világrendőr szerepből, csak mindig visszakoznak aztán egy nagy hintázásnak tűnik az egész, most éppen úgy fest Afganisztánt feladták...másrészt meg az egész Zrínyi erről szólna hogy a magunk kezébe vegyük a honvédelmet. Sajna nem lehet időben felpörgetni pl a Leo-k gyártását. Ha arra gondolsz hogy vegyünk mondjuk két hónap alatt egy rakat másodvonalas technikát csak hogy legyen, egyrészt nem igazán van honnan, másrészt rossz döntés lenne és indokolatlan.
   
  SilvioD likes this.
 4. Parapitecus

  Parapitecus Well-Known Member

  De.
   
 5. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Nem lesz földindulásszeru változás ez ügyben az USA-n a novemberi választások következtében,ha demokraták nyernek ők sem fogják beszántani a világ csendőre vállalkozást.
   
 6. Autodidaktakatona

  Autodidaktakatona Well-Known Member

 7. Azzurro

  Azzurro Well-Known Member

  Több, mint 2 év alatt sem írták alá a Nasams beszerzésről a szerződést, így várható volt, hogy végül más lérak rendszer lesz. Nagyon úgy tűnik, hogy MEADS lesz a befutó, ami egyébként kitűnő választás. Ha már úgyis a németektől vesszük a lérak rendszert is akik a korábbi Patriot ütegeket helyettesítik vele, így akár a MEADS mellett egy használt Patriot üteget is beszerezhetnénk.
  https://privatbankar.hu/cikkek/makr...vabbi-nemet-fegyvervasarlasokert-cserebe.html
   
 8. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  alfa74, megazez, vata and 6 others like this.
 9. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Meg egy toronyórát lánccal...Fontos! Használt legyen a toronyóra! :confused:
   
  SilvioD likes this.
 10. geseft

  geseft Well-Known Member

 11. blogen

  blogen Well-Known Member

  Amíg nincs megegyezés a norvégokkal, addig nincs NASAMS sajnos:
  https://444.hu/2020/08/04/200-milli...-nem-engedett-a-civilek-tamogatasanak-ugyeben

  Márpedig légvédelem kell, úgyhogy megvan a valószínűsége, hogy nem is lesz NASAMS. A semmiért nem fizetünk, ha fontosabb a norvég politikusoknak egy távoli országban a liberális felforgatók pénzelése, mint a saját iparuk támogatása, akkor az az ő bajuk.
   
  tomsinner, megazez, zeal and 8 others like this.
 12. Schurrer

  Schurrer Well-Known Member

  Dúsgazdag ország , leszarják, kibírják. Na de mit veszünk akkor mi? Aster? Mert ez a MEADS talán tíz év, de lehet több.
   
 13. blogen

  blogen Well-Known Member

  Hát ez az, a NASAMS-nak nem volt alternatívája. A képzeletbeli listán egyedül szerepelt ebben a kategóriában. Csak drága és kevésbé kompakt rendszert tudunk helyette venni, szóval sebtében kell új listát írni a hendikeppes európai cuccokról most, amiknek a beszerzése mindenképp visszalépés lesz a NASAMS tervéhez képest!
   
 14. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Miért lenne visszalépés?
   
 15. blogen

  blogen Well-Known Member

  Ne kezdjük megint. Már tucatszor le lett írva, hogy mennyire fölényben van a NASAMS az egyszerű architectúrája, a széttelepíthetősége és rakétája miatt a többi rendszerhez képest ha a saját védettséges, egyszerű rejthetősége, alkalmazhatósága szempontjából nézzük. Van egy topikja is!
   
  arcas likes this.
 16. Schurrer

  Schurrer Well-Known Member

  Mondjuk volt itt korábban belinkelve egy talán cseh cikk, hogy a francia hadiipar súlyos helyzetbe kerülhet( ezáltal pedig tízezrek munkahelye is veszélybe kerül) a Covid miatti kevesebb hadi megrendelés miatt. Na ilyen esetben talán van esély kedvezőbb árakra.
   
 17. hunemperor

  hunemperor Active Member

  Én is ezt tartom valószínűbbnek, mármint, hogy rendeződik USA-ban a helyzet. De megengedhetjük-e magunknak (Mármint Magyarország) azt a könnyelműséget, hogy az -egyébként fokozatosan erősödő esélyű- ellentétes szcenáriót figyelmen kívül hagyjuk, és ebben a kiszámíthatatlan helyzetben körömszakadtáig ragaszkodunk a Zrínyi 2026 (most már 30) szakmailag és politikailag is jó döntésnek tekinthető, várhatóan magas színvonalú, ámde meglehetősen vontatott (pl. IFV-k bejelentése) és körülményes (NASAMS-szal vergődés) céljaihoz.
   
 18. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Megvesszük a SAMP/T és meg van oldva a kérdés igaz többe kerül.
   
  vata and dkes like this.
 19. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  A légvédelem "ráér", az nincs beígérve senkinek semmire...
   
 20. öreg járőr

  öreg járőr Active Member

  https://www.army-technology.com/news/falcon-air-defence-weapon-system/,
  IRIS-T SLM De lehet még keresni van választék
   

Ezen oldal megosztása