1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. kamm

  kamm Well-Known Member

  https://hvg.hu/360/202032__amerikai_csapatkivonas__lecke_nemetorszagnak__trump_kavar__kivonasi_tunet

  "„Miközben megvédjük Németországot, az nem fizeti ki a számlát, ezért csökkentjük a csapatok létszámát. Ez ilyen egyszerű” – jelentette ki Trump. Berlin valójában pontosan teljesíti a NATO katonai és polgári szervezetének tavaly 1,67 milliárd eurós költségvetéséhez való hozzájárulását – ami a teljes összeg 14,76 százaléka, a második az USA 22 százaléka után –, ám az amerikai elnök többször is potyautasnak a németeket, mert nem költik a GDP-jük 2 százalékát katonai kiadásokra. Richard Grenell, az USA volt németországi nagykövete – aki nem hagyott szép emlékeket maga után az idén júniusi hivatalos hazatértekor – az állomáshelyén felpanaszolta, hogy a berlini kormány a jóléti államát finanszírozza és többletet ér el a költségvetésében, ahelyett, hogy a hadseregére költene.
  Németország tavaly a hazai összterméke 1,38 százalékát fordította katonai célokra, de szintén lemaradásban lévő tagtársaival együtt vállalta, hogy 2024-re eléri a 2 százalékot, és az összeg ötödét eszközbeszerzésre fordítja. Az USA a Stockholmi Békekutató Intézet adatai szerint tavaly a világon messze a legtöbbet, 732 milliárd dollárt költött a hadseregére, ez a GDP-jének a 3,4 százaléka. A NATO európai tagállamainak és Kanadának az átlaga 1,55 százalék, a sereghajtó Spanyolország és Luxemburg 0,92, illetve 0,56 százalékkal,
  Magyarország tavaly 1,21 százaléknál tartott, de folyamatosan növeli a katonai kiadásait.
  A 2 százalékos küszöböt az Egyesült Államokon kívül nyolc ország éri el: Bulgária (3,25), Görögország (2,28), Nagy-Britannia (2,14), Észtország (2,14), Románia (2,04), Litvánia (2,03), Lettország (2,01), valamint Lengyelország (2)."
   
  fedett_mókus likes this.
 2. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Nem lesz 2 típus. A jogalappal írása is szkeptikus az ügyben, de ahogy itt már korábban is írták, az ott hivatkozott cikkben összekutyultak mindent. Az A319-re mint könnyű gépre hívatkoznak. A Falconok meg teljesen kimaradtak a felsorolásból.
  Szóval tovabbra is maradjunk a 2 Falcon, 3 A319/320, 3 rámpás szállító koncepciónál!
   
  fedett_mókus and kamm like this.
 3. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Ezek a GDP arányos számok nem tudom honnan vannak, de a magyar adat nagyobb kellett legyen tavaly. Mivel év közben - a beszerzések miatt - meg kellett emelni. Sajnos én sosem szoktam megtalálni a zárszámadásokat, de szerintem tavaly is bőven 1,4% felett volt a HM tényleges költése. Az idei meg - a szintén év közben megnövelt összeg miatt -, meg már szerintem 1,6 körül (felett) lesz. Pláne ha a bezuhant GDP arányában nézzük.
   
 4. kamm

  kamm Well-Known Member

  En azon lepodtem meg, hogy a romanok a lecsovesedesuk ellenere is maradtak 2 felett - ez amugy buzlik is - ill. hogy a bolgarok majdnem annyit koltenek, mint az amerikaiak... o_O
   
 5. dudi

  dudi Well-Known Member

  A bolgárok max levában költenek ugyanannyit...
   
  fedett_mókus likes this.
 6. PavolR

  PavolR Well-Known Member

  Bolgárok nominálisan csak kb. 15% tobbet koltottek, mind a magyarok, viszont a GDP-juk csak kb. 40% a magyarnak. Így ugranak ki ilyen számok. Románok pedik kb. 250 miliardos GDP mellet 5 miliardot adtak a hadseregre ..
   
  Wilson and Loken like this.
 7. kamm

  kamm Well-Known Member

  Hat ez az, GDP ratiorol beszelunk, alacsonyabb GDP mellett meg impresszivebb az ilyesmi koltes egy 7M orszagtol, gondoljatok bele. :)

  Abbol viszont a harmadat Patriotokra... csak igy tovabb, okosan am! :D
   
 8. kamm

  kamm Well-Known Member

  A tema a GDP aranya...
   
 9. Blitz97

  Blitz97 Well-Known Member

 10. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Fosnak az oroszoktól és ezek frontországok.
   
  Loken and kamm like this.
 11. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  kamm likes this.
 12. kaktusz

  kaktusz Well-Known Member

  Valószínűleg nem értek hozzá, sőt biztos, de miért van két öv a katonákon az első képen?
   
 13. krisss

  krisss Well-Known Member

  Élesben rajtuk lesz a díszegyenruha zubbonya, amire kívülre kell tenni a kardövet a csatlékkal. jelenleg ingben tolják a gyakorlást, hogy ne főljenek meg, de a kardövnek felljebb kell lennie mint a rendesnek, hogy ne érje el a kard a földet, így nem a nadrágtartó övre teszik.
   
  brooklyn, anonim999, Loken and 4 others like this.
 14. kaktusz

  kaktusz Well-Known Member

  Értem, köszönöm, így már világos.
   
 15. Blitz97

  Blitz97 Well-Known Member

 16. hunemperor

  hunemperor Member

 17. borisz

  borisz Well-Known Member

  Transvestita?
   
 18. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Az a SWEarmy.
  [​IMG]

  A mieink nem ratyik!
   
  tomsinner, LMzek 2.0, geseft and 2 others like this.
 19. Blitz97

  Blitz97 Well-Known Member

  https://honvedelem.hu/fooldal-kiemelesek/megnovekedett-katonai-jarmuforgalom-5/

  https://honvedelem.hu/fooldal-kieme...eg-is-resze-a-jarvanyugyi-bevetesi-egysegnek/

  A járványügyes cikkel kapcsolatban az a kérdés fogalmazódott meg bennem, hogy a Z2026 során vajon fogják őket is fejleszteni (plusz járművek, új képességek)?
  Mert véleményem szerint a mai világban igen is van létjogosultsága az ilyen alakulatoknak (ahogy a jelen helyzet is bizonyította), de eddig nekem úgy tűnik, hogy el lettek felejtve.. azonban ne legyen igazam! :)

  (Már csak szakmámból kifolyólag is fontos számomra, hogy a biológiai veszélyhelyzetekre is legyen egy mindig bevethető, korrektül felszerelt alegysége a honvédségnek.)
   
 20. tong djagbu

  tong djagbu Well-Known Member

  Talán Blogen volt. Én meg úszóképes, láncos FSV járművel tudnám elképzelni a huszárság feltámasztását, hogy itt a nagyon alakuló német nehéz IFV beszerzés után is, is legyen 1-2 egység amely képes menetből leküzdeni szélesebb vizi akadályokat. Amúgy a huszárság jellege is korszakonként változott, például
  a 15 éves háború idején félnehéz lovasságnak minősültek.
   
  Negan, L.O.B and Szittya like this.

Ezen oldal megosztása