1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. dkes

  dkes Well-Known Member

  Szerintem még akkor is örülnének, ha általánosságban a TR-85M1 -nél maradhatnának és mondjuk azok jó minőséggel karban lennének tartva. Azonban ahogy a cikkben is van alhangon van 3 típus Náluk rendszerben: TR-85M1, TR-85 és T-55 ... A legmodernebbhez sem nyúltak (modernizáltak) egy évtizede. Valamint az újabb verziókból nincsen "horror" mennyiség - pláne ami mozogni képes.

  A modernizáció is igazából az újakat érintené, ha lesz rá pénz és akarat - azaz pl. nem kerül szóba másik típus, mert akkor "szó nélkül" arra lenne érdemes váltani. Persze ez utóbbi esetben a magasabb várható költségek mellett a saját hadiipar sorvadása is lenne az ár. Ezért nehéz kérdés ez odaát ...

  A páncélvédelem javítása meg "ez-az" -on kívül tervben van a 100 mm -es löveg lecserélése 105 mm -esre vagy esetleg 120 mm -re. Különösen az utóbbi már nagyon erős vágyálom kategória. Igazából már a 105 mm -rel is szenvednek jóideje már eddig is tetemes erőforrást beleölve, de igazából a gond a költség oldalon kívül az az, hogy a fizikát nem igazán tudják átverni (még) ... Azért ezek már "millió éves" vasak és a legújabb verziók sem vannak fényes állapotban.

  Láttam aránylag új videót az M1 -es belsejéről (ez valami katonai parádén lehetett valami "nyílt nap" féle), de ahhoz képest egy "hajléktalanszálló kb. maga a patika". Az irányzó periszkópjába belenézett kamerával, az egy dolog, hogy karcos/törött, de olyan szinten homály volt az üveg bemattulása és talán a szutyok miatt, hogy kb. foltokba láttál ki valamit homályosan. Ez a kiállított darab volt ... És ez a legkevesebb, mert azok a cuccok amik benne vannak, háát - a XXI. sz. -i színvonalat "mérsékelten" ütik meg. Félreértés ne essék, nálunk is a 6 db Leo 2A4 a "csúcstechnika" (ugye ez is '90 -es évek színvonala javarészt) és az a pár T-72 -nk sem számít már az "evolúció csúcsának" (mi ezeket nem modernizáltuk) ...
   
 2. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Bulgáriában 27 már fel van újítva ha jól tudom, bár fogalmam sincs az a 40ben benne van, vagy ez új csomag. 700 körüli van nekik raktáron.

  India. Kacérkodnak ők mindennel. Csak a fizetésnél vannak problémák. Ázsia romániája. :D

  Én is! Currusi magasságokban! :)
   
 3. Mokiengine

  Mokiengine Active Member

  Ahogyan nézem ide is mehet egy pár AV gyakorlo repcsi, Hiúz vagy kisméretű UAV hoz robbanó motor (Moki ).... Lesz feladat az új nagykövetnek sok sikert kívánok hozzá
   
  LMzek 2.0 and SilvioD like this.
 4. fishbed

  fishbed Well-Known Member

 5. geseft

  geseft Well-Known Member

 6. Rferi66

  Rferi66 Active Member

  Nálunk ilyenek szerencsére nem voltak. Csak tényleges kiképzés. Drótkötélpálya, vietnami híd, megkerülő osztag, meg hasonlók.
   
 7. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 8. imike

  imike Well-Known Member

  Végülis India vett már tőlünk Lynx-et (Hiúzt), csak éppen a "kis hiúzból":
  https://en.wikipedia.org/wiki/Gepárd_anti-materiel_rifle

  http://punedefencenews.com/2017/04/...t-to-be-acquired-shortly-for-the-indian-army/

  Reméljük az új "nagy hiúzból" is legalább annyit vesznek.
   
  alfa74, Mokiengine and tong djagbu like this.
 9. honved

  honved Well-Known Member

  Ja, megvoltak ezek is nekem is, a többi bónusz volt. :)
   
  Rferi66 likes this.
 10. Blitz97

  Blitz97 Well-Known Member

 11. borisz

  borisz Well-Known Member

  Sulaco, LMzek 2.0 and dkes like this.
 12. borisz

  borisz Well-Known Member

 13. Blitz97

  Blitz97 Well-Known Member

  Off
  A Grúzia név a szovjet időket idézi, mivel az országnak ez az orosz nyelvű neve, erre az időszakra a helyiek - szerintem érthető okokból - szeretnének minél kevesebbet emlékezni. A Georgia név az európai nemszláv nyelvekben ma is használatos elnevezés, korábban a magyarban sem volt ismeretlen. Csak hát a kis hazánkban 45 évig ideiglenesen állomásozó szovjet alakulatok miatt ez-az más megvilágításba került.
  ON
   
  tindalos likes this.
 14. dkes

  dkes Well-Known Member

  Off

  Nem jó érvelés.

  Ugyanez a "beteg" logika van Fehéroroszországgal kapcsolatban amikor "Beloruszozzák" ... Egyfelől Grúzia nem orosz nyelvű név - hanem a magyar. Amennyiben az eredetre gondoltál - az más tészta és nem érdekes.

  Egyfelől általánosságban olyan országoknál vagy népeknél, ahol ezen vergődnek, hogy mások hogy hívják Őket - ott komoly egyéb jellegű "gondok" szoktak lenni ...

  Másfelől a diplomációban a "kölcsönösség elve" létezik. Amennyire jól tudom akkor ezen országok (Grúzia, Fehéroroszország) Magyarország tekintetében szintén a "szovjet érában" is használt nevet használják ... Még amennyiben azzal jönnének a nemzetközi diplomációban illetve hozzánk is, hogy akkor eztán minket is a saját nevünkön neveznének szóban- és írásban és cserébe kérnének ezt meg azt, akkor más lenne a leányzó fekvése, de így ... Ugye apró nehezítés, hogy a nevünkben ékezet is található (ez cirill-betűs átírásnál okozhat fennakadást) - de mondjuk OK, ettől tekintsünk el (mármint az ékezettől).

  Meg különben is - bakker, ezek 3,7 illetve 10 milliós országok ... Ameddig pl. egy Németország vagy Olaszország nem csapkodja magát a földhöz, hogy minek hívjuk Őket (cserében mi sem vergődünk ezen Velük kapcsolatban), akkor ezen országok is "vehetnének egy mély levegőt ...

  Úgy egyébként Fehéroroszország, mint az ország magyar neve jelentéssel is bír és segít eligazodni egy "átlag laikusnak", hogy honnan eredeztethető történelmileg a név illetve kifélék és mifélék ... Amennyiben meg az lenne az "agonizáció tárgya", hogy miért "orosz" stb. akkor felhívnám a figyelmet, hogy a magyar és fehérorosz nyelvtan e tekintetben tökugyanaz (!!). Azaz a 'bel' és 'rusz' közé Ők bepattintanak egy 'o' betűt (ami a kiejtésükben inkább 'a' -hoz hasonlít) szabály szerint - mi sem tettünk másként (ráadásul mi "szeretjük" a magánhangzókat - csak egy másik gyors példa: a trpak -ba is beszúrtunk egy 'i' betűt és tirpák lett belőle, mondjuk ezt azóta a szlovákok stb. is átvették ... :)) ...

  Ahogy a művelt angol mondaná: "Deal with it" ...

  ON
   
  LMzek 2.0 and tong djagbu like this.
 15. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

  "A grúzok önmagukat kartvelinek, országukat Szakartvelónak nevezik. A középperzsa nyelvben Varkana néven ismerték, ebből lett az újperzsa Gurgán. Az utóbbi a görögben lett Georgia, a szír nyelvben pedig Gurzán, majd Gurziya. A grúz népnév tehát a közhiedelemmel ellentétben nem orosz szó. A magyar nyelvű forrásokban mindig is megvolt a kettősség az elnevezésre, de a Grúzia alak mindig gyakoribb volt." Zárjuk le.
   
  svajcibeka, zeal, tindalos and 3 others like this.
 16. Blitz97

  Blitz97 Well-Known Member

  Pallasz nagy lexikona szerint másképp van és a грузия szerintem oroszul van, de OK. Ezen nem veszünk össze, részemről ezzel lezárva. :)
   
  LMzek 2.0 and Masztiff like this.
 17. AGRESSOR88

  AGRESSOR88 Active Member

  Sokan nem tudják de 7 területvédelmi ezred van csak a többi jelenleg zárolás alatt van amíg nincs feltöltve.
  Egyenlőre 2.a Dunán innen Tiszántúli
  6.dunántúl.

  De amikor teljesen kialakul akkor 3 megye ami megegyezik a területi régiókkal fog egy hadrendiszámon szerepelni pl Veszprém Vas Győr a 7.Területvédelmi ezred.

  Szóval lesz 1. Ami Budapest ahol szintén van egy 1.A Tüzszerész és hadihajósezred.

  Lessz 5.is ami a Dunántúlon van lesz.
   
  alfa74, ijasz, borisz and 2 others like this.
 18. Blitz97

  Blitz97 Well-Known Member

 19. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Erről jut eszembe:
  A Brave Warrioron láttam, hogy a T-72-es kez.szem. Scorpio EVO II-vel van felszerelve. Akkor ezek szerint ez a végleges álláspont, hogy a járművek kezelői Scorpiont kap? Vagy a lövész járművek kezelői rövid Bren2-t?
  [​IMG]
  Akkor kinél is láttunk már?
  Hk. személyzetnél, Katonai rendésznél...
  Ezek maradnak, vagy csak csapatgyakorlat, vagy ezek csak a járműhöz tartoznak?
  Légierő is ezt kapja?
   
  svajcibeka, tong djagbu, dkes and 4 others like this.
 20. Ocses

  Ocses Well-Known Member

  Nézd @Mackensen.
  Váltámasz nincs behajtva hiába is lehetne. :rolleyes:
   
  pöcshuszár likes this.

Ezen oldal megosztása