1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  ....DE olyan jó ilyen elhamarkodott következtetéseket levonni! :p:D
   
  Ocses and Anti like this.
 2. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Megjött egy hivatalos hír is a német - magyar légiszállítási együttműködésről.

  Magyar csatlakozás a német többnemzeti légiszállítási programhoz
  https://honvedelem.hu/hirek/magyar-csatlakozas-a-nemet-tobbnemzeti-legiszallitasi-programhoz.html

  "Gerhartz altábornagy kiemelte a magyar és a német légierő kiváló kapcsolatát, amelyet ez az együttműködés is tovább erősít. Segít elmélyíteni a H145M helikopter projektnek, a SAMOC légvédelmi rakéta hadműveleti központ beszerzésnek, a légierős irányítási és vezetési tanfolyamoknak, valamint a magyar JAS-39 GRIPEN repülőgépek részvételével történő, közös többnemzeti légicsoport (MAG) gyakorlatoknak köszönhetően kialakult stabil, kétoldalú kapcsolatot.

  Kilián vezérőrnagy válaszbeszédében kihangsúlyozta a két légierő közötti kapcsolat fontosságát. Hozzátette: az MNAU-hoz való csatlakozásunkkal egyértelmű jelét adtuk annak, hogy a két légierő közötti kapcsolat minősége kiemelkedő, továbbá a jövőben lehetőség szerint több fővel is szeretnénk képviseltetni magunkat az egység színeiben.

  A magyar repülő-műszaki tiszt beiktatását követően a két légierő vezetője egy A-400M fedélzetén a csehországi Ostravába utazott, ahol a „NATO-napok” elnevezésű rendezvényen vettek részt. Kilián vezérőrnagy az eseményen a jelen levő magyar JAS-39 bemutató csoporttal egyetemben képviselte hazánkat és szakmai egyeztetést folytatott többek között a SAAB és az Aero Vodochody képviselőivel, valamint találkozott a Rheinmetall Defence jelenlévő vezetőivel is."

  Minden halad a tervek szerint. L-39NG, Saab Gripen E egyeztetés alatt. :cool:

  Jó lenne a Saabot meg az Aerot összekötni és egy hazai telephelyet kialakítani.
   
  tonyo, arcas, dkes and 3 others like this.
 3. Anti

  Anti Well-Known Member

  Es pl. a 3+7 az teljesen okorseg? Ugy ertem kompromisszum a 6 meg a 8 kozott, es maradnatobb hely. :rolleyes:
   
 4. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Most érzek némi késztetést, hogy betegyem ezt ide. Egy FN alkalmazottól részletesen is megtudhatjuk, hogy mi is változott a Minimi-n az MKIII-ra:
   
  Ocses likes this.
 5. silurusglanis

  silurusglanis Well-Known Member

  Akkor a bolgárok is gyártanak jó minőségű, NATO lőszeres PKM-et, ez ne legyen gond.
   
  tonyo likes this.
 6. krisss

  krisss Well-Known Member

  Igen mert asszimetrikusak lesznek a tűzcsoportok, de továbbra se vonjatok le kövekeztetéseket ebből a bemutatóból se rajilag se fegyverileg.
   
 7. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Ezek tényleg katonai előnyök?
  5 perccel korabban jottek....:hadonaszos:
   
 8. krisss

  krisss Well-Known Member

  A minimi mk3 elhagyta korábbi verzió nyűgjeit, 7,62-es verzióban meg eleve nem nyűgös.
   
  alfa74, tonyo, arcas and 4 others like this.
 9. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Itt az érdekes inkább a AERO, és a RM. Az AERO csak félig, mert ugye ott már volt egy korábbi ráutaló magatartás. A RM viszont sokkal inkább. Ne felejtsük el, hogy itt most nem Böröndiről, vagy Takács Attila Géza vezérőrnagyról van szó (a honvédség parancsnokhelyetteséről, vagy a szárazföldi szemlélőről), hanem a légierő szemlélőjéről. Előbbi kettővel szerintem már megitták a pertut is, de eddig Kiliánnak nem nagyon volt szerintem dolga a Rheinmetall-lal.
  Ne felejtsük, hogy a légvédelem is a légierőhöz tartozik. És, hacsak nem akarunk egy újabb szimulátort beszerezni a valamelyik légijárművünkhöz, akkor nekem inkább az apropót ez adja (és nem a Boxer miatt):
  [​IMG]

  Megjegyzés: A SAAB esetén sem biztos, hogy olyan eset szóba, ami saját jogon repül... :rolleyes::p:D
   
  alfa74, dkes, svajcibeka and 4 others like this.
 10. vasszekely

  vasszekely Well-Known Member

  Kínait, oroszt soha!
   
 11. vasszekely

  vasszekely Well-Known Member

  Nem úgy volt, hogy a PKM váltótípusa M240 (FN MAG amerikai klónja), meg M249 (FN Minimi amerikai klónja) lesz?
   
 12. vasszekely

  vasszekely Well-Known Member

  NATO-tagként szakadjunk le az orosz dolgokról.
  NATO-lőszer és egységes fegyverek (járműveken, helikoptereken, lövészeknél is).
   
 13. blogen

  blogen Well-Known Member

  Aminek nagyon nincs értelme: lecserélni a Gripent Gripenre. Annál olcsóbb az F-35 hosszú távon, egy nem ötödik generációs típust nem fogunk tudni sokáig üzemeltetni egy olyan környezetben, ahol előbb-utóbb ez lesz az alap. Értelmetlen.

  Aminek értelme lenne, az féltucat további Gripen beszerzése használtan mondjuk valami akciós telephelyről, mint Dél-Afrika mondjuk. Ha lenne hajlandóság eladni néhányat ott!

  Amire pedig pénzt kellene költeni, az a légierő felfegyverzése, hiszen itt egy létező típus a birtokunkban mélyen a lehetséges képességei alatt használva:
  - SDB II
  - cirkálórakéta kemény célok és repülőterek ellen
  - radar elleni rakéta
  - valamilyen olcsó irányított rakéta a Maverick-ek helyett.
   
 14. vantsy

  vantsy Active Member

  Csak a kontraszt kedvéért
   
 15. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Egy bolgár NATO PKM az nem rendszerben gondolkodás! :D
  Mondom, hogy gondolkozz rendszerben!
  Azzal, hogy a CZ lett kiválasztva az egyéni fegyverek gyártójának, eléggé leszűkült a lehetőség a kollektív és fedélzeti fegvyerek gyártójának kiválasztása terén.
  Ezt múltkor már levezettem, de gyűlölöm a keresőt, így nem keresem vissza. A lényeg:
  Ha a hazai ipart meg akarjuk tolni akkor olyan gyártót kell találni, akitől nagy összértékben tudunk rendelni, amit azzal kompnezálhat a szállító, hogy a gyártás egy részét, vagy egészét "ellentételezés képen" (pppffej milyen gusztustalan :p) visszaadhatja.
  Mivel az egyéni fegyvereket letudtuk a CZ-vel, így olyan gyártó pl. szóba sem jöhet, ami csak mellékesen gyárt géppuskát, ráadásul a rajfegyverek a maximumuk.
  Ezért sajnos kiesik mind az IMI (Negev család), mind a Knight's Armament (LAMG).
  Az ST Kinetics (Ultimax) még szóba jöhetne, de velük a SRAMS révén más területen szerintem meglesz az együttműködés.
  A másik probléma, hogy ezek a gyártók azért csak "egzotikus" gyártók, és bár piszok jó fegyvereket gyártanak, azért nem igazán az FN szintjei, már ami az elterjedést illeti. Innentől kezdve pedig a logisztika eléggé döntő lehet.
  Sajnos ez igaz a HK MG4/5-re is. Annyival kiegészítve, hogy a hírek szerint ezek amellett hogy elég ritka fegyverek (a németeken kívül főleg SOF veszi kis példányszámban), még kib@szott drágák is (kb. 3x).
  Arról nem is beszélve, hogy - ahogy korábban is írtam - innen-onnan le fog esni jópár inkurrenciából maradt fegyver mind Minimi-ből, mind FN MAG-ból. Ezeket nagyjából utánunk fogják hajigálni. Csak nehogy elugorjunk. (Pl. ez egy jó üzlet lehet, hogy a felvásárolt fegyvereket MKIII-asítjuk)
  De akkor nézzük a rendszert:
  - Ugye rajfegyvernek mehet a Minimi (akár 5,56 akár 7,62).
  - Az FN MAG/M240 mehet szakasz támogató fegyvernek,helikopter fedélzeti és rögzített/pod géppuskának (H145M, H225M), párhuzamosított géppuskának (harcjárművek by @dkes ), járművek RC tornyába (török járművek SARP toronyba, FLW200)
  - .50-es M2 mehet század támogató szakaszba, szintén RC toronyba (SARP, A7+ tornyába, FLW 200+),
  - 40mm-es AGL mehet szintén támogató alegységekbe, szintén RC toronyba (SARP-nak is van ilyen verziója, FLW400), de ez alkothatja csapat légvédelem kis drónok elleni részét is.
  - FN fedélzeti 20mm-es. Ugyebár ezek lesznek podokban a helikoptereinkhez rendszeresítve

  És akkor még nem beszéltünk az FN saját defender RC tornyáról, ami nem csak hagyományos járműveken tűnik fel, de olyan jelentéktelen UGV-kre is integrálva lett, mint a MILREM Themis. :cool:

  Ezzel nem azt akarom mondani, hogy ezek az ultimate non-plus-ultra megoldások, de mivel MINDENT IS át kell fegyvereznünk, ezért

  Tessék böngészni, bevásárlólistát összeírni!
   
  alfa74, therob, tong djagbu and 5 others like this.
 16. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Abban igaza van @silurusglanis -nak, hogy az FN MAG/M240 nem igazán kiváltója a PKM-nek. Szerintem rajba túl nehéz (túl sok ember kell a hatékony üzemeltetéséhez). M249 meg biztosan nem jelent akkora tűzerőt, mint a PKM.
  Igen nincs szerencsénk, de valahogy a NATO többi országának hadserege (a nyugatiak mindenképpen) valahogy elkaristol PKM nélkül is.
   
  vasszekely likes this.
 17. dkes

  dkes Well-Known Member

  A csapatlégvédelem is a légierőhöz tartozik? Ugye ennek az RM Oerlikon 35 mm -nek (itt Boxer alapokon Skyranger) van objektumvédelemre specializált rendszere (Mantis) ami szervezetileg "ki tudja" hova tartozna. Ugye ezek a rendszerek nemcsak gpá. -ból állnak, hanem egyéb komponensekből is (radaros- és egyéb érzékelős jammer -es; rakétás egység stb.).

  Nálunk a láncos dandárhoz láncos alapplatform illene (ez a Boxer -es meg mehetne a Boxer -es dandárba, ha egyszer lenne ilyen is) - pl. hasonlóan a török Korkut rendszerhez (ez is RM Oerlikon 35 mm licensz alapján készül - csak "duplacsöves" kialakításban - egyébként rakétás egység is tartozik a brancsba ...):

  [​IMG]

  Úgy egyébként én is pártolnám egy ilyen rendszert - a csöves csapatlégvédelem (ABM -el) reneszánszát - fogja - élni. Tulajdonképpen ezért is gondoltam(/gondolnám) logikusnak a Lynx -nél is a 35 mm -es gpá. használatát (egyébként meg lennék békülve a 30 mm -el is).
   
  alfa74, tong djagbu, tonyo and 2 others like this.
 18. vasszekely

  vasszekely Well-Known Member

  Az FN Maximi szerinted megoldás lehet? Az a 7.62 NATO változat.
   
 19. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Megoldásnak megoldás, csak nem tökéletes. o_O
  Nincs meg hozzá a megfelelő csőhosz. Viszont cserébe jóval könnyebb, és kisebb.
  De ezt ne tőlem kérdezd! Inkább olyantól, aki napi szinten használja. :cool:
   
  vasszekely likes this.
 20. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Én sem helyettük, hanem a meglévő mellé gondoltam. Valszeg nem kellene Dél-Afrikáig menni, a svédek is cserélik a C-ket E-re.
  De én az előrelépést sem hagynám veszni.
  Legyen egy plusz század low costos használt C a svédektől, meg később egy új század E.
  Most kicsit elgurult a gyógyszerem, sorry.

  A másik megoldás arccal az USA felé.....
   
  tong djagbu likes this.

Ezen oldal megosztása