Már régóta vártam, tegnap éjjel találtam rá a 2019. évi költségvetés végrehajtásáról szóló törvény tervezetére. Még nagyon friss, kíváncsi leszek az ÁSZ észrevételeire is, de a honvédelmi fejezetet leíró ~140 oldal így is érdekes. Több olyan téma is érintett, ami ezen a fórumon is gyakran felmerül, szerződéskötések időpontjai, költségvetési kérdések, várható fejlesztések, a kormányzati szállítórepülések "elszámolása", nemzetközi szerepvállalással kapcsolatos érdekességek. Igyekeztem olvashatóvá tenni, pár dolgot kiemelni a törvény szövegének tervezetéből.
Elszámolt a 2019-es költségvetésével a Honvédelmi Minisztérium
Érdekes számok. Tavaly 513 milliárdos büdzsével terveztek, de a vége 700 milliárdos kiadás lett. Ez azért jelentősen magasabb GDP arányos költés, mint a tervezett felzárkózási ütem a 2 %-hoz volt. Ez a tendencia idén is folytatódott, most kb. 900 milliárdos büdzsnél járunk ( 616 milliárd volt tervezet ), amihez viszonyítva a jövő évi 778 milliérdos terv már-már visszalépés.
Ami nekem viszont zavaros, ezek a maradványösszegek. A 2019-es elszámolásban szerepel 145 milliárd 2018-as büdzséből áthúzódó masradványösszeg, ami 2019-ben 100%-osan elköltésre került.
Viszont az idei büdzsé Államkincstári adattok alapján megint 122 milliárdos maradványösszeggel indít. Ez 2019-es el nem költött összeg? Ezt akkor lényegében le kell vonni a 2019-es 700 milliárdos keretből, mert tényleges csak idén kerül elköltésre?