A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 895
91 492
113
Nagy a csönd a NASAMS körül. Lehet, hogy most már megvárjuk a szerződéskötéssel az USA elnökválasztás eredményét és ha Trump nem nyer (most, hogy covidos nem nagyon fog tudni pont a választás előtti utolsó hetekben kampányolni) akkor a MEADS-nak áll a zászló. Maróth múltkori megjegyzése is érdekes, hogy még az idén újabb hadiipari beruházást jelentenek be. Hirtenberger üzem lenne? Volna értelme itthon gyártani a gránátokat.
Meads már nincs ez az utódja.

Ha Cornstein Papa nem beszélt félre télen ( Raytheon és LM üzletet is emlegetett ) és maradunk a Gripennél ( erről csak "22 / 23-ban döntünk" - Benkő ) , akkor ez egy MBDA Germany és a Lockheed Martin biznisz. Állítólag nyáron AKK is egy német légvédelmi rendszer ügyében lobbizott. A Patriot utódja. MEADS-en alapulőó TLVS.
Ez mennyire lenne sci-fi????

MBDA_TLVS-1068x712.jpg

https://esut.de/2020/09/meldungen/politik/22931/haushaltsentwurf-2021-bedarf-tlvs-bestaetigt/

A németek most a 2021-es költségvetéssel tolják meg pénzzel a bulit.
"A TLVS jelentős mértékben hozzájárul a NATO rakétavédelméhez, és jelentős védelmet nyújt saját erőinek, szövetségeseinek és partnereinek. Rendkívül mobil, nagy teljesítményű és moduláris rendszerként a jövőben a nemzeti vagy multinacionális légvédelem középpontjában tud fellépni."

A ballisztikus rakéták ellen is megfelelő védelmet nyújt, állítólag ez a képesség is szerepel a Z2026 céljai között.

"
Tactical air defense system
A prerequisite for effective protection against these new 360-degree threats is a 360-degree capability of the air defense systems. With the new tactical air defense system, which is supposed to replace the currently used Patriot systems, Germany wants to react to these new threats. The tactical air defense system offers protection against a significantly larger number of threats, including two mission-specific defense missiles, expanded sensor capabilities, a new communication system, highly developed software algorithms and higher cyber security. The system will be the first integrated air defense system that can track and intercept multiple threats - at short and medium distances - simultaneously, thus enabling comprehensive 360-degree protection. With its integrated plug-and-fight interface, the tactical air defense system is the most modern networked 360-degree air defense system worldwide."
gugli
Az új taktikai légvédelmi rendszer, amelynek célja, hogy cserélje ki a Patriot rendszerek jelenleg használatban van, Németország akar reagálni ezekre az új fenyegetésekre. A taktikai légvédelmi rendszer védelmet nyújt a sokkal nagyobb számú fenyegetések, beleértve a két küldetés-specifikus védelmi rakéták, fejlett érzékelő képességek, egy új kommunikációs rendszer, fejlett szoftver algoritmusok, és a magasabb kiberbiztonság. A rendszer lesz az első integrált légvédelmi rendszer, amely egyszerre nyomon követi és elfogja több fenyegetés - rövid és közepes tartományban - amely lehetővé teszi az átfogó 360 fokos védelmet. Az integrált plug-and-fight interfész, a taktikai légvédelmi rendszer a világ legfejlettebb hálózati 360 fokos légvédelmi rendszer.

Viszont ehhez nem jöhet az AMRAAM-ER. Max. a Gripenhez a 180-as első engedély.

Már nem is emlékszek, de hogy volt az az augusztusi elvi megegyezés? Igazság szerint csak levegő-levegő rakétákról volt szó a Raytheontól. ER hanyagolva.
"A mai bejelentéssel Magyarország kötelezettséget vállal arra, hogy a Külföldi Katonai Értékesítési (FMS) programon keresztül azon dolgozik az Egyesült Államokkal, hogy beszerezze az amerikai Raytheon Technologies cég által gyártott AMRAAM (Fejlett Középhatótávolságú Levegő-Levegő) rakétákat."

Ősz közepét nyilatkozta legutóbb Benkő a légvédelmi bejelentéshez. Ehhez kapcsolt munkahelyteremtést is.

A Hirtenberger kapacitás elvileg még foglalt az előző üzleteket teljesítik.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 494
46 455
113
Bélabának is hála igy könnyebben lehet szemezgetni - köszi @jogalappal :
https://jogalappal.hu/elszamolt-a-2019-es-koltsegvetesevel-a-honvedelmi-miniszterium/
  • A Mi-24 típusú helikopterek komplex ipari nagyjavítása tekintetében a szerződés alapján a helikopterek javítása megtörtént, a kiadások elszámolása 6,2 MFt előleg 2020. évi elszámolásának kivételével tárgyévben megtörtént.
  • A kormány intézkedett a Gripen típusú harcászati repülőgépek bérletével kapcsolatban megvalósuló feladatok végrehajtásáról. A Gripen Bérleti Megállapodás alapján a Gripen harcászati repülőgépek 2019. évi bérleti díjára 24.762,2 MFt került kifizetésre. A harci repülőgép képesség programhoz kapcsolódóan a telepíthető mobil hangár (DAM – Deployable Aircraft Maintenance Facility), az Elektronikus hadviselő rendszer tesztberendezés (EWS – Electronic Warfere System) került beszerzésre.
  • A Lövész képesség fejlesztés keretein belül optikai eszközök kerültek beszerzésre. A Földi telepítésű légvédelmi rakétaképesség (SAMOC) fejlesztése feladat és az azokhoz kapcsolódó kifizetések 2019. évben a megkötött szerződés szerint zajlottak. A Mistral rakéták beszerzése a szerződés szerint megvalósult, a számviteli elszámolása 2019. évben megtörtént, a szerződés ezzel lezárásra került.
  • A Hadműveleti-harcászati rádiós és rádióelektronikai hírszerzés és elektronikai hadviselés (SIGINT és EW) képesség fejlesztése (JISR I. ütem) feladattal kapcsolatban a teljesítés 2019. évben szerződés szerint megtörtént. Az MH tábori (háborús) vezetési rendszerének kialakítása (C4ISR) fejlesztés 2017. évi keretszerződése 2019. évre vonatkozó feladatainak teljesítése megtörtént.
Itt most azért érdekes dolgok kerültek elő.
Most már nincs sok időm, de ami elsőre szembetűnt, az a 3,6 Mrd-os Mi-24-es felújítás.
Ezt mondjuk nem is értem. Eredetileg 70M USD-ről volt szó. Az 12 gép felújítása lett volna. Ehhez képest csak nyolc készült el.
Az arányosítva 50 körül lett volna.
Ehhez képest most nem egészen 12M USDnyi összeg szerepel az elszámolásban.
És ez már a '18-19-es időszakot is lefedi.
Azt írják, hogy ebben még nincs benne a 2020-as kifizetés. Dehát mi lenne benne? Mikor a gépeket legkésőbb '19 elejére leszállították. Szóval nem gondolom, hogy jelentős kifizetések várhatók még ezügyben.
Azaz ezek szerint jelentősen redukálva lett a felújítási tartalom.
Az új védőruha is hamarosan tesztelve lesz, csak még nem érkezett meg erre a gyakorlatra.
De remélhetőleg mèg idén elkezdődik.
Az hazai gyártású! (Respirator), vagy ezt csináltatják külföldön.
Nem ügydöntő kérdés, csak kíváncsiság.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 895
91 492
113
Egyébként ez mennyire fedi a valóságot, mert papíron ez a 20% körüli 19es béremelkedés nem rossz.

Kepkivagas2.jpg
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 895
91 492
113
Itt most azért érdekes dolgok kerültek elő.
Most már nincs sok időm, de ami elsőre szembetűnt, az a 3,6 Mrd-os Mi-24-es felújítás.
Ezt mondjuk nem is értem. Eredetileg 70M USD-ről volt szó. Az 12 gép felújítása lett volna. Ehhez képest csak nyolc készült el.
Az arányosítva 50 körül lett volna.
Ehhez képest most nem egészen 12M USDnyi összeg szerepel az elszámolásban.
És ez már a '18-19-es időszakot is lefedi.
Azt írják, hogy ebben még nincs benne a 2020-as kifizetés. Dehát mi lenne benne? Mikor a gépeket legkésőbb '19 elejére leszállították. Szóval nem gondolom, hogy jelentős kifizetések várhatók még ezügyben.
Azaz ezek szerint jelentősen redukálva lett a felújítási tartalom.

Az hazai gyártású! (Respirator), vagy ezt csináltatják külföldön.
Nem ügydöntő kérdés, csak kíváncsiság.
A Mi24 esetén még előleget is tartalmat az elszámolás, ami nem bagatell összeg, de vmi jövőbeli, ( ideji? ), fejlesztésre utal.
 

ssgtzlan

Well-Known Member
2020. május 10.
1 177
5 018
113
Itt most azért érdekes dolgok kerültek elő.
Most már nincs sok időm, de ami elsőre szembetűnt, az a 3,6 Mrd-os Mi-24-es felújítás.
Ezt mondjuk nem is értem. Eredetileg 70M USD-ről volt szó. Az 12 gép felújítása lett volna. Ehhez képest csak nyolc készült el.
Az arányosítva 50 körül lett volna.
Ehhez képest most nem egészen 12M USDnyi összeg szerepel az elszámolásban.
És ez már a '18-19-es időszakot is lefedi.
Azt írják, hogy ebben még nincs benne a 2020-as kifizetés. Dehát mi lenne benne? Mikor a gépeket legkésőbb '19 elejére leszállították. Szóval nem gondolom, hogy jelentős kifizetések várhatók még ezügyben.
Azaz ezek szerint jelentősen redukálva lett a felújítási tartalom.

Az hazai gyártású! (Respirator), vagy ezt csináltatják külföldön.
Nem ügydöntő kérdés, csak kíváncsiság.
Valószínűleg külföldi. A régit külföldi alapanyagokból ( Saratoga) varrtàk az respiràtorban később a gammàban.
 

papi

Well-Known Member
2017. április 22.
1 584
4 670
113
Miért ismersz olyan drónelhárító rendszert, amelyik radar nélkül csinálja a dolgát?

A csehek/szlovákok talán 10 éve mutattak olyan rendszert, ami a ZU-23-2 modernizációja volt. Elektromos motorok, optikai célkeresés, azonosítás, követés, lézer távolságmérő. Működtetni lehetett őket a hagyományos módon, hogy ott ül a katona, de össze is lehetett kötni egy irányító ponttal. A rendszerbe természetesen lehetett integrálni radart is, de nem volt feltétlen szükséges.
VlaraFVop.jpg

A lengyelek kb. ugyanezt a rendszert csinálták meg a Hydrával, csak itt már nincs manuális működtetés, meg nem kábelen vannak bekötve az irányítóba, hanem antennán keresztül a gépágyúk.
kp6B8518qYG6HEioiPLDZOvAGkqlHX1nTHVdAFCVnebodE8rZSC-SoprbH4rnUBpNYxR53QhySkSmYkNLCagzBXLCW-OBEdB2Bc

Ha már lengyelek. Ugye a Shilka modernizáció alatt kirakták a gépből a radart és elektro-optikai felderítő rendszereket tettek be helyette.
23d615bdea18f427bdd365ef6c5efa37.jpg

~20 éve volt már a Bialahoz hasonló kísérleti gépük. Ennek a nevére nem emlékeztem, jövök miatta egy szívességgel egy lengyel barátnak.
_qpg0Z5IE0SmJaPi100fcUhutVDbEfP70BOpNfIQFlF-Wtt0uXii46PLZ0h81vjXXyewpmadgrgu4YPGTx64POZXQcixtujjQIuedaUXxwRfpPS1SlCtl4yIbYx9GMx3d8sPhD_hYZLx7UCDxWw

Az új orosz Derivatsiya-PVO sem visz radart, ellenben ott a tetején az optika.
Russia_Derivatsiya-PVO_anti-aircraft_artillery_system_to_undergo_state_trials_in_2019.JPG


Lehet újra AN/MPQ-49/M163 Vulcan szerű összeállításé a jövő a SPAAG esetén is, ha radarozni is akarnak?

Ezt meg csak azért, mert a Gma Goat egy jópofa kis gép. Keressetek rá mit tudott terepen.
10553972b2.jpg
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 381
7 885
113
Hát nekem még ez is jobb, mintha még mindig a boci lenne teljesen...
Sztem az új boci is jó lenne az "újabb" szabással meg jó anyaggal. Sztem itthonra a tarcsisoknak meg ha másra is szerintem jó lenne. Az angol is jó. De ne mindig bálazunk :D ha lehet.