1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Ez nem egyértelmű, mindenesetre szépen bővül a Pro Patria honlapja termékekkel.
  Pl. under construction státuszban van egy Firecam nevű termékük. Még akár az is lehet.
  De szerintem még azon se legyünk nagyon meglepődve, ha a török járművek felderítő verzióin valami hasonló teleszkópos árbóc fog kalimpálni:
  [​IMG]
   
  Luthero, sisimoto, vasszekely and 3 others like this.
 2. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Egy szintén egy érdekes és folyton visszatérő motívum:

  Igen tudjuk, hogy a szerbekkel aláírtunk valamit, és nagy köszöngetések voltak oda-vissza, de konkrétan még senki nem bökte ki, hogy mi a tárgya ennek a létező katonai együttműködésnek.
  (Nálam kizárásos alapon a H145M-ekkel kapcsolatos fegyverzeti lehetőség merül csak fel. Sokat kerestem, de nem nagyon tudtam meg többet)
   
 3. Terminator

  Terminator Well-Known Member


  A [HUN] D-20 topikban érdemes körülnézni, mert ilyen videók vannak ott...
   
 4. Gaudi

  Gaudi Well-Known Member

  Ezt kerestem, kb. fél órája, de nem emlékeztem hol láttam :-D
   
 5. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Csak annyit tudunk hogy
  2 798 243 405,00 HUF volt Áfa nélkül
  MH 5. Bocskai István Lövész dandárhoz került
  A Rohde & Schwarz szállította le 2019-ben.

  1. Mobil kommunikációs felderítő és iránymérő rendszer. (az MH által biztosított terepjáró gépkocsira történő integrálással) 3 klt.
  2. Kommunikációs zavaró rendszer. (az MH által biztosított terepjáró gépkocsira történő integrálással) 1 klt.
  3. Parancsnoki mobil állomás. (az MH által biztosított terepjáró gépkocsira történő integrálással) 1 klt.
  4. Szimulátor 1 klt.
  5. Oktatás (COMINT, zavaró komponensenként) max. 60 fő 1 alkalom.
  7. Oktatás komplex rendszerre (parancsnoki állomás) max 60 fő 1 alkalom.
  8. Oktatás a szimulátor használatra max. 20 fő 1 alkalom.

  A szimulátorról meg ez a hír volt január végén.
   
 6. kamm

  kamm Well-Known Member

  De igen, azt mondja:

  "Ő az amerikai nagykövettel egy szándéknyilatkozatot írt alá, majd azt követően a Magyar Honvédség parancsnoka, aki alkalmazója, felhasználója ezeknek a rakétáknak, ő írt alá konkrét szerződést. És nem titok tulajdonképpen, ez első lépcsőben 120 darab rakéta beszerzéséről szól, amelyet, ha igényünk lesz rá, akkor további 60 darab rakétával lehet kipótolni."
   
  Pogány likes this.
 7. kamm

  kamm Well-Known Member

  Szerintem ennek semmi koze technikai dolgokhoz, ez pusztan politikai szivesseg az oroszok fele es megtartani valamifele kollokvialis viszonyt a szerbekkel. Ennek a takarodumaja Benkonel, hogy 'erezzek, hogy van mas ut is az orszokon kivul' azaz rajtunk keresztul a NATOba, ami persze rettento atlatszo, de a fintorgo amerikai politikusokat leszereli, a katonaik meg tokeletesen ertik amugy is, hogy nem szokas a szomszeddal rosszban lenni.

  Ez az a - nem feltetlenul rossz, jegyezzuk meg - szomszedsagi politika, amivel Orban joval az orszag merete ill sulya folotti meccsekben is be tud vinni egy-egy utest az europai nagypolitikaban. Ha figyeled, folyamatosan valamilyen szinten kavarnak nemcsak a V4, de a nyugat-balkani orszagok szinte mindegyikevel is.

  Azt innen nem tudom megitelni, mennyire sikeres, mennyi befolyast ill joindulatot sikerul gerjeszteniuk, de egy biztos, en nem latom sem a cseheket, sem az osztrakokat meg kozel sem ilyen aktivnak az Adria fele.
  Hosszu tavon ez bizony siman komoly hasznot is hozhat, egyreszt gazdasagi hasznot, masreszt politikai toket (amirol sosem tudjuk, mikor johet jol egy esetleges kelet-europai vagy balkani cirkusz eseten.). Ha jobban megnezed, a regioban az ukranokkal, de meg a romanokkal sincs senki joban mar...
   
  alfa74, vasszekely, Pogány and 3 others like this.
 8. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Pl.: A Vera NG érzékenysége 50Mhz és 18GHz közé esik. A Huawei 5G hálózata meg bőven ebben mozog. Gyakorlatilag egy passzív radar hálózatot telepít, aki elvállalja a Huawei rendszerét. Persze ez a többivel is működik, de érthető, ha NATO országok nem rajonganak az ötletért. Hja és alkalmazóként nem igazán fogsz rajongani az ötletért, hogy el kell a mobiltornyaidat pusztítani... :rolleyes:
  És nem véletlen a Huawei nagyon komoly nyomulása.
  Ez az egész olyan, mint a warez. Azt hiszed, hogy te vagy a nyertese a wareznek, pedig.... Ha nincs célod a lopakodó technológiával, akkor csak az adataidat kommunikációdat kell félteni. Lehet úgy is hogy lesz@rod természetesen, de pont a most kiderült itthoni kínai adatgyűjtéses ügyben megszólalt lehallgatottaknak messziről sem volt őszinte a mosolya. És voltak közte kormánypárti politikusok is! ;)

  Itt egy tanulmány a passzív radarok alkalmazásáról.
   
 9. kamm

  kamm Well-Known Member

  Meg mindig nem ertem, megis hogyan mukodne mindez. A Huawei nem szolgaltato, nem uzemeltet semmit, a forraskodot hajlando bemutatni, akkor megis hogy a banatba' hasznalna fel barmifele kinai tavolrol a magyar adotornyokat lopakodo-kovetesre... vagy nem ez az allitolagos vad?

  Huh? Ezt nem ertem. Ezt mar sokszor, sok helyen leirtak, hogy volt annak rengeteg haszna is, meg a sw gyartoknak is.
  FYI anno mindenfele warez arra tokeletes volt, hogy mindenki folyekony volt a legfontosabb szoftverekben es firss diplomaskent lekhelyezkedve egybol mindent tudott tokeletesen hasznalni, minimum 1-2 evet sporolva az alkalmazonak, masreszt gyakran befolyasolhattak is, mire rendezkedtek be ceges szinten, immar jogtisztan.

  Marmint nekunk nem lesz F-35?

  Kitol es milyen adatokat? End-to-end encryption ma mar teljesen alapdolog kritikus rendszereken, ahhoz meg azert nem keves eroforras kell, hogy azt kozben valaki feltorje, az minimum targeted operation szint, state actor avagy valami globalis multi eroforrasaival.

  Errol nem tudok semmit. Mire gondolsz?

  THX
   
 10. PavolR

  PavolR Well-Known Member

 11. kamm

  kamm Well-Known Member

  Err, az Armcom az a HM - ti. a neve is HM Armcom Kommunikaciotechnikai Zrt. ;)

  Azaz akkor az Armcom lesz a magyar bidder...?
   
 12. vasszekely

  vasszekely Well-Known Member

  Passz....
   
 13. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Lehet, hogy a kiépítésnél tiszta rendszert kapnak a szolgáltatók, de elég csak a 4.-5.-10. rendszerfrissítésnél egy backdoort beletenni a firmware-be.
  Ahhoz is évek kellettek, hogy az Apple szerver alaplapjain lévő kémchipeket megtalálják. Kritikus biztonsági hibára hivatkozva meg úgy is fel fognak telepíteni új firmware-t, hogy nem lesz idő a forráskódot átnézni.

  Én itt most nem a fejlesztő cégekre gondoltam. A nem jogtiszta programot használó user kap egy ingyenes programot. A cracker meg kap egy botnet elemet.
  Gyakorlatilag szinte minden tört program biztonsági kockázatot jelent. Korábban csak mondjuk használták a géped, manapság azért már ott a veszélye az adatlopásoknak, zsarolóvírusoknak.

  Ez nyilvánvaló. Több jel is erre mutat. (Az L-39NG, a tulajdonunkba kerülő Gripenek, ) Az amerikaiak meg kerek-perec megmondták, hogy oda nem adnak F-35-öt, ahol Huawei 5G van. Pont. Mi meg dafke azt akarunk. Meg még egy csomó együttműködés van a Huawei-jel.

  Ha már backdoor van a rendszerben, akkor a kommunikáció megcsapolható. De a passzív radarsághoz (itt tulajdonképpen aktívról lenne szó) nincs is szükség az kommunikációs csatornák feltöréséhez. Ebben az esetben csak a kiküldött, és visszavert jelek változásait kell továbbítania a toronynak. Maguk az adótornyok meg természetesen vevők is egyben.

  Erre.
   
  vasszekely and Pogány like this.
 14. BJani

  BJani Active Member

  Most érkezett egy L-39NG Kecskemétre...
   
 15. krisss

  krisss Well-Known Member

  jajj de jó, ja nem.
   
  borisz likes this.
 16. Laci1970

  Laci1970 Well-Known Member

  Nem szállhat le Kecskeméten vagy mi a baj vele?
   
  mindenen kívül likes this.
 17. mindenen kívül

  mindenen kívül Well-Known Member

  Rövid időre? Miért ne. ;)
   
 18. arcas

  arcas Well-Known Member

  [​IMG]
   
  L.O.B, Terminator and SilvioD like this.
 19. szzsolt81

  szzsolt81 Well-Known Member

  Kb, am ikor kijött a video a honvedelem.hu oldalon is volt a témában írás, ott rákerestem a cuccra, valóban komoly, csak épp: nem arra használják, amire való, a szükséges magasabb szintű technikát pótolják vele,ld as gyártó cég honlapja, ugynakkor talán épp ebben a videoban volt elszólás, hogy a gyakorlat a már ideje végzett tüzérek "vizsgalövészete"-ergo tényleg hungarikum a magyar tisztképzés: tüzérek viszgalövészet nélkül...
   
 20. vasszekely

  vasszekely Well-Known Member

  Újabb bejelentés?
   

Ezen oldal megosztása