Az a baj hogy mindannyian tudjuk hogy jó eséllyel nem lesz itt semmiféle használt nyugati HK beszerzés. Az az igazság hogy ezt jó párszor leírtuk. Hogy nagyon úgy fest marad a Currus féle "leosztos/lehúzós" gányolás. Oké hogy elektronikát még tudnánk beszerezni hozzá, de utólagos kiegészítő védelmet ( pl erát) vajon honnét fogunk tudni szerezni rá. Mondjuk egy kis politikai malőrrel ez is megoldható lenne. Továbbá abba se vagyok biztos hogy ezeket a kohószökevényeket megérné e modernizálni. Mert maximum nyernénk vele pár évet és hű de jó hogy támogattuk a magyar hadipart (a zsebeket).
Ha eszük van nem jön szóba a modernizálás. Ezek kiberhelt, széthajtott M1-ek 85-87-ből, egy nagyjavítás is tetemes költség hozzá, nem hogy modernizálás. Szerintem 3-4 millióból nem jönne ki egy rendes helyrepofozás és modernizálás. Hallottam hogy elég változatos is belülről alkatrészileg, azt is kitől veszünk? Mert eddig szvsz csak feléltünk meg kannibalizáltunk. Oroszból drága újabban minden egy Nato tagnak, marad cseh, lengyel, de vajon passzol -e a belorusz ehte orosz masinákhoz mikor a beloruszból behozott (25 éve volt már) vasak is legalább 5 féleképp néznek ki. Lőszer vajon mennyi van egyébként hozzájuk mert ha refitt akkor még azt is venni kéne vagy 30 évre valót és nem túl modern manapság már ez a lőszer amit mi használunk.
A szlovénoknak mennyibe fájt 15-16 éve a T-55 modernizálás? Valami 1,5 millió dollár rémlik. Pedig az csak T-55, sok alkatrésze olcsóbb. Az oroszoknál most saját részükre a B változatok (nem mindegy hogy M1 vagy B az alap) felhúzása, netán legyártása B3M-re, mennyibe kerül? Ha még B változataink lennének akkor felújítva talán volna bennük 20-25 év, de nem azok, még grillrács sincs rajtuk, annyira alapok, így biztosan nem lesz belőlük T.72B3M. Ha nem csak 4 db reaktív lapos volna hanem 40 akkor tartalékban el porosodhatnának. De ezek koporsók, télen meg fridzsider.
A Marderokban látnék fantáziát, amíg vannak, akár egy komolyabb toronnyal is párat mint az argentinoknál a TAM, de van belőle önjáró löveg is. Kérdés érdemes -e belemenni ennyire, de a Marder még valamennyire reális opció lenne csak úgy magában is helyrepofozva. A semminél meg a BMP-1 nél és az új sokmilliós 4-8 millió dolláros IFV-knél egy mondjuk 1,5 milliós darabár kipofozva talán OK. Két dandárra tartalékokkal hogy legalább 1 hónapig kitartsunk kéne a két dandárnak vagy 350?
Tank? Ez megint elég nehéz ügy honnan? Hiába a T-90MS meg az olcsóbb megoldás T-72 B3M ha nem vehetünk olyat, sajnos (na jó ez magánvélemény). Marad mi? Angolszász vonal a rengeteget zabáló problémás hajtóművű dögnehéz M1A1 (A2?) vagy a Chellenger? Nem is tudom Chiftain van még? Utóbbi nem volt túl meggyőző már fénykorában sem (Irak-Irán kríg) 40 éve. Hát ezek ugye nem szerintem nem ide valók mert egy halom dologból újra be kell szerezni ,átépíteni mindent a nagyobb tömeg , más szerszámok (bár azokat talán nem lopják el mert otthon nem tudnák használni
) miatt,bár szerszám amúgy is kell. Franciák? Jó a Leclerc? Adnak el? Nekünk? A franciák? Nem románok vagyunk. Gyártani se gyártják már. Olasz harckocsi?
Átépített Leo1. Közép Európa a felturbózott T-72M1 tankjaival? A lengyeleken kívül gyártja még valaki? Még ha vehetnénk T-90MS-t és vennénk akkor talán a szerbekre lehetne bízni a maradék tartalékos tankjaink felkoppintását AS-re hogy érjen is valamit az a tartalék. De ez a vonal is kiesik. Kínai tank? Kiesik a kereke egy kátyúnál, meg ugye a kínaiak se Nato barátok. Dél Korea? A K2 ára valami 10 millió dollár körül van. Még valahol reális alternatíva, és új típus, elég jó kondíciókkal, MTU motor, L55 löveg, és legalább egy olyan ország gyártja (kb évi 100 db-os kapacitással) amelyik már közel 70 éve rendes konvencionális háborúra, egy invázió kivédésére készül. Japán? Kb ugyanez, a Type 10 nagyjából ugyanazokkal a kondíciókkal rendelkezik, ára is kb ugyanaz, és ez a két ország talán menekülési útvonal a német zsarolási lehetőség és teljes függés alól. Bár jó a Leo2A7, de mindent tőlük ne. Drágább is mint az utóbbi 2 tank, annyival nem jobb. Esetleg a svéd A5 nagyon occón? Nagyon occón nem adnák, éppolyan "jó" a kapcsolat mint a németekkel. Eladnák őket egyáltalán? Bár nagyon be vannak parázva most a muszkától nincs szó róla hogy újakat szereznének be. Ez is kifújt mert ezeken kívül más használt Leo2-el nem érdemes kezdeni. Mennyi kéne? 150-160 db? A félmegoldásos CV-90 féle járművekkel nem vagyunk előbre, ez nem a svéd erdőségek, ez a magyar puszta, meg városok, kell a páncél. Pláne hogy mennyibe is kerülne egy RUAG-120 löveggel? Kb mint a K2? Horror áras és fogyóeszköz egy háborúban keményen, ezért is olcsóbb alternatíva tán a Marder ezekkel az új csodákkal szemben.
Tüzérség? Először is szerintem mi ne nyúljunk semmihez sem, a gányolásra meg a hazai gyártásra nincs idő. Ez vonatkozik PSZH-ra,tankra, lövegre an-block. Szóval mi lehetne? Teherautóra szereltetünk ágyút valakikkel, mennyi egy teherautó? Rába? 0,5 millió dollár? Hol van még a löveg? Na meg ugye minden más köré, kiszolgáló járművek, radarok stb. És akkor kinn ugrál a tüzér a hófúvásban, -10-15 fokban. Ez nekem nem túl jövőbe mutató. Mi lehetne még? Mert a pénz már fogytán, elment tankra meg IFV-re. Régi M-109 felújítva? Dél -Koreából netán? Vagy sima alap occón valami bokorból? Legalább a USA is elégedett lenne ha vennénk valami amerikás cuccot. Régi lepusztultat biztos olcsón adnának. Bár szerintem a DANA a csehektől jobb választás lenne, gumikerekes, tűzgyorsasága jobb, javítaná az együttműködést a szomszédokkal.K-10, PZH-2000-ről kár ábrándozni, nem 8 db kellene ugyanis mint a horvátoknak. Meg már ott volna a némettől a Marder, DK-tól K2 (esetleg) Mennyi is lenne szükséges? Kérdés mennyi rakétás sorozatvetőt rendszeresítenénk mellé. Kb 1/3 mennyiséget mint 3 üteges osztály és abból 1 üteg sorozatvető? Vagy épp több sorozatvetőt? Fele fele mennyiséget? Nem csak a két dandárnak kellene saját tüzérség, ha tartalékosokkal számolni akarnak akkor nekik is, a 6 db D-20-t szerintem tegyük múzeumba, vagy kiképzésre az iskoláknak, 6db, nincs értelme kínlódni vele ez nem mennyiség. Minden alkatrész felélve hozzá. Sajnos, mert tartaléknak jó lenne még ha volna hozzá lőszer, radar, modern tűzvezető rendszer, stb. De nincs. Mi-8 még lövegpajzs nélkül se emeli fel, hogy legalább valamennyire deszantolható lenne. Régi göncöt meg beszerezni azért hogy tartalékban álljon... pénzkidobás. Plusz lőszer kompati bililitás. Ezért elvetném a 105 mm is pár darab kéne csak max hogy helikopterrel cipelhető legyen, de ezért a kb 1 ütegért felesleges. Szóval 155 vagy 152mm mondjuk 8 löveges ütegben? Netán vegyes ütegben a sorozatvetőkkel? Vagy sima 6-os? Olyan cirka két üteg/dd, plusz a tartaléknak, plusz tartalékba ha elöl kilőnék, plusz valami hadsereg közvetlen hogy oda küldjék ahol forró a helyzet? Ez már legalább kb 100 db. Plusz ugyanennyi rakétás. Ebből pl milyet?
Mivel időm kevés ezért nem folytatom, pedig még olyan sok minden jöhetne de ezt egyszer számolja ki valaki hogy mennyi pénz, így alsó hangon. Utána légvédelem, rádiók, lokátorok,bombák, helikopterek, szállító repülők, aknavetők, sátrak stb stb... és ...