Na most, hogy az első lépcsős alakulatoknál milyen szintű kiképzés volt azt nem tudom, de én lőttem kilencet. Volt olyan haverom aki hármat!!! Kb. az összes ismerős hasonlóról számolt be. A régi sorkatonaság is több száz milliárd forintba került, ha rendeset akarsz csinálni, rendes kiképzéssel az még több. Ezt ugyebár a társadalommal is le kell nyeletni költségoldalról. Abban meg biztos lehet, hogy kb. mindenki megakarná úszni a dolgot. És, mivel nyitva vannak a határok.....
Én lőttem vagy 1500 lőszert a másfél év alatt. Vaklőszert el nem tudom képzelni mennyit még. A bal szeme kicsit gyengébb is lett, leszerelés után vettem észre, mert balkezes vagyok és bal szemmel céloztam. Alapkiképzés után egymást érték Szombathelyen a harcászatok és lőkiképzések, hadgyakorlatok. 1987-88. Nem volt egységes a Néphadsereg kiképzettsége, de erről itt már többször is értekeztünk és egyetértettünk ebben. Sorkatonaság úgy lehetne ma hogy rendes fizetésért, akit behívnak. Kiképzés hétfő - péntek és hétvégén mindenki menjen haza. Meggyőződésem, ha rendesen kidolgoznák, elviselhető lenne a mai fiatalok számára is. Mi is elviseltük és végigcsináltuk, pedig előtte hallottuk a sok hülyeséget, hogy mi vár ránk. Más kérdés, ahogy már írtuk itt, teljesen alkalmatlan a rendszer, hogy újra bevezessék. Nem lehet ma megcsinálni. Mondjuk egyből következik ebből, háború esetén, a semmiből, hogy mozgósítanák a 20 - 40 éves férfi korosztályt és hova ? Ha már egyszer semmi és senki nincs, ami és aki alkalmas lenne azonnal, több tízezer ember katonai kiképzésére hazánkban.