A sorkatonaságnak nevezett takarítóipari segédmunkás képzésre gondolsz? Amúgy meg a katona korú fiatalok, nagyjából vennék a kalapjukat és indulnának Hegyeshalom felé.
Elég sok butaságot írtál le itt eddig is, ez is az.
Anno, abban biztos lehetsz, az egykor úgynevezett első lépcsős alakulatoknál, ahol a feltöltöttség is 80-90 %-os volt, elég kemény kiképzés folyt, a 80-as években, de gondolom a 90-es években is még.
A Hegyeshalom felé indulást sokan meggondolnák, ha tisztában vannak azzal, hogy a katonai szolgálat megtagadása bűncselekmény. Persze, el lehet menni, ez igaz, de a többség nem menne el.
Nyilván a mai kor követelményeinek és lehetőségeinek figyelembevételével lehetne elgondolkodni a sorkatonai szolgálat visszaállításán.
Logikus lenne, ha a szerződéses katonák alapilletményével megegyező illetményt kapnának a sorkatonák is, hisz a jövedelemkiesést illene pótolni náluk.
Az is logikus lenne, hogy a lakóhelyhez legközelebbi laktanyába vonul be az újonc katona és ott tölti le a szolgálatát.
A szolgálat minimum 1 év kellene hogy legyen, ebben biztos vagyok.
Lehetne még tovább gondolni, de nem érdemes.
Mint korábban írtam, az intézmény visszaállításának egyetlen feltétele sincs meg ma már.
Szenes Zoltán vezérezredes vallotta be a "Hétköznapi honvédelem" című tv műsorban, hogy anno, a megszűnéskor az SZDSZ mennyire aktív volt és az ő nyomásukra lett megszüntetve ez a történet.
Akkor semmi nem volt előkészítve, semmi nem volt eltervezve, átgondolva. Egyik napról a másikra, megszüntették. Mert az akkori balliberális kormány ebben volt érdekelt. Nyílván politikai okból, de költeni sem akartak már rá, ebben is biztos vagyok. Meg nem is értettek hozzá, mint ahogy semmihez sem lényegében.