Off:Meg sornak való állomány se...
Félreértés ne essék; nem a prekoncepció szól kivételesen belőlem.
Hanem az, hogy felnőtt egy generáció úgy, hogy - hacsak nem ment pl. rendőrnek tanulni - egyszerűen már nem találkozott még informálisan sem hierarchikus, parancsuralmi szemlélettel.
(Pont ezért tesznek nagy ívben a tanárokra is; óriási kárt okoztak a szadeszes megmondó emberek, amikor kioktatták a tanárokat - no meg a diákokat - az utóbbiak jogairól. Ami még önmagában nem is lenne talán baj, csak jó magyar szokás szerint ezzel megint átestünk a ló másik oldalára...most meg megy a centralizált poroszoskodás: megint a ló másik oldala...vagy hátsó része?)
Visszatérve: Informális alatt azt értem, hogy amikor mi a sorkatonaság előtt voltunk (kéne valami járókeretes, botrázós emoji), akkor az idősb. korosztályok felkészítettek minket pszichésen arra, hogy mi vár ránk. (Lesz ott Rodézia!, Ríni fogtok anyátok után!)
...mi meg persze szent borzadállyal ittuk a leszereltek rémtörténeteit - amiknek azért volt is valóság alapja...
Na most képzeld el a - minden gúny nélkül - közösségi médián szocializálódott srácokat, akikkel leáll ordítani egy zupás őrmester...hát rögtön posztolni próbálnák a sztorit.
Nem tehetnek róla; ebbe születtek.
Szóval igen nagy fába vágja a fejszéjét, aki ma - kétharmad ide, NER oda - be akarná sorozni a srácokat akárcsak rövid időre is.
Szerintem.
Nincs azzal baj, ha a diák tisztában van a jogaival. De a kötelességeivel is legyen. Meg mondjuk ne apuka-anyuka járjon be huppogni, ha Pistike hülye.
On:
Azért a Milstoryn elég sok olyan poszt volt, ahol az önvédelmi bociszem és a szolgálati szabályzat ismerete hasznosnak bizomyult. De alapvetően bármilyen munkahelyen hasznos, ha az ember ismeri működése kereteit. Volt már nekem is nem 1x, hogy szólni kellett főninek főninek vagy okosmegmondóembernek, hogy "öröm és bódottá", de ez szembemegy az X szabályzat N. pontjával és kellemetlenségeket okozna, ha a remek ötletét megvalósítanánk...