Ha jól értem arra célzol, hogy az Akácia a 122, a Gvozgyika a 152 mm-es lenne?122mm vs.152mm szerintem nem kell tovább magyaráznom.
Nos, én fordítva tudom...
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Ha jól értem arra célzol, hogy az Akácia a 122, a Gvozgyika a 152 mm-es lenne?122mm vs.152mm szerintem nem kell tovább magyaráznom.
Olvasd végig a kommentemet.10 éves a pdf lassan. Ilyenekre kár alapozni...
Te úgy kezeled ezt a valamit, mintha kulcsrakész lenne. Ehhez képest kb. ötlet sziten van. A jenkik feltámasztottak egy (?) gépet és tesztelték, de mégsem rendelték meg még ők sem több gépre ezt.
Tehát meginit ott vagynuk, hogy:
- Mi a frászkarikára kell ez? Tüzérségi megfigyelőnek egy 150 kilós drón is bőven elég. 30 km-nél messzebbre nem kell repülni és órákig ott lehet.
- Nekünk minek is kéne ez más kárára...?
N+1-szer leírtam, hogy harci helire sem telik itthon, legalábbis korszerűre nem. Egyébként meg nem tudja ugyanazt több téren sem.Olvasd végig a kommentemet.
Gvozgyikából összesen volt egy osztájnyi pedig lehetett volna több is de mi inkább Akáciára költöttünk.
Nyilván léteznek a képességhalmaz terén nem közös részek, az Apache sem tud 470 km/h-val repülni, 10 órán át levegőben lenni.N+1-szer leírtam, hogy harci helire sem telik itthon, legalábbis korszerűre nem. Egyébként meg nem tudja ugyanazt több téren sem.
A Szu-22M3/ MiG-23 kombó jó lett volna ha beigazolódig amit szerettünk volna. Logisztikailag előnyös lett volna. Csak nem néztek utána teljesen az illetéjes elvtársak.Tehát akkor megint csak a pénz döntött a vásárlásról repülő ügyben.
122mm vs.152mm szerintem nem kell tovább magyaráznom.
Ha jól értem arra célzol, hogy az Akácia a 122, a Gvozgyika a 152 mm-es lenne?
Nos, én fordítva tudom...
Félreértés ne essen rosszul írtad. A 2S3 Akáciából volt egy osztály (18 db) A 2S1 Gvozgyikából 100 nál több.
A Szu-22M3/ MiG-23 kombó jó lett volna ha beigazolódig amit szerettünk volna. Logisztikailag előnyös lett volna. Csak nem néztek utána teljesen az illetéjes elvtársak.
És ki mondta, hogy nekünk szükségünk van AH-64D vagy E-re...? Vagy, hogy telik rá, Komolyan mondom lemegyek hídba. Világszinten korszerűnek mondtható 4+ gen gépünk van. Ilyenolyan harci heli is lesz 8 évig.Nyilván léteznek a képességhalmaz terén nem közös részek, az Apache sem tud 470 km/h-val repülni, 10 órán át levegőben lenni.
Ha abból indulunk ki, hogy az A-29 sertéstokány ára 11 m $/db, ez belekerülhet mondjuk 20 millióba. Baráti ár az AH-64D vagy E modellhez képest.
BKV pl. biztos, hogy ingyen volt.A katona sosem utazott ingyen.
BKV pl. biztos, hogy ingyen volt.
Akkoriban a román hadsereg is egy látszat hadsereg volt, tele T-54 klónokkal, legalább olyan rossz (de inkább sokkal rosszabb) kiképzettségi, hadrafoghatósági arányokkal, mint a MN.Pedig ez volt a helyzet.A Néphadsereg semmilyen komoly tartalék technikai eszközzel nem rendelkezett a saját veszteségeinek a pótlására.Volt akkor is M zárolt készlet de az nem veszteség pótlásra volt hanem arra,hogy az M zárolt alegységeknek legyen mivel harcolni.
Lőszer is úgy volt,hogy a szovjetek adtak volna át.Ezt onnan lehet tudni,hogy a román forradalom idején felmerült a kormányban az,hogy szálljuk meg Erdélyt.Ezt az akkori VKF azzal söpörte le,hogy lőszer sincs elég hozzá mert amikor a szovjetek kivonultak vitték magukkal a lőszert is.Ez számokban leírva azt jelentette,hogy a háborús lőszerkészlet 2/3 odalett.
A Néphadsereg csak egy tessék lássék haderő volt.Önállóan nagyon korlátozottan tudott volna harcolni mert semmilyen tartalékkal nem rendelkezett az élőerőt leszámítva.Arra volt berendezkedve az egész,hogy majd a szovjetek adnak.
A wiki szerint '73-'78 között jöttek be a BMP-1-ek, már csak időrendileg sem volt akkor opció a BMP-2.Vehettünk volna mi BMP-2-t,fel is ajánlották de mi az olcsóbb BMP-1-et választottuk.
Később ajánlották fel a BMP-2 et.A wiki szerint '73-'78 között jöttek be a BMP-1-ek, már csak időrendileg sem volt akkor opció a BMP-2.
Egyetértve veled a szárazföldi erők halaszthatatlan fejlesztésének szükségességéről, azt gondolom, hogy egy századnyi mennyiségbe nem rokkanna bele az ország. Egyéb képességeiről nem is beszélve ( 3 m3 raktér 1.5 t teherbírással, 5 ejtőernyős, 6 lövészkatona , 2 hordágyon fekvősebesült + ápoló szállítása).És ki mondta, hogy nekünk szükségünk van AH-64D vagy E-re...? Vagy, hogy telik rá, Komolyan mondom lemegyek hídba. Világszinten korszerűnek mondtható 4+ gen gépünk van. Ilyenolyan harci heli is lesz 8 évig.
Erre te meg erről fantáziálsz, amikor a szárazöldieknek olyan cuccaik vannak. hogy kettő kivételével (Mistral, de csak maga a rakéta és Metisz-M), amit a 30 éves US Army és Bundesweher is kiröhögött volna, mint elsővonalas alakulatot. A meglevő harckocsijainak 30 éve is már elavultak voltak valójában még olasz szemmel is, ha az ATGM fenyegtést nézzük, a Leo1-ek ellen jó lett volna, de kb. ennyi. A TOW-ok ellen lényegében 0 védelmük volt.
A Blöff 2026 alapvető célja a NATO ránk kiszabott fejlesztési kötelezvényeinek teljesítése.Később ajánlották fel a BMP-2 et.
Viszont abban igaza van Dudinak és a régieknek. A Varsói szerződéses KKE egységek kevés kivételtől mind inkább másodvonalas egység volt
Egy háború esetén az M zárolt technikák nagyobb része vagy használhatatlan lett volna vagy több napi szerelgetés után tudtak volna életet lehelni beléjük. Legfeljebb pár kiemelt egységnél voltak normálisan zárolt tartalékok. A legtöbb helyen csak papiron létezet technika. A valóságban az M zároltak nagy része "alkatrész" meg "pénz forrásként" szerepelt.
Már a 80 as évek közepére felmerült hogy így ilyen formában a MN nem lesz életképes. Már akkor egyesek felismerték hogy "reformokra" lesz szükség.A módszerváltás után 25 évre el is érte a mèlypontot.
Hogy most ezek után hová fogunk eljutni? Remélem egyszer megtaláljuk már az utat.
14 gépes századot feltételezve ez alsó hangon beszerzési oldalon kb. 300 millió USD beszerzés és fegyverzet is kéne, mert az nincs elég még a Griffekhez sem, nemhogy ehhez. Tudod te, hogy ebből a lövészek mit tudnának kihozni? A rendszer üzemetétése is azért nem lenne két filléres, mert azért ezen van minden nyalánkság, ez több ezer USD/óra. Ezen felül tök jó, hogy egy ilyen kis flottára kapásból ekkora terhet rónál. Előbb vennék belőle 4-5 db kisebb drónt néhány millióü USD-ből és lízingelnék + 2 db Gripent és TGP-t. Nincs értelme 14+14 db-os "flottát" fenntartani. Az ilyesfajta diverzifikáció az, amir nettő őrültség.Egyetértve veled a szárazföldi erők halaszthatatlan fejlesztésének szükségességéről, azt gondolom, hogy egy századnyi mennyiségbe nem rokkanna bele az ország. Egyéb képességeiről nem is beszélve ( 3 m3 raktér 1.5 t teherbírással, 5 ejtőernyős, 6 lövészkatona , 2 hordágyon fekvősebesült + ápoló szállítása).
Nagyon sok lehetőség van benne, amely a jelenlegi expedíciós kitettségünk szempontjából is fontos lenne.
Inkább ezt kellett volna venni, mint a H145M-et.
Lehet, valami TVs dokufilmben mondták. Az meg annyira megbízható mint a Wikipédia. Egy fullra töltött gépgyal hadosztály hány fő?Akarod mondani a 8.gépesített lövész hadosztály.Az meg nem 50000 ember inkább csak az ötöde.
Majd kialakul ez is. Senki ne várja el elsőnek amikor jóformán a 0 ról kellene kiépíteni egy épkézláb rendszert hogy az azonnal egy két év alatt működni fog. Javaslom olvasson inkább mesekönyvet.Egy volt katonatiszt írása a tartalékos rendszerről:
https://blog.atlatszo.hu/2018/07/ez...lekost-akar-akkor-lesz-tartalekos-barmi-aron/