Ha megnézed a tavalyi augusztus 20-i légibemutatós képeket, van egy köztük ami a pilótafülkén belül készült és ott láthatsz pár szép képernyőt ami nem alapfelszerelrtség az eredeti modellben
Miért titkolják? :\
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Ha megnézed a tavalyi augusztus 20-i légibemutatós képeket, van egy köztük ami a pilótafülkén belül készült és ott láthatsz pár szép képernyőt ami nem alapfelszerelrtség az eredeti modellben
Ez attol függ,milyen értelemben használod az osztály kifejezést.A németek az önnállló nehézhk zászlóaljaikat nevezték osztálynak,amiknek volt nnálló müszaki biztositása,és többnyire beosztottak hozzá egy gyalogszázadot is,közvetlen biztositásukra.Ezt a beosztást tenném én szervezetszerűvé,hogy a hk-k önnáló hadmozdulatokat is végezhessenek.A gyalogság közvetlen támogatását nem hk-val,hanem az alapjármű AGS változatával oldanám meg.Századszintre már nem mentem le.Külön müszakiakat ott már nem szerveznék,de szakaszonkénz egy rajt rohamutász kiképzéssel,és némi felszereléssel is ellátnák.Ha jol tudom,ez ma is igy van.Az alakulat felszereltségétől,és jellegétől függően,még század szinten is alkalmaznék szervezetszerű páncéltörő megerősitést.A mai páncéltörő rakéták már HE,vagy termobarikus fejjel is elláthatók,tehát komoly tüztámogatást is jelenthetnek.A zászlóalj az osztály. Megnvezés kérdése csak. A világháborúban a németek, nevezték a harckocszó zlj szervezetet osztálynak is. Kisérő gyalogság, amennyiben a megfelelő harcászati elvek szerint alkalmazzák a páncélosokat, akkor elvben, mindíg ott kell hogy legyen mellette. Nem szükséges a zlj szervezetén belúl. Amúgy általában 1:3 tagozódás van. 1 harckocsi, 3 IFV a gyalogságával. Persze ez változhat. Műszaki és egyéb járművek, szintén zálj szinten vannak, nincs minden századnak műszaki mentője, stb. Külön páncéltör osztály ott lehet szükséges, ha a gyalogság harcjárművei nem rendelkeznek komoly páncéltörő képességgel.
Ez attol függ,milyen értelemben használod az osztály kifejezést.A németek az önnállló nehézhk zászlóaljaikat nevezték osztálynak,amiknek volt nnálló müszaki biztositása,és többnyire beosztottak hozzá egy gyalogszázadot is,közvetlen biztositásukra.Ezt a beosztást tenném én szervezetszerűvé,hogy a hk-k önnáló hadmozdulatokat is végezhessenek.A gyalogság közvetlen támogatását nem hk-val,hanem az alapjármű AGS változatával oldanám meg.Századszintre már nem mentem le.Külön müszakiakat ott már nem szerveznék,de szakaszonkénz egy rajt rohamutász kiképzéssel,és némi felszereléssel is ellátnák.Ha jol tudom,ez ma is igy van.Az alakulat felszereltségétől,és jellegétől függően,még század szinten is alkalmaznék szervezetszerű páncéltörő megerősitést.A mai páncéltörő rakéták már HE,vagy termobarikus fejjel is elláthatók,tehát komoly tüztámogatást is jelenthetnek.
Különben nem saját kutfőböl van a szervezés,hanem egy dandárképesség lehetséges jövőjét elemző disszertációbol
Na de mennyire régebbieket??? Melyik érából? Gondolom nem a Horthy féle győri program, de talán Czinege elvtárs féle? Viszont a Szekeres féle könnyű xarségos időszaktól a jóisten mentsen!Főleg hogy a régebbi haderőfejlesztési terveket kellett csak frissíteni.
Mondtam, hogy 2008-as a legutolsó nagy tervezet.Na de mennyire régebbieket??? Melyik érából? Gondolom nem a Horthy féle győri program, de talán Czinege elvtárs féle? Viszont a Szekeres féle könnyű xarségos időszaktól a jóisten mentsen!
Hagyd már az M60-at békében olvadni ahogy a Sabra tette is Szíriában, nekem a DAF YP408 a kedvencem de nem gondolom hogy szerezzünk be belőle, max múzeumba.Ha mint szállitóhelit nézzem ez az ár/érték arány még csak-csak igaz.De nekünk pont erre a felfegyverezhető szállitóhelire nincs is igazábol szökségünk.Egy rugalmassan alkalmazható rohamdesszant gépre van szükségünk,aminek nagy a teheremelő képessége.Ami képes harctéri mentési és szállitási feladatokat is megoldani.Hát erre pont nem a Mi171 az ideális jelölt.És mivel nem duskálunk a pénzben,jó lenne,ha egy tipussal megtudnánk oldani a csataheli feladatokat is.Akárhogyanis csűröm-csavarom,az AH60 jön ki nekem.A 171es mellé kellene egy csataheli tipus is.Miböl?Plusz logisztik.Teheremelő képessége nagyobb,mint a Milé.Eggyetlen "előnye" a Milnek a nagyobb belső raktér.Pont az,amit ugysem tudunk kihasználni.Minden más tekintetben a Battlehawk magassan vari a modernizált Minyot.És nem kell mellé külön csataheli.Ha az NH90 egy kiforrot,bevált gép lenne,és volna csataképes változata,lehet,hogy arra szavaznák.Megvannak a nagy oldalajtajai a rohamdesszanthoz,és lenne rámpája egy fegyverhordozó ATV belteres szállitásához.De nem egy kiforrott gép,és még csak tervben sincs csata változat.Marad az AH60.A fegyverhordozó járgányt meg akasszuk a hasa alá,igy legalább gyorsabban földre rakható,a beltérben meg elfér egy raj rohamlövész
Megint eretnek leszek,de szerintem egy M60T elég is lenne nekünk.Nem a hk-kat tartom ügydöntőnek honvédelmi szempontbol.Számunkra elég,ha csak a célnak megfelelnek
Ok-ok, csak még előtte írtam. Annyit írtok a semmiről hogy egy óra míg végignyálazom...Mondtam, hogy 2008-as a legutolsó nagy tervezet.
Mégis mi értelme lenne egy 40 éve elavult fost rendszere állítani? A környéken mindenki alapból jobb típussal rendelkezik(kivéve románok), ráadásul ha normális modernizációt akarsz az egy elfogadható felderítő/tűzvezető rendszerrel kezdődik. Az pedig drága, mégpedig annyira hogy ha egy kicsit még hozzáteszel vehetsz belőle normális vasat alá.szerintem egy M60T elég is lenne nekünk.
Jó,akkor nevezzük megerősitett zászlaljnak.Tekintve,hogy magyarok vagyunk az osztály az tüzér szervezet és zászlóaljnak felel meg ha lövész szervezettel akarjuk párhuzamosítani.
Nem a kedvencem.A Type 10 a kedvencem,helyes kis tank-akárcsak a japán csajok.A meglévő T72ek egy jolkigondolt korszerűsitésével kezdeném.ha valaki hozzánkvágna csak úgy ingyen még párat,azzal is folytatnám.Nem a méregdrága hk csodákra öszpontositanám a pénzt,hanem inkább a tüzérségre.A harccsoportok közvetlen támogatását adó aknavetőtarackoktol a harcászati mélységben,de ha lehet akár hadműveleti mélységben is csapásképes rugalmas sorozatvetőőkig.A hk csak feleljen meg a célnak.Nem tudunk akkora páncéloshadsereget kiépiteni,hogy az legyen a fő ütőerőHagyd már az M60-at békében olvadni ahogy a Sabra tette is Szíriában, nekem a DAF YP408 a kedvencem de nem gondolom hogy szerezzünk be belőle, max múzeumba.
BPest közeliben gondolkodj. Az az ország közlekedési központja. Vasút,autó,busz, miegyéb.Valami állami földre a vasút mellé felhúznák egy nagy raktárat és oda. Hol van olyan elhagyott laktanya az ország közepén, ami jól megközelíthető autópályán, hogy a mozgósított tartalékosok órák alatt beérjenek! Cegléden van egy, az meg is felelne, de ott is raktáratak kell építeni a tartalékos járműállománynak, meg ott lehetne a tartalékos dandár állandó kerete is és a kiképzőbázis is. Végül is Cegléd jobb mint Szolnok!
Pletyka szinten hallottam ifv/apc vonal felőli közelítésről.Na ja, majd meglátjuk. Utána meg arra leszek kíváncsi mi lesz a következő projekt. Most már a szárazföldi erők kell hogy következzenek valamiben.
Akármilyen harckocsid van, az a fő ütőerő. Ha gyenge, elavult akkor a lándzsád hegye tompa.Nem tudunk akkora páncéloshadsereget kiépiteni,hogy az legyen a fő ütőerő
Elég a tompa lándzsa is,ha már a tüzérség összeapritotta az ellent kényelmes távolságbol.És ma már a légierő és a tüzérség a fő ütőerő.Akármilyen harckocsid van, az a fő ütőerő. Ha gyenge, elavult akkor a lándzsád hegye tompa.
Szerintem meg az a fő ütőerő aki bemegy és harcol, lásd aleppo, b@szhatod a sok bombázást meg tüzérséget, csak a mester/orv lövészeknek csinálsz mesteri bújóhelyeket, meg a benyomuló gyalogságodnak nehezítést.Elég a tompa lándzsa is,ha már a tüzérség összeapritotta az ellent kényelmes távolságbol.És ma már a légierő és a tüzérség a fő ütőerő.
Szerintem meg az a fő ütőerő aki bemegy és harcol, lásd aleppo, b@szhatod a sok bombázást meg tüzérséget, csak a mester/orv lövészeknek csinálsz mesteri bújóhelyeket, meg a benyomuló gyalogságodnak nehezítést.
Szerintem még mindig a gyalogság és a harckocsik az aduász. De összfegyvernemi harcról van szó, szerintem minden elemnek meg kell ütnie egy szintet és ebbe az M60 nem fér bele ma már.Elég a tompa lándzsa is,ha már a tüzérség összeapritotta az ellent kényelmes távolságbol.És ma már a légierő és a tüzérség a fő ütőerő.
De durvA. Pofatlansag am csicskitja a fel vilagot a parokas.idézet a biztpol topikból. "megazez" :"Az Antara indonéz állami hírügynökség beszámolója szerint az Egyesült Államok részéről megerősítésre került, hogy Indonézia Indiával és Vietnammal közösen mentesülnek az Oroszországgal szemben felállított katonai eszközök beszerzésére vonatkozó embargó és a megszegésével járó szankciók alól.
https://honvedelem.hu/cikk/112307_az_egyuttmukodes_erositese_a_cel