Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Anélkül az egész nem ér semmit.Csak szépen, sorban. Biztos jön a légvédelem is.
Ezt mire írtad?
Erre írta: Valószínű, hogy Carl-Gustaf M4 -et is vettünk, és ezt egy ideje már rebesgetik, hogy lesz CG M4 beszerzés az RPG -ék mellé, és nem helyettük.
https://saabgroup.com/media/news-press/news/2018-12/saab-receives-order-for-carl-gustaf-m4/
Én eddig úgy tudtam hogy a szovjet felépítés...
szakasz 3db
század (3 szakasz) 3x3db +1db parancsnoki = 10db
zászlóalj (3 század) 3x10db +1db parancsnoki = 31db
ezred (3 zászlóalj) 3x31db +1db parancsnoki = 94db
dandár (4 zászlóalj) 4x31db +1db parancsnoki = 125db
Ezzel szemben a NATO szervezeti felépítés...
szakasz 3db
század (4 szakasz) 4x3db +1db parancsnoki +1 parancsnok helyettes = 14db
zászlóalj (4 század) 4x14db +1db parancsnoki +1 parancsnok helyettes= 58db
ez inkább egy egy századdal kevesebb NATO zlj. 3 század, 12 kocsi+pk+pk helyettes=36+6 azaz 42 kocsi+zl pk+helyettese.@Hpasp @megazez
A 44-es zlj-at max így tudom elképzelni
szakasz 5db
század(2szakasz)2x5 + 1 parancsnoki
zlj ( 4század ) 4x11 de akkor nincs parancsnoki harckocsi , igaz a németeknél gyakori volt hogy inkább egy féllánctalpas volt a parancsnoki jármű
A mi régi felépítésünk amit ugye az oroszoktól vettünk az 41 harckocsit rendelt egy harckocsi zlj-ba (4x10 + 1 a törzsnél) szóval nem érte mi ez a "németekről másolták"dolgot , még a háború alatt is a szovjet harckocsi ezredek és hadosztályok elképesztően túlméretezettek voltak , sokkal nagyobbak mint a németeké(akármelyik struktúrát is vesszük)
@honved
a németeknél volt vagy 3 féle panzerbrigade a háború alatt , attól függ melyiket nézed. A mostani 44-eset nem értem, de ahogy látom nem csak a páncélosoknál van náluk ez a 44-es szám . Az összes Panzergrenadierlehrbataillon vagy 44 eszközzel van felszerelve ,legyen az IFV vagy APC. Nem igazán értem mert hivatalosan ugye az 58 harckocsi lenne pl a "NATO szabvány" ha mondhatjuk így de azért ha a németek mondják hogy a 44 a király akkor én aztán nem vitatkozom velük , szerintem kicsivel jobban értenek ehhez mint mondjuk mi.
A tippem a csapatoknál valamilyen Rheinmetall (Skyranger) rendszer volt, de nagyon valószínűnek látszik MDBA rendszerek beszerzése a különféle feladatokra.Anélkül az egész nem ér semmit.
A kért oldal nem található, vagy a link rossz vagy törölték márEgy biztos, a Bundeswehr páncélos zászlóalj, 44 harckocsi. Tehát a +12 db A4 nálunk is már egy következő egység harckocsijai lesznek. Kérdés, vegyes lesz majd a T-72 vel, vagy idővel feltöltjük azt is Leopárd harckocsikkal, 44 harckocsis zászlóaljá. Mert ugye az megjelent, hogy a kiképzésre kapottak is maradnak nálunk.
Itt olvasható egy új német hkz-ról.
https://www.rnz.de/nachrichten/buch...ehr-entscheidet-sich-fuer-hardheim-plus-fotog
99-már a 4 harckocsis szakaszt gyakorolták Tatán. Már akkor a 3-ról 4-re való átállásról hadováltak. 20 év alatt csak sikerült annak az egy szem századnak átállni rá. Pontosan 14 db harckocsi egy század, viszont akkoriban olvastam egy doksit amiben a harckocsi század mellé volt rendelve még pár egység. Pl páncéltörők brdm-el 2db, meg még pár egység, így 20 év távlatából nem akarok hülyeséget írni hogy mi. Azt hiszem még légvédelem volt valami, talán Sztrela vagy mi. Szóval valami kb 20 járműre jött ki egy kompánia.tudtommal század szinten már átvettük a nato szabványt. Interoperabilitád címén. Kétlem, hogy nagyon különutaskodnánk.
Azok kiképző hk-k lesznek. Dedikáltan.Egy biztos, a Bundeswehr páncélos zászlóalj, 44 harckocsi. Tehát a +12 db A4 nálunk is már egy következő egység harckocsijai lesznek. Kérdés, vegyes lesz majd a T-72 vel, vagy idővel feltöltjük azt is Leopárd harckocsikkal, 44 harckocsis zászlóaljá. Mert ugye az megjelent, hogy a kiképzésre kapottak is maradnak nálunk.
Itt olvasható egy új német hkz-ról.
https://www.rnz.de/nachrichten/buch...ehr-entscheidet-sich-fuer-hardheim-plus-fotog
A Gepard azért elég régi, ezek mind korszerűbbek.Hát.. A Gepard alapnak mindkettőnél jobbnak tűnik számomra (pláne ha valamilyen rakéta is kerül rá).
Azok kiképző hk-k lesznek. Dedikáltan.
8 fobe a kezszem is benne van. Csak 5 fo a desszant./8 fo desszant szerintem be se ferne egy /a sba allohelyzetben sem. Ugye vezeto mogotti szekbol lehetetlen lenne normalisan desszantolni.max ha a ket pillangoba allna 1-1 ember de ugye ez nem mindig kivitelezheto.De maradnak, ha megérkezik a 44 új. Vagyis vagy marad A4 verzióban, vagy korszerűsítjük vajon ? Mennyi páncélos nagyjavítás, korszerűsítésre is irtak ki pályázatot ? Volt valami, hogy 30, vagy mennyi páncélos javítására lehet pályázni ? Minthe lett volna ilyesmi. Nem lehet, hogy a 12 A4 mellé javíttatunk még 32 T-72 harckocsit ? Akkkor ott lesz a 2. hkz.
Az IFV dologra visszatérve.... Ma eszembe jutott, hogy nem biztos a Puma, mert 6 fő a páncélgránátos raj, amit vinni tud. Nálunk, 8 fős a lövész raj. Tehát ha Puma, akkor átszervezés. Vagy Lynx, mert abból van olyan verzió is ,ami viszi a 8 fős rajt. Na ez is csak tipp, persze.