A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Ahogy nézem a Leo 2 beszezés megütötte az ingerküszöböt mát fantasztikus elemzések születnek :)

https://www.portfolio.hu/vallalatok...in-rettegett-szupertankja-ellen.2.308707.html

Ugyan nem gondolom hogy túl sok energiát fektetett bele az író (kb leírja amit elmond a youtube videó) de legalább beszédtéma. Azt szokták mondani nincs olyan hogy rossz reklám :)

Cseh hír után fölvetődet bennem vajon vannak-e tervek Mistral rakétáink alá valami normális platformot rakni ami legalább az esőtől véd. Elejtett erről valaki megjegyzést?

• Tetszik
Reactions: megazez
@Hpasp @megazez
Én eddig úgy tudtam hogy a szovjet felépítés...
szakasz 3db
század (3 szakasz) 3x3db +1db parancsnoki = 10db
zászlóalj (3 század) 3x10db +1db parancsnoki = 31db
ezred (3 zászlóalj) 3x31db +1db parancsnoki = 94db
dandár (4 zászlóalj) 4x31db +1db parancsnoki = 125db

Ezzel szemben a NATO szervezeti felépítés...
szakasz 3db
század (4 szakasz) 4x3db +1db parancsnoki +1 parancsnok helyettes = 14db
zászlóalj (4 század) 4x14db +1db parancsnoki +1 parancsnok helyettes= 58db

A 44-es zlj-at max így tudom elképzelni
szakasz 5db
század(2szakasz)2x5 + 1 parancsnoki
zlj ( 4század ) 4x11 de akkor nincs parancsnoki harckocsi , igaz a németeknél gyakori volt hogy inkább egy féllánctalpas volt a parancsnoki jármű
A mi régi felépítésünk amit ugye az oroszoktól vettünk az 41 harckocsit rendelt egy harckocsi zlj-ba (4x10 + 1 a törzsnél) szóval nem érte mi ez a "németekről másolták"dolgot , még a háború alatt is a szovjet harckocsi ezredek és hadosztályok elképesztően túlméretezettek voltak , sokkal nagyobbak mint a németeké(akármelyik struktúrát is vesszük)

@honved
a németeknél volt vagy 3 féle panzerbrigade a háború alatt , attól függ melyiket nézed. A mostani 44-eset nem értem, de ahogy látom nem csak a páncélosoknál van náluk ez a 44-es szám . Az összes Panzergrenadierlehrbataillon vagy 44 eszközzel van felszerelve ,legyen az IFV vagy APC. Nem igazán értem mert hivatalosan ugye az 58 harckocsi lenne pl a "NATO szabvány" ha mondhatjuk így de azért ha a németek mondják hogy a 44 a király akkor én aztán nem vitatkozom velük , szerintem kicsivel jobban értenek ehhez mint mondjuk mi.

@Hpasp @megazez

A 44-es zlj-at max így tudom elképzelni
szakasz 5db
század(2szakasz)2x5 + 1 parancsnoki
zlj ( 4század ) 4x11 de akkor nincs parancsnoki harckocsi , igaz a németeknél gyakori volt hogy inkább egy féllánctalpas volt a parancsnoki jármű
A mi régi felépítésünk amit ugye az oroszoktól vettünk az 41 harckocsit rendelt egy harckocsi zlj-ba (4x10 + 1 a törzsnél) szóval nem érte mi ez a "németekről másolták"dolgot , még a háború alatt is a szovjet harckocsi ezredek és hadosztályok elképesztően túlméretezettek voltak , sokkal nagyobbak mint a németeké(akármelyik struktúrát is vesszük)

@honved
a németeknél volt vagy 3 féle panzerbrigade a háború alatt , attól függ melyiket nézed. A mostani 44-eset nem értem, de ahogy látom nem csak a páncélosoknál van náluk ez a 44-es szám . Az összes Panzergrenadierlehrbataillon vagy 44 eszközzel van felszerelve ,legyen az IFV vagy APC. Nem igazán értem mert hivatalosan ugye az 58 harckocsi lenne pl a "NATO szabvány" ha mondhatjuk így de azért ha a németek mondják hogy a 44 a király akkor én aztán nem vitatkozom velük , szerintem kicsivel jobban értenek ehhez mint mondjuk mi.
ez inkább egy egy századdal kevesebb NATO zlj. 3 század, 12 kocsi+pk+pk helyettes=36+6 azaz 42 kocsi+zl pk+helyettese.

• Tetszik
Reactions: antigonosz
Nem lehet, hogy inkább négy százados?

Hk. zászlóalj:
-- parancsnoki szakasz: 4hk
- 1. század: 10hk
- 2. század: 10hk
- 3. század: 10hk
- 4. század:
-- századparancsnoki hk
-- 4/1 szakasz: 3hk
-- 4/2 szakasz: 3hk
-- 4/3 szakasz: 3hk

tudtommal század szinten már átvettük a nato szabványt. Interoperabilitád címén. Kétlem, hogy nagyon különutaskodnánk.

Új vagyok itt, de némi szervezési információm van.
A német hk század szervezete jelenleg:
- szdpk harckocsi,
- szdpkh harckocsi,
- 3×4 harckocsis szakasz,
Összesen 14 kocsi.

A német hk zászlóalj jelenleg:
- zpk harckocsi,
- zpkh harckocsi,
- 3 harckocsi század,
- zászlóalj közvetlenek,
Összesen 44 kocsi.

A szovjet hk zászlóalj, hk ezrednél:
- zpk harckocsi,
- zpk töf 1db gyalogsági harcjármű,
- 3 hk század ( 3×3+szdpk hk századonként),
- zászlóalj közvetlenek,
- Összesen 31 kocsi. (Az NDK-ban, Csehszlovákiában és a kínai határ mellett állomásozó gl hadosztályok rendelkeztek még a hk ezreden kívül, egy ilyen szervezetű, de öt százados /51 kocsi/, önálló hk z-vel is.)

A szovjet hk zászlóalj gépesített lövész ezrednél:
- zpk harckocsi,
- z töf 1db harcjármű ( Olyan típus amivel a glz-k rendelkeztek.),
- 3 hk szd (4×3+szdpk kocsi hk századonként),
- z közvetlenek,
Összesen 40 kocsi.

3 ilyen század plusz a zlj. pk és helyettes.
armord995.jpg

Egy biztos, a Bundeswehr páncélos zászlóalj, 44 harckocsi. Tehát a +12 db A4 nálunk is már egy következő egység harckocsijai lesznek. Kérdés, vegyes lesz majd a T-72 vel, vagy idővel feltöltjük azt is Leopárd harckocsikkal, 44 harckocsis zászlóaljá. Mert ugye az megjelent, hogy a kiképzésre kapottak is maradnak nálunk.

Itt olvasható egy új német hkz-ról.

https://www.rnz.de/nachrichten/buch...ehr-entscheidet-sich-fuer-hardheim-plus-fotog

Egy biztos, a Bundeswehr páncélos zászlóalj, 44 harckocsi. Tehát a +12 db A4 nálunk is már egy következő egység harckocsijai lesznek. Kérdés, vegyes lesz majd a T-72 vel, vagy idővel feltöltjük azt is Leopárd harckocsikkal, 44 harckocsis zászlóaljá. Mert ugye az megjelent, hogy a kiképzésre kapottak is maradnak nálunk.

https://www.rnz.de/nachrichten/buch...ehr-entscheidet-sich-fuer-hardheim-plus-fotog
A kért oldal nem található, vagy a link rossz vagy törölték már :(

Hát.. A Gepard alapnak mindkettőnél jobbnak tűnik számomra (pláne ha valamilyen rakéta is kerül rá).
Francia Thales/Nexter Rapidfire:
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

És a Skyranger (mondjuk ez utóbbi Boxerre van rakva és frissebbnek tűnik):
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

tudtommal század szinten már átvettük a nato szabványt. Interoperabilitád címén. Kétlem, hogy nagyon különutaskodnánk.
99-már a 4 harckocsis szakaszt gyakorolták Tatán. Már akkor a 3-ról 4-re való átállásról hadováltak. 20 év alatt csak sikerült annak az egy szem századnak átállni rá. Pontosan 14 db harckocsi egy század, viszont akkoriban olvastam egy doksit amiben a harckocsi század mellé volt rendelve még pár egység. Pl páncéltörők brdm-el 2db, meg még pár egység, így 20 év távlatából nem akarok hülyeséget írni hogy mi. Azt hiszem még légvédelem volt valami, talán Sztrela vagy mi. Szóval valami kb 20 járműre jött ki egy kompánia.
Ha jól tudom a századokban levő harckocsi szakaszok száma a gyalogos/gépesített zászlóaljak századainak számától függ, a hk zászlóalj századainak száma pedig az egység lövész zászlóaljának számaitól. Vagy valami ilyesmi. Mondj el aki ezt jobban tudja. :)

Azok kiképző hk-k lesznek. Dedikáltan.