Én a fővárosban élek, itt 140-ért nem kapsz embert, száznegyvenért jön a monori oláhcigány öregasszony takarítás ürügyén cigizgetni. Budapesten 200 nettóért nagy csoda, ha intézkedni hajlandó és tudó vagyonőrt kapsz. A fővárosi laktanyákban katona és rendőr kelet-magyarországi alapvetően, addig, amíg össze nem rakja, hogy itt Pesten azért a pénzért, ez nem egy karrier! A környékünkön a villanyszerelőnek, szobafestőnek, kőművesnek éves várólistája van, gondosan kihagyva benn a seychellesi és thaiföldi nyaralások körülbelüli időszakai és semmi garancia arra, hogy ha egyáltalán találsz fél éves időintervallumban valakit, aki a házadon dolgozik, az érti a munkáját, olyan hiány van szakemberben! Az átlag budapesti a youtube videókból tanulja az alapvető építőipari szakfogásokat a fugázástól a parkettázásig, hogy csak a villany és gázszerelésre szoruljon rá a méregdrága és olykor csak hónapokkal később ráérő szerelőre!
El tudom képzelni, hogy van másképp, keletmagyarországi rendőröktől tudom, ismerős vagyok egy tiszántúli kisvárosban is. Igen, csakhogy Magyarország nem nagy ország, aki egyszer megindul benne nyugatabbi részei felé tendálva, annak gyorsan kinyílik a csipája! Ezért nem fogsz tudni hosszú távon sereget, rendőrséget keletről feltölteni! A szabolcsi, borsodi készenlétisek gyakran már néhány hónap budapesti szolgálat után elkezdenek nézelődni és csak az marad tartósan a soraikban, aki teljesen használhatatlan!
Csak egy példa arra, hogy milyen egyszerű boldogulni Budapesten. Karácsony előtt egy nappal utolsó kört jártam néhány apróságért és éppen a telefonomban keresgéltem egy nyilva lévő antikvárium után a kiskörút egy kapualjában megállva, amikor egy fiatal srác, aki előbb haladt el előttem gördeszkával a hóna alatt, odalépett hozzám és megkérdezte, hogy nem e tudnám kisegíteni kis kajával! Éppen úgyis be akartam menni egy közeli boltba, úgyhogy mondtam legyen, ő meg elmondta közben, hogy kicsit megcsúszott a napokban, de holnapután kezd mosogatóként, csak addig ki kellett fizetnie a munkásszállást is (valami kétezer forint egy napra) és így éhen maradt. Gondoltam kikérdezem közben, hogy megy ezen a szinten a biznisz és elmondta, hogy szolnoki, alapvetően kőműves, de most egy kicsit felelőtlen volt, ezért választania kellett, hogy a szállást fizeti e, vagy eszik, de nincs gond, mert utána besétált néhány nagyobb pesti szórakozóhelyre, hogy megkérezze mennyit fizetnek a mosogatónak, majd visszament a legjobbhoz és leboltolta, hogy megy. Kérdeztem miért nem kőművesként, az jobb mint mosogatni, sokkal jobb, ha érti a dolgát! De mondta, hogy éhesen nem mehet, előleget pedig nem adnak ismeretlennek, úgyhogy mosogat egy hetet, aztán visszaáll kőművesnek! De mondta, hogy hiába keres jól kőművesként, héha egy kicsit nagy lábon él, úgyhogy összeszed kis pénzt és kimegy németbe vakolni, mert beszéli a nyelvet amúgy is. Kicsit elege van, hogy ugyan jól lehet keresni, de végül mindig megszorul, mert költeni is lehet ám!
Na ilyen az, ha munkaerőhiány van valahol! Ha elindulunk kelet felé, valahol Hatvan magasságában lehet az a határ, amitől nyugatra a segédmunkás választ melóhelyet, míg keletre a szakmunkás örül ha van melója! Feltéve, hogy nem mobil. Ez a szolnoki srác az volt, feljött pestre és lazán elvolt jó pénzzel, leszámítva, hogy kicsit elszámolta magát a napokban. De megoldotta gyorsan!
Nem építhetsz arra, hogy vannak ótvarosabb helyek az országban, amikor az ország területének harmada éppenhogy nem az! Ez a harmad nagyon gyorsan elszívja azokat, akiknek egy csöpp eszük és munkabírásuk van! Egy olyan életrevaló fiatal férfit, mint ez a példában, akiről írtam, aki ha odalép hozzád, hogy elmondja, kicsit hülye volt, de enne valamit holnapig, aztán már rendben és tényleg, mert ránézel és nem az jut eszedbe, hogy szar drogos hulladék, nem fog neked százvalahányért felszerelni! Akkor se, ha 2015M-et és Brent lengetsz be neki a Leós poszter előtt! Annyit fog csak mondani, hogy:
Te hülye vagy?!
És teljesen igaza lesz.