Szerintem ez csak egy felvetés a térség országaitól függ, hogy ők menyire komolyan gondolják a haderőfejlesztést.
Ami kiválthatta ezt a felfogást a kormányunkból.:
Emlékszem amikor pár évvel ezelőtt az éppen regnáló román miniszter(elnők) kijelentette, hogy románia határa a tiszának kellene lenni vagy ehhez hasonló nyilatkozatot mondott. Varga Mihály erre a nyilatkozatra reagálva egyből bejelentette hogy többet fognak költeni a honvédségre.Mivel egy velünk szövetséges (baráti) és szomszédos ország vezetőjének ilyen gondolatok támadnak a fejében.
Amikor a határ megvédésére lerendeltek 7-8 ezer katonát és majdnem összecsuklott a honvédség emiatt. Vajon milyen hadsereg az amelyik egy kerítés megvédése problémát okoz békeidőben? Mi lenne itt a háborúba keverednénk? Szerintem ezeket a kérdéseket felvetették odafent is.
Ukrajnával sem jó a viszonyunk jelenleg ők gdp. 5%-át költik a hadseregre.
Arról nem beszélve hogy a szomszédos, szövetséges(baráti), országok kötelező a 2%-ot teljesíteni tramp miatt.
Ide is betettem, talán itt lett volna eleve a helye...
A 3% nem földtől elrugaszkodott dolog. Ha komoly fejlesztések jönnek még és mennyiség is, akkor biztosan kelleni fog.
Úgy érzem jelenleg is prognosztizáltak 2026-ig GDP-t és ráfordított összeget, így megkapták a 2000 milliárdos összeget, mint fejlesztési forrást.
Ha itt bármilyen extra bejönne (pl Patriot, HIMARS, esetleg mégis valami amerikai helikopter, több löveg, esetleg még egy zászlóaljnyi harckocsi), akkor extra források is kellenének.
Ráadásul az 1000 milliárdos 2%-os költségvetés is csak 2026-ra volt prognosztizálva. A jövőbeli gazdasági növekedésből és a növekvő honvédelmi ráfordításból jön ki.
Tudom, hogy nincs szó pl Patriotról, de ahogy a fenyegetettség növekszik (legyen szó "orosz fenyegetettségről", megváltozott geopolitikai erőviszonyokról, vagy akár szövetségen belüli nyomásgyakorlásról), de simán lehet, hogy a következő évtizedben előkerülnek prioritásként.
Nem beszéltek még drónokról, rakéta rendszerekről, 2. Gripen századról, esetleg komolyabb mennyiségű rámpás gép beszerzésről (a jelenlegi 3-on túl).
Ha további mértékben is növelni kell a létszámot, vagy előkerül valamilyen sorkatonai rendszer iránti igény (már a szlovákok is pedzegetik), az simán fellökheti 3%-ra a költségvetést.
A reakciók mindig követik a fenyegetettséget. Illetve nem beszéltünk a polgárvédelem fejlesztéséről sem, amit igazából nem is tudom, hogy hol jelentkezne, de biztosan van átfedése a HM-el. A békés 90-es és 2000-es évek véget értek. Azt hiszem jobb agyban is elfogadnunk ezt.