antigonosz
Csak egy apró (ám de nem mellékes) kiegészítés. A BTR-80-nak 14,5 mm-es géppuskája van.
Igazából nem értem a kérdésedet. A 14,5-es helyére szeretnéd beépíteni az szpg-t, vagy csak a toronyra?
Az első eset ( szerintem) ,nem kivitelezhető a torony méretei miatt. Egyszerűen túl nagy hozzá a fegyver. Teljesen ój tornyot kellene hozzá építeni és emiatt a teknő formáját illetve a toronykoszorú helyét és méretét is meg kellene változtatni. Nem is beszélve a keletkező égés gázok és hő elvezetésének megoldásáról.
A másik eset, hogy a toronyra szereled kívülről. Ennek sincs értelme, mert nem egy tubusban elhelyezett és cserélhető modern rakétáról beszélünk, hanem egy kézi töltésű szpg-ről.
Hogyan menne végbe egy töltés és célzás? valaki kimászik és kitéve az ellenség tüzének el játssza a hőst? De még tovább is lehet bonyolítani: egy szennyezett terepszakaszon ,ki hermetizálja a járművet, miközben kimászik? (persze ez már extrém)
Én a toronyra szerelhető több rakétát tartalmazó konténert akkor már jobb ötletnek tartom.
De ha minden áron szpg, akkor -mint ahogy te is tettél fel linket- a terepjáróra szerelt változat életképesebbnek és olcsóbbnak tűnik, bár erősen szubjektív a véleményem.