Naszóval,az én meglátásom,amivel nem kell egyetérteni,hogy új gépként csak az F35öst érdemes megvenni.Árban ugyanott van,mint az eurókacsák,vagy inkább olcsóbb.Fentartási költsége a Gripen Enél valószinleg több,de ezen nem nagyon lehet csodálkozni.Maga a gép is nagyobb.Az F35 technológiai fölénye viszont olyan harcászati többletet jelent,ami bven kárpótol a magsabb üzemrezsiért.A jelenleg ismert tervek szerint egyetlen környező országnak sem lesz olyan fegyverrendszere,ami egyenragú lehetne vele harcértékben.És itt gondolni kell a légvédelmi rakétarendszerekre is.Az F35 a szlová S300,és a román Hawk IXX,és leendő Patriot rendszereit is degradálja.Ha megengedhetűk magunknak egy századnyi új gépet,az F35 a hosszútávú hatékony megoldás.
Viszont szerintem az 1bázison települt 1százados légierő kevés,és tulságosan sebezhető.Minimum 2 működő légibázis szükségeltetik.Adja magát,hogy ezek Kecsó és Pápa legyenek.Mindkét bázist el kéne látni repülőfedezékkel,akár egyedi,akár rajfedezék formájában.
Az F35 ára,és üzemrezsie miatt szerintem szükséges lenne egy kiegészitő,jelentsen olcsóbb beszerzésű és üzemrezsijű,de megfelelő harcértékű tipus.F35 egyszerűen túl drágának gondolom részünkre,hogy az általam szükségesnek tartott mennyiségben rendszeresitsük.
Alapkövetelmény,hogy a kiegészitő tipus fegyverzet szempontjábol teljesen,üzemeltetés szempontjábol a lehető legnagyobb mértékben kompatibilis legyen a fő tipussal.
4jelöltem van.Használt felújitott gépek az F16(V),a Gripen C/D,és az ominózus szegény Kfir block 60.Új gyártásúként a KAI FA50 bvr képes vb változata.
KávéháziKonrádként nem nagyon lehet kiokumálni,hogy melyik tipus lenne a leginkább megfelelő.Pl mennyibe kerül az FA50 Elta lokátoros,bvr képes vb változata?!?20 és 50millás árat is olvastam róla.Szerintem meg kéne versenyeztetni őket egy jol összerakott tenderen.