Nem kötekedni akarok, de már tényleg kíváncsi vagyok, mert a nyugatiaknál nem nagyon tervezik ilyenre.Az ugye megvan, hogy a csapatlégvédelem jellemzően okkal lánctalpas? A teljes szovjet-oroszból kettő volt kerekes, az Osza és a Sztrela-1.
SAAB: MSHORAD, BAMSE
Rheinmetall: Air Defence Systems
A NASAMS rendszereket szinte mindenki kerekes rendszerben képzeli el és használja.
A Patriot rendszer csak kerekesben van. MEADS és a THAAD is
Ahogy most gyorsan átgondolom, a NATO-ban inkább csak a SHORAD rendszerekben, és azon belül is inkább a csöves légvédelem került láncos hordozókra.
pl.: Gepard, CV90, stb, de ők szorosan követik a frontot, ráadásul ők másra is használhatók.
A Hawk-ot felrakták erre is arra is.
De Pl. a holland szárazföldi erők Fennek SWP-t alkalmaznak a csapatlégvédelemre (nekem a Fennek a Kfir )
Mondjuk van ötletem sok orosz láncalpra. Az oroszoknál az infrastruktúra hiányosságai, és az üzemanyag bősége indokolta szerintem a mindent lánctalpra elvet.
Azt nem tudom, hogy a mai C4 rendszerek mennyire engednék meg, vagy hogy mennyire gondoltak erre eddig, de szerintem simán megoldható lenne, hogy az IFV-k link rendszerén keresztül céladatokat kapnak a járművek tornyai, egy csatolt önjáró radartól, és a távirányított tornyok kollektív légvédelemként automata módba simán működhetnének csöves légvédelemként is. A Rheinmetall rendszerének is ez a modularitás lenne az alapja, csak ott különböző fegyverrendszerekkel demózzák. Pedig a rendszer lelke/lényege a vezérlő egység.