A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Hát az összes stadion árából az egész honvédséget újra lehetne fegyverezni......

fejezzük be a stadionozást, köszönöm, de stadion árából nem adhatsz a 8 általánossal rendelkező épitőiparban dolgozó alsóbb osztálybeli embereknek munkát, gazdaságtanhoz tartozik és nem haderő fejlesztéshez. Hanyagoljuk a Stadion témát.

Ebben mondjuk igazad van. Én nem az építőiparra sajnálom a pénzt, hanem a focira :D

<blockquote rel="voltagemultiplier">az M119 kicsi (105mm) , ennél már jobb a D20as.
155-ös kellene is 30km-es hatótávval

Örüljünk ha legalább a kicsi lesz, és nem tűnik el utód nélkül a d20-as
</blockquote>

Ha már tüzérség: nem lenne jobb önjáróban gondolkozni? Van egy rahedli Gvozgyika kivonva, azokat miért nem lehet gatyába rázni, és összelegózni belőlük néhány tüzérosztályt? Ez a lehető legolcsóbb megoldás, szerintem. Mert ahogy elnézem a költségvetést meg az általános politikai helyzetet itthon, az új beszerzés kb. a vágyálom kategória. Ti írtátok itt le, és sajnos nagyon igaz, hogy a haderő fejlesztésével nem lehet szavazatokat szerezni - és ez totálisan pártfüggetlen.

<blockquote rel="corporatesoldier">Üdvözlöm az Urakat. Új vagyok a fórumon, de becsülettel végigolvastam és nagyon sokat tanultam tőletek. Majd bedobom én is a javaslataimat a közösbe.

Szívesen látunk, várjuk a javaslataidat :-)</blockquote>

Köszi szépen :-) Még finomítom a dolgot, megpróbálok valamiféle komplett, ugyanakkor realisztikus és finanszírozható javaslattal előállni.

fejezzük be a stadionozást, köszönöm, de stadion árából nem adhatsz a 8 általánossal rendelkező épitőiparban dolgozó alsóbb osztálybeli embereknek munkát, gazdaságtanhoz tartozik és nem haderő fejlesztéshez. Hanyagoljuk a Stadion témát.

Szvsz te meg én nem állunk messze egymástól politikailag, de a topictársnak bizony igaza van... tök jó a stadionprogram, de a honvédelem ennél jóval fontosabb. Mintha a házamon nem lenne ajtó meg ablak, ki-be járna a szél, de én azon törném a fejemet, hogy milyen szép kovácsoltvas lépcsőkorlátot csináltatok.

Erről eszembe jut a vicc:
A cigánygyerek hazamegy, és boldogan újságolja az apjának:
-Há dikkmá fater, elcseréltem a bicskámat erre á szíp zsebórára!

Mire az apja:
-Há hülye vagy, fiam? Valaki szidja az anyádat, erre mit csinálsz, előveszed á zsebórát, oszt aszondod neki, fél nyóc?

A gvozgyika is kicsi, kis hatótávolságú (nála még mindig jobb a D20-as legalább jóval nagyobb a lövedéke) és régi, ugyanúgy egyre nehezebb lesz alkatrészt szerezni hozzá. Mindenképpen szabványos NATO 155-ös űrméret kell mert az hosszú távon fönntartható.

Örüljünk ha legalább a kicsi lesz, és nem tűnik el utód nélkül a d20-as

Ne örüljünk, mert az M119-nél az is jobb, ha nincs. Ugyanis mint eszköz alkalmatlan a XXI. században tüzérségi célra néhány specifikus felhasználást (hegyi, deszantos, stb.) leszámítva. Csakhogy nálunk ilyesmi szóba se jön, nálunk szimmetrikusan a síkságon kellene megállja a helyét valódi tüzérségi eszközökkel szemben, arra pedig teljességgel alkalmatlan, ezért a tüzérségnek a fenntartása M119-re alapozva rosszabb, mintha megszűnne, mivel semmire se jó nálunk az M119-es hulladék. A D20-as is csak annyival jobb, hogy legalább van tisztességes űrmérete, mégha lőtávolsága már nincs is hozzá. Ha nincs szándék 150mm fölötti löveg beszerzésére, akkor a tüzérséget fel kell számolni, mert csak vinné a pénzt, ahogy a hadsereg több harcra alkalmatlan eszközzel ellátott, de sajnálatos módon az adófizetők pénzének tiszta elpazarlása céljából fenntartott része.

nem lenne nagy vasziszdász, de nem csinálják, ez egy ilyen "minősítésigényes termék" ahol mindent ki kell próbálni, pl. a gyártástechnológiát minősíteni kell tehát le kell gyárts kb 100 csövet amelyekkel lősz egyenként 3000 lövést azután elfogadják, hogy a gyártási módszered és a terméked rendben van.

nalson

Azért mert nagyon hangos és
a rajtuk lévő fejvédőben van hallásvédő.

A gvozgyika is kicsi, kis hatótávolságú (nála még mindig jobb a D20-as legalább jóval nagyobb a lövedéke) és régi, ugyanúgy egyre nehezebb lesz alkatrészt szerezni hozzá. Mindenképpen szabványos NATO 155-ös űrméret kell mert az hosszú távon fönntartható.

Ez biztosan így van, a kérdés, mennyi esély van a NATO 155-ös űrméretre REÁLISAN. Az elmúlt 20-25 évet elnézve szerintem ez a 0-hoz konvergál. És ha ez így van, akkor felmerül a másik kérdés: lesz-e tüzérségünk elavult, exszovjet technikával, nehézkes alkatrészutánpótlással vagy egyáltalán nem lesz tüzérségünk. (Mert az még én hüjecivilként is tudom, hogy a 60mm-es aknavető minden, csak nem tüzérség.)

nem lennék annyira borúlátó mert semmi akadálya (pl pénzügyi akadálya se) a románok pl amellett hogy ők gyártották a saját D20asaikat licenszben, izraeli lövegekkel korszerűsítettek.