Prt7-ben a jobb első ajtó üvegét verték telibe. Az anyósülésen utazó századosnak kiesett jópár foga a nyomástól, repeszektől is sérült a nyakán, ezt a vérzést csak nagynehezen tudták elállítani.
De a sofőr ha jól emlékszem már "csak" a kezén sérült meg.
Ahozképest, hogy rpg vs hummer üveg nem rossz.
Persze ki tudja milyen fejjel lőttek.
Na pont ezt a sztorit olvastam valahol, de aztán nem találtam már meg, hogy hol. Szóval akkor mégsem képzelődtem és valóban megtörtént.
Csakhogy a modern páncélüveg-nem üveg.Illetve nem csak az.A konkrét páncélüveg rétegre meg ballisztikus fóliát ragasztanak.Más rétegek speciális műanyagok.Konkrétumokat ne kérdez,nem értek hozzá.
A jelenlegi "top üvegek" alumínium-oxid (szintetikus zafír), vagy alumínium-oxinitrid és polikarbonát rétegekből állnak. Az alumínium-oxid valamivel jobb mechanikai tulajdonságokkal bír, viszont a megfelelő optikai jellemzőkhöz (fényáteresztés) egykristály formában kell gyártani, ez pedig jóval költségesebb eljárás és egykristályból nagy méretű paneleket gyártani sokkal nehezebb is, mint a polikristályos formában is megfelelő optikai jellemzőkkel rendelkező alumínium-oxinitridből.
A 4 cm vastag alumínium-oxinitrid+polikarbonát "üveg" képes megállítani a .50 BMG AP (páncéltörő) lövedéket.
Acélból is kb. hasonló vastagságú kellene ehhez, viszont ennek az "üvegnek" a sűrűsége (tömege) kevesebb, mint fele az acél sűrűségének. Viszont az ára... Az úgy két nagyságrenddel magasabb az acélénál.