Nem minden hátsó szándék nélkül tettem fel ezt a kérdést. Gondoltam, ha leírod az ötletedet, akkor végiggondolod, és rájössz, hogy egy látszólag erősebb lőszer még kontraproduktív is lehet.
Papi már elkezdett rávezetni:
Nekem is.
Nem véletlen, hogy ágálnak az Amerikaiak, és ezzel együtt az egész NATO a rendszerszintű átállás ellen.
Már nagyon régen használtam gyalogsági kézi lőfegyvert, de azért tovább tudom gondolni az ötletet.
Ahhoz, hogy az egész NATO-t átállítsák az új kaliberre egyrészt elképesztő sok pénzbe kerül, és ez a döntés legalább további 30-40-50 évre meghatározza a standard-eket. Mert ugyebár nem csak a fegyvereket kell cserélni, de teljes lőszerkészletet is, és ezekből tartalékokat képezni.
És mit érsz el vele?
Páncélozott járműveket nem fogsz tudni átlőni vele, mert ma már minden minimum nehézgéppuska vagy gépágyú ellen van védve. Ezeknek a hatását meg sem tudod közelíteni az új kaliberekkel sem.
Védelem nélküli ellenség ellen a régi kaliber is megfelelő. A védőmellénnyel szemben is csak korlátozott előnyt érhetsz el. A modern mellények már a 7.62-es ellen is védenek. Esetleg egészen közelről, városi harcban van esély ellenük. De ez is csak időleges, mert a mellények ballisztikai betét gyártói pillanatokon belül reagálni fognak a csak picit veszélyesebb lövedékekre. És ott nem kell mindent újra megvenni, hanem elég csak a plate-et kicserélni. Így kap a nem NATO katona 1-2 kilóval több súlyt, de ezt az erősebb lőszert vivő NATO katona is megkapja, mert hogy azonos mennyiségű lőszert vigyen, az nagyobb kaliberből nehezebb lesz (sokkal). Vagy bevállalják a kevesebb javadalmazást.
De itt nem áll meg a dolog! Mert mivel a NATOban új lőszert vezetnek be, így a régiről szinte az egész világ rosszfiúi, bűnözői át fognak állni, mivel egy NATO átállás azt jelenti, hogy minden fegyvergyártónak gőzerővel 6,8-as és 8,6-os lőszert és fegyvert kell gyártani. Ergo ezek ára lemegy a mostani NATO szabványok ára meg fel. Szóval 3-4 éven belül MINDENKI már a nagyobb űrmérettel fog szaladgálni.
Viszont emiatt a NATO katonának is erősebb mellény kell. Így meg fogja kapni a nagyobb lőszer, és az erősebb mellény miatti plusz súlyt is.
És akkor még a digitalizáció miatti súlynövekedés még szóba sem került.
És az a helyzet, hogy ez öngerjesztő folyamat.
Az az igazság, hogy valami hasonló helyzet ez, mint a gépágyú űrméret felskálázás.
Persze, mindenből van egy picit jobb, csak az a kérdés, hogy mikorra válik sokkal-sokkal előnyösebbé a réginél. Na akkor van értelme átállni az újra.
A SF átfegyverzese azért előnyös, mert csak miattuk nem fogják a nem NATO erők átfegyverezni magukat.
Náluk - szerintem - a harc 80-90%-a 100-200 méteren belül fog lezajlani (városi harc, rajtaütések, stb.) Ebben a távolságban sokkal előnyösebb az új kaliber. Ráadásul az ő esetükben a harci helyzet viszonylag rövid. Mert ugyebár ők rejtve mennek be, és vagy gyorsan letudnak egy sikeres akciót, vagy kompromitálódnak és gyorsan ki is vonják őket. Tehát sokkal kisebb a logisztikai igényük, mint a reguláris erőknek, már csak a méretükből adódóan is.
De javítsatok, ha valahol rosszul okoskodom!
Szóval jó dolog ez a 6.8/8.6, de szerintem nem húzott rosszat a HM, hogy még nem tért át rájuk, még ha most is folyik az átfegyverzés. Nekünk elegendő csak a szabvány bevezetése után lépnünk. Ez meg még 10 években mérhető szerintem.
Hja és erősítsetek meg, vagy cáfoljatok meg, de én azt olvastam a Bren 2-ről, hogy multikaliberes. Azaz elvileg egy csőcserével megoldható az 5.56-ról a 7.62-re a kaliberváltás. Szerintem - mivel köztes kaliber - a 6.8-ast is meg lehet oldani így.
De ez csak tipp. Aki szedett már szét Bren 2-t az nyilatkozhatna az ügyben!