Igen a Hk416 Tengerészgyalogosított változata.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Welcome to the jungle!
A DMR fegyverek nem azért terjednek (csak nyugaton terjednek,az oroszok nem tüntették el őket a szakaszokból/rajokból) mert nőtt a lőtáv hanem azért mert rájöttek nyugaton hogy szükség van raj/szakasz szinten is olyan képességre amivel biztosított a kulcsfontosságú élőerő gyors és nagyeséjű leküzdése.Erre a DMR fegyver sokkal alkalmasabb mint egy géppuska.Az ami TGY 5,56-os DMR fegyvert rendszeresített aminek konkrétan kisebb a hatásos lőtávja mint a könnyü-géppuskáknak.Ennyit arról,hogy a nagy céltáv az ok.
Szerintem inkább csak arra célzott, hogy 7-800 méterre inkább csak területtüzet lősz.
Azért ne temessük még a Z2026-ot. A cikkből az is kiderül, hogy a utóbbi években több mint félmilliárd forintért vásároltunk a fegyvertípusból.
Igen.
De ha egy 556os fegyverrel is megoldható minek szinte mindenhol a nagyobb kaliber?
Egy példából ne álltalánosítsunk.
De ha az m27(hk416)ra gondolsz én úgy tudom az m249 helyett lett rendszerbeállítva. Ami számomra érthetetlen.
Tudom az afganisztánban megnövekedett lőtáv az oka a nyugati seregeknél a dmr fegyverek rendszerbe állításának.
Inkább.
De a bren1-es példámmal is azt akartam sugallni, hogy optikával pontosabb leszel.
És nem baj ha egy gpu optikával 700-800mre rövid sorozatokkal kisebb célokat is eltalál.
És kisebb távra is pontosabb.
Számomra is érthetetlen mert kisebb a hatásos lőtávja az M27-nek mint az M249-nek szóval biztos nem a megnövekedett lőtáv az oka.
Miért használnak inkább 7,62-es DMR-fegyvert mint 5,56-osat amikor nem lőnek vele messzebbre?Azért mert azonos minőségű lőszerből és puskából kilőve a nagyobb kaliber mindig pontosabb lesz.
556tal 5-600m volt amit olvastam irakban, hogy úgy ahogy pontosan lőnek.
De akkor már mesterlövészeket hívtak.(2003ban)
Egyértelmű, hogy pontosabb a nagyobb kaliber de ha szerinted nem növekedett a lőtáv, oda az m16 jó optika jó lövész is elég.
De mivel(szerintem) nőtt a lőtáv is, ezért még m14eseket is előástak.
És 2010ben elég sok G3mast láttam a németeknél is.
Na és hogy kötekedjek szőrszálat hasogassak(ahogy te)
Azonos minőségű fegyver, lőszer,ugyaz a csőhossz.
Melyik a pontosabb 7,62*54 vagy 9*19
Amúgy ne keverjük már a fogalmakat, az optikától nem lesz a fegyver pontosabb, te tudsz könnyebben és gyorsabban célozni, ha balfasz vagy és lövőhibát vétesz ugyan úgy nem találod el. A pontossága nem javul a fegyvernek az optikától.556tal 5-600m volt amit olvastam irakban, hogy úgy ahogy pontosan lőnek.
De akkor már mesterlövészeket hívtak.(2003ban)
Egyértelmű, hogy pontosabb a nagyobb kaliber de ha szerinted nem növekedett a lőtáv, oda az m16 jó optika jó lövész is elég.
De mivel(szerintem) nőtt a lőtáv is, ezért még m14eseket is előástak.
És 2010ben elég sok G3mast láttam a németeknél is.
Na és hogy kötekedjek szőrszálat hasogassak(ahogy te)
Azonos minőségű fegyver, lőszer,ugyaz a csőhossz.
Melyik a pontosabb 7,62*54 vagy 9*19
Egyébként az M4 és a hasonló csőhosszú 5,56-os fegyverek lőtávja pont célra(ember) 350 méter ugyan úgy mint az AK-nak.Terület célra lehet 600 méterig alkalmazni.
Úgy emlékszem m16 volt.
Rég olvastam. Két amcsi mesterlövész története.
Sajnos nem emlékszem a könyv címére.
Amúgy ne keverjük már a fogalmakat, az optikától nem lesz a fegyver pontosabb, te tudsz könnyebben és gyorsabban célozni, ha balfasz vagy és lövőhibát vétesz ugyan úgy nem találod el. A pontossága nem javul a fegyvernek az optikától.
Maga a fegyver nem pontosabb. De a fegyver+lövész kombó igen.
/QUOTE]
Persze ha lövőhibát vétesz egyértelmű optikával is baszhatod.
Azt írtam dottal rövidebb idő alatt és pontosabban lőttem mint a nélkül. Hisz nem kellett annyit rendezgetni. Ez főleg ha valaki keveset lő sokat segít.
Nem tudom mostanában egy lövész mennyit lő. És milyen sűrűn.
Osztrákoknál a steyer aug rendszeresítéséről olvastam, hogy sokkal kevesebb lőszer kellett a kiképzéshez mert pontosabban lőttek vele. Amit az optikának tulajdonítottak.
A honvédelmi költségvetésre gondoltunk.Pedig idén rekordtartalek van:
https://m.portfolio.hu/gazdasag/harom-abra-arrol-mi-folyik-a-koltsegvetesben.333789.html
Tavaly is a tartalék terhére hoztuk előre a haditechnikai fejlesztéseket. Azért volt a karácsonyi bejelentési bumm.
Idén eddig faszán állunk. A német visszaesés ellenére még hasitunk.
Ráadásul az allampapirhozamok is beszakadtak, soha nem finanszírozta a hiteleinket ilyen olcsón.
https://m.portfolio.hu/deviza-kotve...tovabb-szakadnak-a-magyar-hozamok.334335.html
Az M16-nál(ehát az 508mm hosszú csővel)a pontcélokat 550 méterig a területcélokat viszont ugyan úgy csak 600 méterig lehet leküzdeni
azokra nem mesterlövészeket hívnak hanem mortart vagy légierőt ami kifüstöli őket amikból kiindúlva, elég ritka eset lehetett ha mesterlövészeket hívtak , de köszi a könyvajánlót , utána nézek majdEzért hívták a mesterlövészeket.
https://jogalappal.hu/hivatalos-mag...hr4OBpht3186c0xrBxQkxvjtZydsDX5UCuZt3-fc2hJZU
KC-390 tárgyalások brazíliával.
ezért mondtam, hogy nem kell vele foglalkozni mit nyilatkozik.Pedig Benkő azt nyilatkozta hogy nem tud arról hogy erről folynának tárgyalások....
A hivatalos tárgyalás nem volt, csak piackutatás.ezért mondtam, hogy nem kell vele foglalkozni mit nyilatkozik.