Jó, hogy ez a téma megint előkerült.
Érdekes lesz, ha teljessé válik valaha az egyéni felszerelés, akkor az mekkora problémát jelent majd nálunk.
Találtam egy elég jó cikket, ami a katonák (ezen belül a brit katonák) túlterheltségét elemzi.
Ezen belül is
van egy komoly táblázat, amiben az egyéni és kollektív cipelnivalókat szedi össze egy átlagos katona esetén.
Nincsenek benne komoly kollektív cipelendő fegyverek (RPG jellegű dolgok, aknavetők, géppuskák, stb. csak max. kollektív lőszer), de akkor is elgondolkodtató, különösen, ha a figyelembe vesszük, hogy a brit seregnél fokozottan figyeltek a Virtus rendszernél a katonák terhelésére.
Én személy szerint tudnék ebből a listából "húzni" de max. pár kilót.
Az durva, hogy csak a harci felszerelés 31,5kg mindössze 4 tartalék tárral.
A Patrol order (nagyjából a 3 napos zsákos) +16,26kg (összesen 47,76kg)
Az tetszik a cikkben, hogy a megoldásra alternatívákat is ad.
Nekem különösen a videón bemutatott egykerekű megoldás tetszett meg.
Ezt egy harcászati körülményekre optimalizálva simán rendszeresítésre alkalmasnak minősíteném. Maga a vázszerkezet alkalmas lehet más eszközökkel való kombinációra is, plusz funkciókkal.
Itt egy másik verziója, ahol a bemutató emberke kimondottan fegyverrel együtt használja:
Terepen való gyalogos mozgáshoz minimum rajonként 1 ilyet bedobnék, hogy legalább a kollektív terheket levegye a raj válláról. Komolyabb támogatás nélküli menethez viszont akár minden egyes katonára is ráférne.
A másik megoldás a motorizáció, amiben pedig a Rheinmetallnak van egy már kész megoldása a Mission Master:
De van a teljesen analóg megfelelője a HIPPO is:
Mondjuk a németek
IdZ-ES-e kicsit túl is lett tolva, úgyhogy szerintem akár már egy 3 napos zsák mellett is elképesztően leterheli a katonákat.
Először nagyon idegenkedtem ettől a modern megközelítéstől, azonban azt már látom, hogy legalább raj pk. szinten (és onnan fölfelé az alegység parancsnokoknak) nem biztos, hogy ne lenne létjogosultsága. (Elsősorban a kommunikációs, és képalkotó résznek.)
De, hogy minden katonának?!?! PFFF