A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
3 133
4 610
113
Most.Mert a nagy világbéke kitórése elött minimum 4zl volt egy német dd.A 87es magyar dd szervezet 5zl-bol állt.Harcászatilag is karcsú ez a szervezet.

Nem tudom. Lehet az az elgondolás hogy lesz egy "kirakatdandár" csili-vili vadonatúj német vasakból NATO-nak felajánlva -ki tud ilyet felmutatni a környéken ? Házifeladat kész. "Mennyiség" meg lesz török vasakból? :rolleyes:
 
 • Tetszik
Reactions: Kishuszár

tacticool

Well-Known Member
2015. január 12.
1 031
2 691
113
Nem akarok nagyon beletaposni a lelkivilágodba de pl. tegnap jelent meg egy cikk az első austrál Boxer átvételéről.

https://www.armadninoviny.cz/prvni-vozidlo-boxer-8x8-pro-australskou-armadu.html

211-et vesznek -pontosan ennyi IFV-t akarnak a csehek 50 milliárdért - 82 milliárd koronáért - valaki meg is jegyezte a fórumon hogy háromszor olyan drága mint a Pandur.

Szóval ennek alapján sajnos csak azt tudom kimatekozni hogy hasonló árak mellett jelentős - 200+ - mennyiségre nem számítanék német APC-ből :(

De amúgy szerintem qrva jó gép lett :)

Jó, de milyen supporttal, milyen felszereltséggel? Azt a két beszerzést összehasonlítani kb olyan, mintha egy Octaviát hasonlítanál egy AMG GT63S-hez. Az ausztráloknak volt pénzük megvenni az aktív védelmi rendszert, level 6 védelmet, kitudja milyen felderítő szenzor csomagot, meg minden szirt-szart és mellette teremtettek még közel 1500 új munkahelyet is a beruházásokkal.

Nekünk inkább a litván Boxer beszerzésből kellene kiindulni. 449 millió dollárból vettek 88 darabot, ami ~5,1/db. Jó mondjuk SamsonMk2 toronnyal, ami jóval olcsóbb mint a Lance...

A csehek Pandur beszerzése, amúgy a korrupció szinonimája lett náluk. Ez az ő kis Gripen üzletük. Valami 5,6 milliós darabár jött ki a végére anno, ha jól emlékszem.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
15 548
25 092
113
És a többihez ha lenne + ba akkor létszámot honnét akasztol rá? Plusz mindent. Logiszitikát, hátteret stb......
Tudtommal a németeknél 3 lövész zászlóalj van egy páncélgránátos dandárban. De nálunk nem hinném, hogy belekevernénk egy kerekes zászlóaljat a láncos dandárba.
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 533
113
Nem tudom. Lehet az az elgondolás hogy lesz egy "kirakatdandár" csili-vili vadonatúj német vasakból NATO-nak felajánlva -ki tud ilyet felmutatni a környéken ? Házifeladat kész. "Mennyiség" meg lesz török vasakból? :rolleyes:
Harcászati okokbol terjedt el anno a 4-5zl-as dd-ok.A sporolás hozta ezt a karcsút.Kb mint a IIvh-s knnyűho 2ezredes kialakitása-nem is váltak be a harcban
Mostra készülünk nem 87-re. Ergo a mostani NATO elvárások szerint van a szervezet. Felejtsük a 87-et sürgősen.
Fene tudja mit terveznek,és mire.Hogy ez a meghirdetett célokhoz harmatkevés,az biztos.Országvédelemhez is édeskevés ez a hadszervezet-csak kirakat
 

K.Atti63

Active Member
2019. február 4.
254
104
43
Ne lovaljátok bele magatokat a dologba. :rolleyes:
Én aki nem vagyok óriási ellensége a török cuccoknak, de egyre kisebb esélyt látok bármire.
A pasa folyamatosan feszegeti a húrt. Én arra számítol, hogy még idén kapnak egy fincsi kis szankciót a nyakukba.
Most pl. nem akar lemondani az iráni olajról....:hadonaszos::)

Én személy szerint KF 41-et vagy Boxert szeretnék. Milyen láncos IFV-nk van? Semmi. Akkor sem leszek elkeseredve, ha bejön legalább 100 Puma. A 8x8-aknál van a molyfing BTR 80-unk. Környékünkön mik vannak? Pandur, Rozsomak, Piranha meg az a szlovák csoda, ja meg a horvátoknak Patria kis mennyiségben. Na, most itt lenne a költői kérdés: ha netán úgy alakul: Pars vagy Arma? Szerintem ez a két járgány Patriát leszámítva nem lehet rosszabb,feltéve ha jól összerakják. Na, meg az ár, mert úgy látom , hogy írták a fórumban, itt a mennyiségre is rá akarnak menni, bizony járművenként 1 milla már sok. Mindenesetre,ha török cucc lesz, akkor én is a Parsra szavazok. A Boxerre visszatérve, egy fullos Boxer szerintem 7-8 milla.
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 533
113
Harcászati okokbol terjedt el anno a 4-5zl-as dd-ok.A sporolás hozta ezt a karcsút.Kb mint a IIvh-s knnyűho 2ezredes kialakitása-nem is váltak be a harcban

Fene tudja mit terveznek,és mire.Hogy ez a meghirdetett célokhoz harmatkevés,az biztos.Országvédelemhez is édeskevés ez a hadszervezet-csak kirakat
Upsz,felcseréltem a cimzetteket
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
15 548
25 092
113
Tessék?Ha jólnértettem azon keseregtél,hogy 150 elavult helyett 44 modernet vettünk
Miiii???!!?? :eek:o_O
Én ezeket írtam a témában:
Édestököm! Leopard1? :eek:
Most olvastam, hogy Kanada nem tudott mit kezdeni a sajátjaival, így bezúzza őket. Évekig próbáltak belőle pénzt csinálni.

Viszont a szám maga felveti, hogy a harckocsi célszám valahol 120 felett lenne alapvetően!
Az viszont azt jelenti, hogy jelenleg a Z2026 pénzügyi keretszámai határozták meg a 44-et, és valószínüleg ez csak a pillanatnyilag legszükségesebb darabszám. Szóval folyt. köv. :rolleyes:
Ha ezekből nem világos. Tökéletesen meg vagyok elégedve, hogy 44db A7+-t rendeltünk a Leopard 1-ek helyett. Azonban a 170 db harckocsit gondolom nem 1 zászlóaljba szervezték volna. Erre írtam, hogy az majdnem 4!!! zászlóalj. Tehát valószínűleg az volt a cél, hogy legalább a mostani 2 dandár is kap harckocsikat. A 44db A7+ nem elég mind a 2 dandárra. Arra akartam célozni, hogyha szeretnénk az eredeti tervhez ragaszkodni, akkor minimum még egyszer ennyi harckocsit szükséges rendelnünk.
 
 • Tetszik
Reactions: rappali_

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
3 133
4 610
113
Ki tudja ez a 170 kinek az agyszüleménye. Németek akartak ennyit ránksózni vagy mi akartunk 150 körül tankot venni. Meg ki tudja hogy mikor volt ez. Mondjuk ha az elmúlt 10-15 évben az tényleg pofátlanság.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
36 132
40 865
113
Miiii???!!?? :eek:o_O
Én ezeket írtam a témában:Ha ezekből nem világos. Tökéletesen meg vagyok elégedve, hogy 44db A7+-t rendeltünk a Leopard 1-ek helyett. Azonban a 170 db harckocsit gondolom nem 1 zászlóaljba szervezték volna. Erre írtam, hogy az majdnem 4!!! zászlóalj. Tehát valószínűleg az volt a cél, hogy legalább a mostani 2 dandár is kap harckocsikat. A 44db A7+ nem elég mind a 2 dandárra. Arra akartam célozni, hogyha szeretnénk az eredeti tervhez ragaszkodni, akkor minimum még egyszer ennyi harckocsit szükséges rendelnünk.

Szerintem totál rosszul gondolod! Odamentünk,hogy kell Leopard 2 a németek meg beajánlották az elavult szarjukat. Szerinted senki nem tudta felmérni a Honvédségnél,hogy mennyibe kerül 100+ Leopard 2?
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
15 548
25 092
113
Én nem voltam ott az előadáson. Dactilus ezt így írta le:
Érdekesség, a Honvédségnél 170 db Leopard 1A5-ről is szó volt, szintén 80 milliárd forintért, ezek helyett jöttek az A7+.
Te tudsz erről az ajánlatról konkrétan? (nem kötözködésből kérdezem, de tényleg érdekelne!)
Mert ha tőlem kérnek egy árajánlatot - mondjuk 1db BMW-re, akkor nem fogok felajánlani az ügyfélnek 15db Velorexet. Mert azzal csak max. jó hangulatot teremtek. :rolleyes::D
Főleg nem kerül ki ez az ajánlat a szobából!
Én nem tartom a KMW-t egy ekkora dilettáns paraszt bandának, hogy a 170db Leopard 1-et ajánlanak fel a 80Mrd forint ellenében (gondolom ez egy fix összeg volt). Úgy, hogy neki az új jármű eladása sokkal nagyobb biznisz, mivel kevesebb melóval tudnak ugyan annyi pénzt összeszedni. Ahhoz, hogy 170db Leopard 1-et modern köntösbe rakjanak, az szerintem sokkal nagyobb meló, mint az, hogy 44db Leopard 2 A7-et nulláról felépítsenek.
Én azt hiszem ez valahogy így nézhetett ki:
Mi:
- Guten Tag! Lenne itt nekünk 80Mrd forintnyi eurónk. Ki kellene belőle hozni 88db Leopard 2A6 feletti hk.-t. Mit tudnak ajánlani?
KMW:
- Jelenleg csak újat. Használtból ennyit nem tudunk összegereblyézni per pillanat. A4-est tudunk csak, abból is vagy csak 30-at. 88 db max elfekvő Leo 1-ből lenne.
Mi:
- Tényleg? És az mennyi lenne?
KMW:
- 470 Millió Ft/db, érdekli? Mert abból van jó sok! Úgy momentán 1500 db.
Mi:
- Ez is egy altrernatíva! Otthon medérdeklődjük. Na, viszlát!

A fenti beszélgetés kizárólag az én fejemben létezett eddig :p:D:D, de sokkal valószínűbb, mint hogy a KMW csak úgy jókedvéből beajánljon 170db Leo 1-et.

Különben meg csak reménykedni tudok abban, hogy lesznek MBT-k a második dandárunkban is.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
36 132
40 865
113
Én nem voltam ott az előadáson. Dactilus ezt így írta le:

Te tudsz erről az ajánlatról konkrétan? (nem kötözködésből kérdezem, de tényleg érdekelne!)
Mert ha tőlem kérnek egy árajánlatot - mondjuk 1db BMW-re, akkor nem fogok felajánlani az ügyfélnek 15db Velorexet. Mert azzal csak max. jó hangulatot teremtek. :rolleyes::D
Főleg nem kerül ki ez az ajánlat a szobából!
Én nem tartom a KMW-t egy ekkora dilettáns paraszt bandának, hogy a 170db Leopard 1-et ajánlanak fel a 80Mrd forint ellenében (gondolom ez egy fix összeg volt). Úgy, hogy neki az új jármű eladása sokkal nagyobb biznisz, mivel kevesebb melóval tudnak ugyan annyi pénzt összeszedni. Ahhoz, hogy 170db Leopard 1-et modern köntösbe rakjanak, az szerintem sokkal nagyobb meló, mint az, hogy 44db Leopard 2 A7-et nulláról felépítsenek.
Én azt hiszem ez valahogy így nézhetett ki:
Mi:
- Guten Tag! Lenne itt nekünk 80Mrd forintnyi eurónk. Ki kellene belőle hozni 88db Leopard 2A6 feletti hk.-t. Mit tudnak ajánlani?
KMW:
- Jelenleg csak újat. Használtból ennyit nem tudunk összegereblyézni per pillanat. A4-est tudunk csak, abból is vagy csak 30-at. 88 db max elfekvő Leo 1-ből lenne.
Mi:
- Tényleg? És az mennyi lenne?
KMW:
- 470 Millió Ft/db, érdekli? Mert abból van jó sok! Úgy momentán 1500 db.
Mi:
- Ez is egy altrernatíva! Otthon medérdeklődjük. Na, viszlát!

A fenti beszélgetés kizárólag az én fejemben létezett eddig :p:D:D, de sokkal valószínűbb, mint hogy a KMW csak úgy jókedvéből beajánljon 170db Leo 1-et.

Különben meg csak reménykedni tudok abban, hogy lesznek MBT-k a második dandárunkban is.

Ez nem autóvásárlás!Ezen kívül a németek jogosan gondolták,hogy van realitása a Leopard 1-nek miután azzal utasítottuk visssza az 1 Euros Leopard-2-ket,hogy túl drága üzembentartani...No meg azt se felejtsd el,hogy nekünk kb tegnapra kell a harckocsi és a Leopar 1 ha nem is tegnapra de holnapra ide tud érni a jövőhétre megérkező leopard 2-vel szemben.