Összeszedtem a méreteiket. Olyan nagy különbség nincsen.
Méretek Puma Lynx KF41 Boxer CRV
---------------------------------------------------------------------------
Tömeg 43 t 44 t 38,5 t
Hossz 7,6 m 7,73 m 7,93 m
Szélesség 3,9 m* 3,6 m 2,99 m
Magasság 3,6 m 3,3 m 2,37 m + a torony
Motor 1,100hp 1,140hp 711hp
Torony Lance 2.0 Lance 1.0
*Felpáncélozva
Szerintem csalóka lehet pusztán a katalógus adatokat nézni. Pl a Puma a MUSS és a parancsnoki figyelőműszerrel ilyen magas (3,6 m), ezek kb 70-80 cm-rel növelik meg a számot, a toronytető kb 2,8-2,9 m lehet. DE! Ez a legnagyobb előnye a távirányított toronynak,
találat esetén a személyzet nem hal meg, hisz ők a testben helyezkednek el, kb. 1.95-2 m magasan. Tehát, a
relatív célfelülete szempontjából jóval kisebb ez a jármű, ezért
védettebb konstrukciós kialakítása miatt. Persze, hogy a PSM (KMW) nem szívesen adja fel ezt az előnyt, akkor sem ha a csehek kérik.
Ezzel szemben a Lynx két fős ember által vezérelt tornya kb. 3 m magasan van, így
egy tornyot ért találat mindenféleképp a pk. és az irányzó halálát eredményezi.
És hogy a magasság mennyire befolyásolja a találatok esélyét had mutassak egy képet:
Ez a kép azt mutatja, hogy a tapasztalatok alapján a
találatok kétharmada (!) a tornyot éri, míg a testet csupán 1/3-a. Ha ennek tekintetében vizsgáljuk a két harcjármű elrendezést, szerintem igenis
konstrukciós problémája van a Lynx-nek a Pumával szemben. Persze lehet arra is távirányított tornyot szerelni, de pl a csehek azt a változatot nem akarják, meg mintha az RM sem favorizálná.
A tetőpáncélt támadó rakéták elleni védelemről tegnap beszéltünk, szerintem a
Puma "embertelen" tornya jelentős mértékben fedi a küzdő és deszantteret, ezáltal óvja a bennülőket, hisz a torony maga alul felül páncélozott, mely a test tetőlemeze felett helyezkedik el, annak védelmét fokozva.