Most éppen 7 az nem hat.
régi leosztás
most használatos
Szerintem azok. És nem a rajméret miatt, hanem a hülyén kialakított jármű miatt, ami még az elődeihez képest is ergonómiai visszalépés.
Egyébként nem értem a szovjeteknek ezt a hátra kerüljön a motor mániáját. Az egész BTR/ BMD család ezt az alapvető konstrukciós hibát nyögi a BTR 50 óta erre elbasszák a BMP harmadik generációját is ezzel.
Modern gépesített orosz lövész szakaszba (BMP 2/3) befér 30 ember. Ebből kiszáll 3x6 fő lövészraj, az SZPK, egy DMR, egy géppuskás és a segéde, meg a medic. Ez 23 fő. Két járműben nincs meg a teljes kezelőszemélyzet. Az egyiknek a szakaszparancsnok, a másiknak az egyik rajparancsnok ül a tornyában. Nem tudom ez mennyire képlékeny náluk, talán Bokit meg lehetne kérdezni, de ez az alap felállás. Gyakorlatilag a hetvenes évek végi szovjet raj-szakasz felépítés él náluk a mai napig.
Ugyanez a játék ment a BMP-1 esetén is, a 8 deszantból kiszállt egy 7 fős raj. Ahhoz, hogy a mostani felállás mellett ki tudjanak tenni 7 fős rajt 3 gépből, olyan gépekre lenne szükségük, amiben elfér összesen 12 ember. 3 kezelő, 7 deszant, 2 egyéb. 6 fős rajokkal, és normális szakasszal számolva, a mostani gépeikbe is kellene még plusz egy ülés.
Ha elengednék ezt a 3 járműves elképzelést sokkal jobb szakaszt, és ezzel együtt 7 fős, két szimmetrikus 3 fős fire cellből (nem tudom ennek van-e magyar megfelelője, 3 fős tűzcsoport, ami nem tűzpárokból áll) meg egy rajparancsnokból álló rajt tehetnének ki a mostani gépeikből is, ráadásul maradna a negyedik gépben 5 üres szék, így a szakaszparancsnok és helyettese mellé mehetne 2 géppuska (4 fő) meg egy mesterlövész. Vagy ahogy jónak gondolod. Így lehetne a rajban 5 kala, 2 RPK(PKM minek, ha ott a 2 géppuskás a negyedik járműben), 3 GP-30, 2 RPG. És ezek mellett nem kellene megnyomorítani a járművek kezelőszemélyzetét sem.
Ez van most.
Puma/NATO 6 fő deszant, 3 kezelő személyzet. Max. 36 fő.
Kiszáll 3x6 fő lövészraj, az SZKP, a helyettese, egy géppuskás és a segéde, 2 DMR. Ez így 24 fő, mind a 4 gépben marad a teljes személyzet.