Aha látom érted a témát... ki fog vele harcolni?? Honnan veszel hozzá municiót?? Alkatrészt?? Ki fogja karban tartani?? 2 féle karbantartó lesz a Leora és a T72re?? Harcértékük a nullához közelít lassan, modernizálás és felujítás nélkül semmit nem érnek. Tatán 12db 72es üzemképes, személyzet az nincs hozzá... hogy szerelsz fel rá katonát?? Ha harcolhat a Leoval ki a fasz fog a 72esbe beleülni?? Ha ezekre tudsz épeszű választ adni elfogadom az érveidet.
Erre gondolsz?
Válaszoltam több bejegyzésben, de összefoglalom neked, ..... "látom érted a témát."
- A T-72 vel nem kell feltétlenül harcolni, csupán az a lényeg, hogy az ellenség kénytelen legyen vele számolni, hogy van.
- A T-72-höz sok ezer gránát van, tekintve hogy 238 darab volt rendszerben, ennek megfelelő hadi készlet van. Ez már megvan, a Leopard gránát ára millió Ft, gondolom érted miért feszegetem a témát.
- A T-72-höz van még kevés alkatrész, igaz bontani kell, de a környező országokból, sőt bárhonnan könnyebben elérhető, mint a Leopard 2 alkatrész.
- A T-72 több évtizedes üzemeltetése során több ezer katona vett részt üzemeltetésében, javításában. Ez pont több ezerrel több, mint a Leopard 2 üzemeltető magyar katonák száma, akiknek száma nagyon limitált lesz, tekintve, hogy a KMW és RM-nak nem érdeke a haderő önálló üzemeltetése.....ha érted mire célzok.
- A T-72 harcértékéről indulatból vitatkoztok, de én vészhelyzeti alkalmazhatóság lehetőségéről beszélek. Egyébként, ha olvastad korábbi hozzászólásom, a szerepüket inkább csalinak, megtévesztésnek gondolom, mint harceszköznek. Akkor is van ilyen, ha ezt valaki le szeretné tagadni, mert beégett..
- A felújítást én nem támogatom a fenti okok miatt, de ezeknek a tagoknak csak olyan állapotban kell lenniük, mint a velük szemben előforduló T-64, T-72, M-84, ezek mind csak felújítás után tévednének Magyarországra szerintem. Ha nekik lesz idejük, pénzük, akkor nekünk is kell, hogy legyen, ha már nem lesz elég Leopard 2.
- Az, hogy most mennyi tank hadra fogható, meg mennyi kezszem van, az nem annyira releváns, mert egy alacsony valószínűségű, magas intenzitású konfliktusról beszélünk, ahol bizony be kell vonulni a már kiképzett harckocsizóknak, szóval lenne rá kiképzett személyzet is.
-Az meg, hogy ki ül a Leopardba, ki a T-72 be az legyen az akkori katonai vezetés dolga és felelőssége, de légy szíves kímélj meg a demagóg reakcióktól, hogy Te nem ülnél be, meg lemészárolnak. Persze bátorság kell a tankba ülni, ha kell, de hát ne csak a fórumozáshoz legyen valaki bátor,,,,, meg okos ....