Erről már beszéltünk is, meg pont most olvastam ezzel kapcsolatban valamit. Én komolyan arra tippelek, hogy fel lesz gyorsítva az MGCS program. Vagy nagyon nagy hibát követnek el, ha nem!
Ugye a lengyelek nagyon billegnek, hogy mi legyen. K-2 vs MGCS. Többször megerősítették a szándékot a részvételben...meg aztán mindkét fél húzódozott. Nekem az utolsó infóm az volt, hogy mégis csak üzleteltek volna velük.
Ugye a cseheknél is ég a talaj hk. ügyben.
De ami friss, a norvégok most jelentették be, hogy 2025ben el kell kezdeni a A4NO tankjaik cseréjét. Mondjuk így belegondolva, már igen aktuális is!!!
Ugye a norvégok a finnekhez és a lengyelekhez hasonlóan már beszerezték a K9-est mint spg-t. Annak ellenére, hogy Archerben fejlesztő országként indultak, és úgy dobták a programot, hogy komoly pénzük volt benne.
Tehát a koreai kapcsolat él!
Szerintem az MCGS már össze kellett, hogy álljon! Papíron szerintem mindenképpen. Ha pedig a német kormány megrugdossa őket (meg kitömi pénzzel), akkor ez egy akkora üzlet lehet, amire óriási szüksége van német (és persze a francia) gazdaságnak.
Viszont, ha nem kapják össze magukat a KNDS-nél, akkor a koreaiak le fogják úgy rabolni a piacot, hogy több mint 1000+ db végül hiányozni fog a leendő MGCS megrendelési állományából. Ez pedig irgalmatlanul meg fogja dobni az egységárat, mert a fejlesztési költségek (még ha EU támogatott is) jóval kevesebb példányra oszlanak.
Abban biztos vagyok, hogy nem lesz olyan b@szakodás, mint a PUMA fejlesztése kapcsán. A BW az elmúlt fél-1 évben elég komoly szemléletváltáson ment keresztül a beszerzések kapcsán.
A hírek szerint nincs már pimpelgetés, reszelgetés tökölődés a programok körül.
Egy elég jellemző mondat a cikkből:
De erre az új felfogásra vezethető vissza az atomhordozó F-18-asok megrendelése, mint ahogy az is, hogy pletykaszinten megjelent, hogy a BW is elgondolkodott Apache-ok beszerzésén. Ezek után, ha felmerül, hogy a korábban rohadtul ráérő MGCS elveszíthet 1000 db megrendelést a fejlesztők cseszekedése miatt, akkor szerintem simán ki fognak lépni az MGCS mögül és megrendelik akár a Rheinmetall hasonló járművét, vagy ha minden kötél szakad, akkor akár a franciák nélküli KMW megoldást is.
A norvégok nem olyan partnerek, mint a lengyelek, akik folyamatosan szarakodnak, hogy mennyit és hogyan szeretnének az új harckocsiból saját maguk gyártani. A norvégok cash and carry üzemmódban működnek. Ok, hogy a norvégok nem nagy darabszám, de apránként fog elfogyni az MGCS lehetséges partnereinek a listája.