A borsuk jelenleg még nagyon távoli.Borsuk, Rosomak. Mondjuk én ragaszkodnék a hazai összeszereléshez és a gyártásban való részvételhez.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
A borsuk jelenleg még nagyon távoli.Borsuk, Rosomak. Mondjuk én ragaszkodnék a hazai összeszereléshez és a gyártásban való részvételhez.
Megint nem értem, hogy honnan veszed ezeket a kategorikus kijelentéseket. Honnan tudod, hogy mennyi lenne a Lynx fenntartása? Csak indulj ki abból, hogy mivel nagyobb tömegű, több üzemanyag kell a mozgatására.
Már szerintem csak ebben a topicban harmadszor dobom be, hogy a KMW lefejlesztette a 35/50mm-es RCT tornyot az ausztrál tenderre. Egy kész toronyról beszélünk! Hogyhogy nem lehet nagyobb fegyverzetet rá/bele tenni?
Igazából 35mm-es távirányított tornyot még elég könnyen meg tudnák oldani.Kérlek nézd meg a toronygyűrű átmérőjét a Puma-n és a Lynx-en.
A Lynx úgyszállít 8 lövészt, hogy közben kétszemélyes forgótornya van. A Puma meg távirányítós toronnyal 6-ot.
Nyilván a Pumára is rá lehetne tervezni egy nagy tornyot, csak akkor nem hat, hanem 4 lövész lesz szállítva.
,
Hány lőszer fér bele? Tíz?KMW gyártmány, nyilván az RM tornya helyett a Pumához és a Boxerhez:
Igazából 35mm-es távirányított tornyot még elég könnyen meg tudnák oldani.
Marmint a Lynxen?Igazából 35mm-es távirányított tornyot még elég könnyen meg tudnák oldani.
Eleve elég kevés van rendszeresítve bármilyen távirányítottból. De a Lance egybként is eszi a 35mm-es gépágyút. De ezt már százszor kitárgyaltuk itt.Nem ismerek 35mm-es távirányítós lövészjárműves toronyot. Mármint ami tényleg rendszeresítve van.
A lynx-en eleve fogadja a torony a 35-öst. Egyébként ja a lynx egy nagyon szép ígéret egyelőre. Csak nem tudni valójában mi van mögötte.Marmint a Lynxen?
Az jo lenne, a kedvencem az a 35mm az 50 SS opcioval.
Szerintem semmi ertelme ma már a manned toronynak, csak a loszertol veszi el a helyet.
Minek tennél a PUMA-ra nagy, emberes tornyot?Kérlek nézd meg a toronygyűrű átmérőjét a Puma-n és a Lynx-en.
A Lynx úgyszállít 8 lövészt, hogy közben kétszemélyes forgótornya van. A Puma meg távirányítós toronnyal 6-ot.
Nyilván a Pumára is rá lehetne tervezni egy nagy tornyot, csak akkor nem hat, hanem 4 lövész lesz szállítva.
,
Azért a jemeni húszik elég jól tartják magukat immáron több mint 5 éve, igaz ehhez kell a támadók balfaszsága isBarki akinek köze van az iszlamhoz az nem rendes hadsereg kiveve a csecsenek.Ezt mutatja a modernkori tapasztalat.
Hány lőszer fér bele? Tíz?
65+11 egy 2014-es forrás szerint. Egyébként nagyon sok RCW adat benne van, ide teszem:
https://issuu.com/vishmeh/docs/armada_dec_2013_jan_2014_-_compendi_fde8cbbfa48c14
Nyilván nem sok a 65+11, de láttam nagyobb torony hátsó résszel készült változatot is. Sőt! A Boxerre rakot az akkora, mint egy ház, kifejezetten csúf. De 35 mm.
Ez nagyon tetszik.
A KMW-nek meg kellene mondani, hogy úgysem gyártja még, gyártsa nálunk, mi meg veszünk alá Pumát, és nekünk lenne először Puma 2 IFV-nk!
Az optikai rész német (Hensoldt optik, valami Zeiss volt korábban ), ugyan az mint a Puma mostani RM tornyában van, szerintem nem lehet nagy dolog az integráció. Spike kell az oldalára és kész.
Valaki azt írta, hogy valamelyik dunántúli városunkban valamilyen védelmi célú zöldmezős beruházás van tervezve, egy ilyen tornyot pont tudnánk is gyártani a saját Pumánkhoz. Ennyi magyar hozzáadott értéknél nem nagyon tudnánk többet így elsőre, de az nagyon innovatív dolog lenne végre.
Olyan bazi nagy ez a jószág jól el lehet mögé bújni.Ez jó ötlet, javasolja valaki a döntéshozóknak. Reméljük olvassák a fórumot Pünkösdkor.
De akkor már ha veszünk Puma alvázakat torony nélkül, vegyünk még zászlóaljanként négyet a Hirtenberger 120 mm-es aknavetőink alá!
Mekkora ötlet lenne a Pumáinkhoz magyar 120-as aknavetővel szerelt tűztámogató Puma! Ezt már a KMW sem hagyhatná szó nélkül, neki is jó reklám lenne. Az se baj, ha kívül töltős.
Szóljatok Maróth Gáspár kormánybiztosnak, kész a terv!
A Puma már most fejlesztési kapacitáshiánnyal küzd.Egy erősebb fegyverzetű torony számára sincs hely.Deszant növelésére sincs.Gyakorlatilag ugyanúgy ki kellene belőle fejleszteni egy nagyobb változatot,mint a Lynxböl.Már most egy kihegyezett konstrukció,akárcsak a motorja.
Elképzelésnek nem rossz, de a valóság az, hogy ezer szálon függünk a Német csöcsön így is, ha tetszik ha nem. Ők pedig amolyan gyarmatként tekinthetnek ránk. Egyik félnek sem érdeke a rossz viszony.
Amúgy én a legjobb ár-érték helyett inkább a legjobban autómatizáltat rendszereket részesíteném előnyben, pont a korlátozottan rendelkezésre álló katona miatt.
Pl. Tök jó az Új leó tank, de van a piacon Leo alapú de autótöltős tornyú is amivel min 1ember/fő/tank megspórolható, ami ugyan nem tűnik soknak. De ha hozzàvesszük, hogy mondjuk egy autómatizált arty rendszeren is lehetett volna személyzeten spórolni bármennyire is szuper a pzh2000 a sok kicsiből összejön lassan egyre nagyobb szám, és ha csak a bérezést nézed idővel visszahozza az àrát, vagy amit így megspórolunk költhetjük a katonákra, stb
Szerintem az EMBT techdemóra gondol.Milyen Leopard van a piacon?
Szerintem az EMBT techdemóra gondol.