Azt tudjuk, hogy a szokásos évi honvédelmi költségvetésen felül lesz ez a 3000 milliárd vagy együttesen? Mert ez nem világos nekem. Pedig elég fontos információ lenne.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Pontosan így jártunk a Gripennel anno.
Főleg ha nem csak a láncos, hanem a Boxer is.A cseh IFV tenderen kb 2 milliárdért akartak 200 járművet, ha mi tõbber akarunk vagy kiszolgáló járműveket is csomagban, akkor az ezer milliárdos tétel meg is van. Ez sokkal esélyesebb, mint az F35...
Figyelj Barátom!Így van kivitelezhető lenne a gépekmegvétele!
Annyit tudunk, hogy 1 (azaz egyetlen) tétel 1000 Mrd HUF. Tételezzük fel, hogy ez az F-35 lenne! Rendben.
De ha ezt a tételt ellövöd F-35-re, akkor a maradék pénzt 11 felé ha el is osztod, akkor sem reális, hogy a maradékból kihozod a szárazföldi hiányosságokat.
Az a baj hogy csak a gyalogsági járművek is többe kerülhetnek. És akkor még nincsennek új mobil radarjaid. Még nem költöttél el egy fillért sem légvédelemre. Nincsenek új teherautók, nincs egyéb tüzérség, nincsenek drónok, nincsenek kiképző gépek (és oda kevés lenne az NG!), nincsenek rámpás gépek, nincsen c4 rendszer, nincsenek a légierőnek fejlett fegyverei (az F-35-höz sem jár fegyver ám) stb.
Ezeket mind-mind a maradékból kellene kihozni.
Na ezért mondtam, hogy nem életszerű.
Ez olyan, mint az aknakereső játék...
Nem, ezek a beszerzések beépülnek a HM mindenkori költségvetésébe. Persze ezek átütemezhetők lesznek minimálisan, meg ugye több évre elhúzódnak. Most ez annak kapcsán derült ki, hogy nem akarnak rájuk közbeszereztetni rolleyes.Azt tudjuk, hogy a szokásos évi honvédelmi költségvetésen felül lesz ez a 3000 milliárd vagy együttesen? Mert ez nem világos nekem. Pedig elég fontos információ lenne.
Ezért szerencse, hogy mi többet tudunk, mint a cseh sajtó.Figyelj Barátom!
1. Nem mondtam, hogy vegyünk F-35-öst. A csehek mondták egy cikkben, hogy lehet, hogy veszünk.
2. A csehek nem tudják, hogy hány tételre van a 9 milliárd dodónk felosztva.
3. Nem tudnak arról, hogy van egy ezer milliárdos (elszólás alapján 1300) összeg.
4. Azt mondták, hogy az egyes pontban említett összegből vehetünk (még egyszer hangsúlyozom, ŐK mondták).
5. Gőzük sincs, nekünk amúgy mire van szükségünk.
6. Én sem beszéltem arról, hogy nekünk mire van szükségünk.
7. Nem is fogok.
8. Szerintem hülyeséget beszélnek és nem azt fogunk venni.
9. Más dolgokra sokkal nagyobb szükségünk lenne.
Van még valami?
Ja!
10. Én azt mondtam, hogy az első pontban említett összegből tényleg meg tudnánk venni. Lengyel, Dán, Norvég példák alapján tessék kutakodni. Meg tudnánk. Ezt mondtam...
11. Már kurvára bánom, mert mindenki ezen túlmenően mindent belemagyaráz.
Mert kibaszott beszerzésről beszéltek a cikkben.
Szerintem jobban járnánk ha már leugranánk erről az F-35 röl.Figyelj Barátom!
1. Nem mondtam, hogy vegyünk F-35-öst. A csehek mondták egy cikkben, hogy lehet, hogy veszünk.
2. A csehek nem tudják, hogy hány tételre van a 9 milliárd dodónk felosztva.
3. Nem tudnak arról, hogy van egy ezer milliárdos (elszólás alapján 1300) összeg.
4. Azt mondták, hogy az egyes pontban említett összegből vehetünk (még egyszer hangsúlyozom, ŐK mondták).
5. Gőzük sincs, nekünk amúgy mire van szükségünk.
6. Én sem beszéltem arról, hogy nekünk mire van szükségünk.
7. Nem is fogok.
8. Szerintem hülyeséget beszélnek és nem azt fogunk venni.
9. Más dolgokra sokkal nagyobb szükségünk lenne.
Van még valami?
Ja!
10. Én azt mondtam, hogy az első pontban említett összegből tényleg meg tudnánk venni. Lengyel, Dán, Norvég példák alapján tessék kutakodni. Meg tudnánk. Ezt mondtam...
11. Már kurvára bánom, mert mindenki ezen túlmenően mindent belemagyaráz.
Kösz, akkor viszont én el is felejtem az F-35-öst, amit amúgy sem tartottam jó ötletnek, innentől pedig már reálisnak sem.Nem, ezek a beszerzések beépülnek a HM mindenkori költségvetésébe. Persze ezek átütemezhetők lesznek minimálisan, meg ugye több évre elhúzódnak. Most ez annak kapcsán derült ki, hogy nem akarnak rájuk közbeszereztetni rolleyes.
A KMW meg az Airbus üzletek is megjelentek ott...
Az éves költségvetés részeként.Azt tudjuk, hogy a szokásos évi honvédelmi költségvetésen felül lesz ez a 3000 milliárd vagy együttesen? Mert ez nem világos nekem. Pedig elég fontos információ lenne.
Gripen E nem éri el az F16V szintjét.Akárki,akármit ir,a Viper egyszerűen egy nagyobb teljesitményű gép.F16MLU lebecsülése se egy igen ildomos dolog.Harcelektronikája kb ugyanott van,mint a mi jelenlegi állapotú Gripenjeinké,maga a vas meg nagyobb teljesitményű.LM meg fel tudja húzni V szintre-persze jó pénzért.
Nekünk jelenleg a MODERNIZÁLT Gripen C beszerzése a logikus.Új gépben meg az F35.Csakhát az kicsit se occsó.
Megjegyezném,itt a nagy költekezésben,hogy GAZDASÁGI VÁLSÁG VAN.Nem kicsi,hanem qrva nagy,1929 2.0.Még nem tudjuk,hogy meddig fog ez tartani,de Matolcsy növekedési jóslatait el lehet felejteni.
Az éves költségvetés részeként.
.A trendeket nézve, 2022-23-tól évi 1.000 milliárdos vagy a fölötti büdzsé lesz. Harmada fejlesztés, 10 év alatt lazán kijön.
Ez mondjuk a honvédelmi bizottsági terveket nem zavarta.... Március - április fordulóján én is temettem a Z2026-ot. Aztán vmiért megy előre. Vagy gyorsabban visszapattanó válsággal számolnak vagy vmi qrva nagy gebasszal középtávon. Mondjuk ha az USA-ra nézek van gond bőven!!!.
Megjegyezném,itt a nagy költekezésben,hogy GAZDASÁGI VÁLSÁG VAN.Nem kicsi,hanem qrva nagy,1929 2.0.Még nem tudjuk,hogy meddig fog ez tartani,de Matolcsy növekedési jóslatait el lehet felejteni.
Sajnos szerintem a qrva nagy gebaszra nagyobb esélyt látok most én is mint a gazdasági kilövésre.Vagy gyorsabban visszapattanó válsággal számolnak vagy vmi qrva nagy gebasszal középtávon. Mondjuk ha az USA-ra nézek van gond bőven!!!
POntosan, mindenki latja, hogy gyorsan kell lepni es mindent alairni meg iden, maskulonben eluszik a lehetoseg a kibontakozo valsagban. Egyreszt itt eppen szetesik az orszag - amugy megerdemelten, elkepesztoen korrupt es kizsakmanyolo mar az egesz gazdasagi-politikai berendkezkedes -, masreszt belealltak a kinaiakkal a kereskedelmi-politikai haboruba, ebbol senki nem fog jol kijonni, meg akkor sem, ha az EU ovatosabban lavirozik az elejen (bar a kinai domping az europai cegeket is ugyanugy erinti.)Ez mondjuk a honvédelmi bizottsági terveket nem zavarta.... Március - április fordulóján én is temettem a Z2026-ot. Aztán vmiért megy előre. Vagy gyorsabban visszapattanó válsággal számolnak vagy vmi qrva nagy gebasszal középtávon. Mondjuk ha az USA-ra nézek van gond bőven!!!
Ne felejtsd el, hogy minden fő tétel arányosan elkezd nőni.Az éves költségvetés részeként.
.A trendeket nézve, 2022-23-tól évi 1.000 milliárdos vagy a fölötti büdzsé lesz. Harmada fejlesztés, 10 év alatt lazán kijön.
Követni kéne a szakirodalmat...
Mindenképpen hasznos tanulság. Az okos ember ugye más hibájából tanul.Ne felejtsd el, hogy minden fő tétel arányosan elkezd nőni.
A szlovák pdf eléggé szemfelnyitó.
Jelenleg a MH mérete (hivatásos/szerződéses) nem éri el a 20.000 főt.
Arányaiban ez azt jelenti, hogy majdnem fele annyi az állomány, mint a V4-ben fajlagos átlag.
A cél elvileg egy 30+20-as haderő. A cseheknél 40+10-es.
Ez azt jelenti, hogy csak a bérköltség a jelenlegi alacsony bérszinten is minimum 50%-kal nagyobb lenne. De, hogy ezt a létszámot elérjük, ahhoz fizuemelés kell, ami további szeleteket fog kiharapni a jövő költségvetéseiből.
De a nagyobb létszámú és modernebb technikai eszközök fenntartása is JÓVAL többe fog kerülni! Nagyon okosan kell majd shoko-banozni, hogy még akkor is megmaradjon a kb.: 25-30% a beszerzésekre.
Ha már előkerült a rohambili. Az utódjait - a kevlar sisakok 5-7-10 évenként kidobhatók.
Szóval lesz itt még mire költsék a közben megemelkedő pénzmennyiséget.