A postHH tapasztalata,hogy ha valami konfliktus lesz,az hibridháború lesz a mi térségünkben.Nincs olyan méretű sereg,és anyagi forrás az ellátására,ami "klasszikus" gépesitett manőverező harcban gyorsan el tudná foglalni az egész országot,és stabilan uralni tudná.(a poén az,hogy valójában a +hibridháború" módszertana a klasszikus,és a kizárolagossan reguláris hadviselés a legújabbkori).Vagyis számitani kell a "szabadcsapatok" megjelenésére.
Ellenük való védelem nem jelentheti a saját reguláris erők felaprózását.A potenciális ellenfelek amúgy is létszámfölényben vannak,szétaprózott csapatokat részenként könnyedén megsemmisitik.
Logikus,hogy az MH kiegészitésére szükség van területvédelmi miliciára.Ennek viszont tömegesnek kell lennie.És kerülni kell a kormánymilicia jelleget.Vagyis a mostani kialakitást.
Sokadszorra.Nem kell feltalálni a spanyolviaszt.Svájci milicia rendszere adja magát mintának.
Le kéne számolni a gyakorlatlan(vagy már leamortizálodott gyakorlatú) tartalékosok kimustrált fegyverekkel manőverező harcba küldésének gondolatával.Ahoz igen intenziv,és hosszú kiképzés,valamint évi rendszerességgel való frissitő képzés kéne.Az IDF gyakorlata.Erre se pénz,se társadalmi elfogadottság.Azonkivűl az ilyen,rutinbol kiesett erőknek csak tömegfes bevetés adna harci ütőerőt.Tömegesen nem tudjuk nehézfegyverzettel ellátni őket.
Könnyű dd nem lehet a nehéz dd tartaléka.Legfeljebb biztositó erőt adhatna.A könnyű erők nehéz erőkkel szemben nyilt mezei csatában esélytelenek.
Az első bekezdéseddel teljes mértékben egyetértek - gyakorlatilag más szavakkal leírtad amit én is. Ideértve azt is, hogy egy könnyű dandárnak nem az ellen manőverező nehéz/közepes főerőivel kell összecsapnia. Sőt ...
Ami kérdés lehet, hogy erre milyen választ tudunk adni. Elöljáróban - "Svájci milicia" -hoz kellenének a svájci hegyek meg az ottani "hagyományok" is ... Az utóbbi alatt olyan dolgokat is értek, hogy amíg a civileknek a flóbert sem engedélyezett, akkor majd pártízezer embernél meg ott lógna az automata gépkarabély a gardróbban a gyakorló mellett (itt természetesen nem a civil fegyvertartásról szeretnék vitát nyitni - ez totál off-topik is lenne)?
"Le kéne számolni a gyakorlatlan(vagy már leamortizálodott gyakorlatú) tartalékosok kimustrált fegyverekkel manőverező harcba küldésének gondolatával." - kb. az egész hozzászólásom arról szólt, hogy ez teljesen felejtős. Ebben is teljesen egyetértünk.
Általánosságban a tartalékosrendszerről - hosszú távon (azaz nem 10 éven belül) úgy tervezzük a haderőt, hogy 30.000 hivatásos/szerződéses + 20.000 tartalékos (ÖMT+ÖTT). A hozzánk hasonló méretű és lakosságszámú a környékről Csehország 40.000 + 10.000 arányban tervezi. Persze ezek csak tervek - értem ez alatt, hogy ezeket a számokat alakíthatja egy "újratervezés" vagy akár a gyakorlat is. Ugyanakkor ki lehet olvasni a számokból olyan dolgokat is, mintha a "tervező" szintén gondolt olyasmikre amire mi is ...
Ugyanakkor amit az ÖMT és ÖTT szerepkörökről írtam - azt
gyakorlati oldalról nézve a dolgokat tartom. Azt külön hangsúlyoztam, hogy a ÖMT alatt úgy gondolom, hogy (idővel - pl. lehetőleg középtávon már) túlsúlyba kerülnek a leszerelt hivatásos/szerződéses állomány tagjai. A fő manővererők békelétszámának feltöltését is ezen halmazból gondolom, akik akár nemrégen szereltek le, "épkézláb" életkorúak és állapotúak és az eszközök alkalmazásában illetve a harceljárásokban gyakorlottak. Azaz véletlenül sem pl. egy hathetes alapkiképzést követően valamilyen frissen sorozott állományt ...
Azaz fontos figyelembevenni, hogy reálisan mire lesz használható a tartalékos állomány - ezekre írtam példát. Amennyiben többen lesznek meg komolyabb képességűek, akkor ennek megfelelően akkor másra is, de ahogy írtam induljunk ki a gyakorlatilag is lehetséges dolgokból. Az, hogy legyen egy olyan reguláris erő (nem a nehéz- illetve közepes dandár terv szerint), mely képes felvenni a harcot az ellen szabadcsapatai ellen (és egyéb COIN valamint kiegészítő szerepkörökben) nem "ördögtől való" - rengeteg indok lenne e mellett.
Ne feledjük - nem a világot tervezzük meghódítani, hanem egyelőre akár régen elveszett/leépült képességeket tervezünk újjáéleszteni lehetőleg a kor színvonalán értelmezhető (modern) színvonalon. A mennyiségi elvek - ezek tapasztalatait is alapul véve - mentén csak ezután tudunk gondolkodni a lehetőségeinkhez mérten ...