A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

molnibalage

Well-Known Member
2010. április 18.
37 470
50 932
113
Ne haragudj már, de hogy "vitatkozol" és "érvelsz" te?!! Először légvédelmi géppuskákról beszélsz, aztán mikor bemutatják neked hogy dron ellen az csúzlit se ér, akkor radarvezérlésű gépágyúkra hivatkozással válaszolsz?!! Ráadásul itt konkrétan Magyarország légvédelméről van szó, akkor meg tudnád mondani a MH-nek hány radarvezérlésű légvédelmi gépágyúja van - a csapatlégvédelmen kívül, a hátországi objektumok védelmére?!! Ha nem tudod akkor elárulhaton, még a csapatlégvédelemben sincsenek ilyen eszközeink, a Silkák voltak az utolsók, hány éve is kukázták ezeket?!! Modern légvédelemről beszélsz - de hol van vagy MIKOR lesz Magyarországnak modern és olyan HATÉKONY légvédelme, hogy a fontos hátországi objektumokat (min. a MH raktárbázisait) éjjel-nappal védeni tudja?!! Mert ugye egy hadsereg ellen lehet úgy is harcolni, hogy a fronton kilövik pl. a harckocsijait és páncélozott járműveit, DE lehet úgy is, hogy elpusztítják a hátországi üzemanyag-raktárait, és ezzel mozgásképtelenné teszik a gépesített erőit!! JELENLEG a MH esetleg a saját csapatait TALÁN, úgy-ahogy meg tudná védeni ellenséges légicsapástól, tömeges drón-csapástól már sokkal nehezebben, de csak NAGYON TALÁN!! Viszont hogy a MAI állománnyal mi védené a hátországi objektumokat?!! Mármint a csúzlit se érő sólyomszem-vezérlésű géppuskákon kívül persze??! Lehet találgatni, de ez csak egy totózási lehetőség találat esélye nélkül ... Ez a "háborús helyzetben egyből vennénk" se így működik, haditechnikai eszközöket nem a polcon tartanak mint a cukrot a Penny Marketben! A megrendelést követően éveket kell várni a leszállításra, és kiképzés nélkül akkor még csak simogatni tudja ezeket a legénység - ha egyáltalán van hozzá ember!! Mert manapság majd minden hadseregben az ember a legnagyobb hiánycikk sajnos ... hiába veszel méregdrágán MOST (még időben!) 50 Goalkeeper-komplexumot, ha 5-höz!! sincs embered ...
Köszönöm, hogy válaszoltál helyettem is.
Nekem erre nincs erőm. Kb. ott engedtem el ezt a eszmecserét is - minek vettem le a ignore-t, amikor ez a holdkórós géppuskát ír, majd betesz egy sokmilliós CIWS rendszert...

Egyébként meg a AAA cikk pont azt fejtegeti, hogy a kis drónkat még ez se nagyon tudná lelőni, ezért kell AHEAD/airburst lőszer.

A cikk mellé táblázat is van, csak használnia kéne. De kamm úgy tűnik csak pont arra képes, mint A400 témában. Szájkaratéra.

LOL
Hát szerinte a gripenjeinket is a svedek üzemeltetik...
Csapom vissza oda, ahová való ezt a kamm gyerek...
 
 • Tetszik
Reactions: endre

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
16 463
50 606
113
Nem tudod harcba vetni őket, mert nincs fegyverzetük. Páncélozott járművek, páncéltörők, légvédelem, stb. Továbbá kiképezve sincsenek rendesen.

Igaz, amíg a harcászat azt a statikus lövöldözést jelenti a Néphadsereg idején bebetonozott lőállásokból, addig a szerződésesek se!
Az a lőkiképzés eleje. Sosem volt harcászat. És vannak kissé bonyolultabb lőfeladatok is.
 

kamm

Well-Known Member
2019. február 23.
12 075
16 353
113
Ne haragudj már, de hogy "vitatkozol" és "érvelsz" te?!! Először légvédelmi géppuskákról beszélsz, aztán mikor bemutatják neked hogy dron ellen az csúzlit se ér, akkor radarvezérlésű gépágyúkra hivatkozással válaszolsz?!!

Jajj, basszus, ne maaar, komolyan szemantikai vitaval akarod elterelni az egest, amit produkalnak ezekkel a suta-buta ellenerveikkel?
Pontosan tudta, mirol beszelek, gapagyu-geppuska, teljesen mindegy, mert a kontextus adott.

Ez ritka szanalmas reakcio volt.
Ráadásul itt konkrétan Magyarország légvédelméről van szó, akkor meg tudnád mondani a MH-nek hány radarvezérlésű légvédelmi gépágyúja van - a csapatlégvédelmen kívül, a hátországi objektumok védelmére?!!

Meg butabb valasz. Az eredeti parbeszed egy haborus helyzetben a hatorszagrol szol - hogy jon ide ez a tokkelutott kerdes?
Plane ugy, hogy kulon kitertem arra, mi a szituacios gyakorlat, meg hogy a Z2026 nem is errol szol...

Ha nem tudod akkor elárulhaton, még a csapatlégvédelemben sincsenek ilyen eszközeink, a Silkák voltak az utolsók, hány éve is kukázták ezeket?!! Modern légvédelemről beszélsz - de hol van vagy MIKOR lesz Magyarországnak modern és olyan HATÉKONY légvédelme, hogy a fontos hátországi objektumokat (min. a MH raktárbázisait) éjjel-nappal védeni tudja?!! Mert ugye egy hadsereg ellen lehet úgy is harcolni, hogy a fronton kilövik pl. a harckocsijait és páncélozott járműveit, DE lehet úgy is, hogy elpusztítják a hátországi üzemanyag-raktárait, és ezzel mozgásképtelenné teszik a gépesített erőit!! JELENLEG a MH esetleg a saját csapatait TALÁN, úgy-ahogy meg tudná védeni ellenséges légicsapástól, tömeges drón-csapástól már sokkal nehezebben, de csak NAGYON TALÁN!! Viszont hogy a MAI állománnyal mi védené a hátországi objektumokat?!! Mármint a csúzlit se érő sólyomszem-vezérlésű géppuskákon kívül persze??! Lehet találgatni, de ez csak egy totózási lehetőség találat esélye nélkül ... Ez a "háborús helyzetben egyből vennénk" se így működik, haditechnikai eszközöket nem a polcon tartanak mint a cukrot a Penny Marketben! A megrendelést követően éveket kell várni a leszállításra, és kiképzés nélkül akkor még csak simogatni tudja ezeket a legénység - ha egyáltalán van hozzá ember!! Mert manapság majd minden hadseregben az ember a legnagyobb hiánycikk sajnos ... hiába veszel méregdrágán MOST (még időben!) 50 Goalkeeper-komplexumot, ha 5-höz!! sincs embered ...

Jo sokat ggepeltel arrol, aminek semmi koze ahhoz a szituhoz amirol beszeltunk.
Gratula, jol mutatja, mennyire sikerult kovetni az eredeti kerdest... az kukulon vicces, hany ketbites olvaso lajkolgatja, ezek szerint az ertelmezesi ill absztrakcios keszsegek joval alacsonyabbak, mint gondolnam...:p
 

papi

Well-Known Member
2017. április 22.
1 442
3 893
113
Hány objektumról beszélünk? Hirtelen végtelen sok csapatlévédelem lett?

Nincs jelentősége. Azt az objektumot őrizni kell. Ha van tartalékosod akkor ő fogja, ha nincs akkor katonát vonsz el a harcoló egységeidtől. Ugyanaz EÁP, zavargáskezelés, beszökő diverzáns raj, stb... Annyi előnye van, hogy békeidőben olcsóbban tudod fenntartani a seregedet, szituban meg nem kell elvonnod jól képzett és felszerelt értékes harcost az akciótól.
Ha nincs légvédelem, vadászgép, akkor az a beszökő helikopter ugyanúgy megkupakolja a legfaszább elitkatonáidat is. Mondjuk nem értem, hogy egy normális seregben hogyan tudna egy helikopter beszökni. Ne nézzük már madárnak a légvédelmiseket, meg elméletileg vannak valami agyonszopkodott vadászrepülők is. Én sokkal jobban fosnék attól, hogy a hátországban az értékes célpontokat telibe verik siklóbombával vagy megküldik rakétatüzérséggel.
 
 • Tetszik
Reactions: kamm

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
13 179
18 978
113
Kérlek vázold fel, hogy ha ma itt lenne a Z2026 eddig összes ismert tervezett beszerzézse, akkor a 10- 30 méteren jövő drónokat mi észlelné és lőné le?
Hát ha már itt vannak a réskitöltő radarok, akkor az érzékeléssel nem lesz gond. Akár svéd, akár izraeli, akár amerikai lesz, ezek addigra mind olyan szoftverrel lesznek (a Saab már egy ideje tudja is ezt, de szerintem az Elta radarok is. Az amerikaiak meg ezen dolgoznak) felvértezve amelyik már a kis drónokat is észreveszi, nemhogy a fegyverhordozásra képes 20+m-es fesztávolságú gépeket.
A lelövést pedig megoldhatja a beszerzés alatt lévő pontvédelmi rendszer.
Egy tartalékosnak nem feladata a légvédelem. Erről más irányban kell és fogunk is gondoskodni, még a Z2026 keretein belül. A tartalékosnak talán még az sem feladata, hogy legyőzzön egy beszivárgó ellenséges alegységet. Az ő feladatuk a késleltetés, amíg meg nem érkezik a segítség.
 
 • Tetszik
Reactions: Wilson and kamm

kamm

Well-Known Member
2019. február 23.
12 075
16 353
113
Köszönöm, hogy válaszoltál helyettem is.

Hat legalabb olyan illogikus marhasagokat irkalt, mint te, bar o legalabb mondhatja, hogy a te egyszeru, illogikus, stroman vitastilusodnak ugrik be...

Nekem erre nincs erőm.

Persze. :) Ez mindig igy van, beleallsz valamibe nagy hanggal, majd amikor elcsuszol, akkor sértősértődöttseget szinlelve eltunsz...

Pedig mindenki teved, nincs ebben semmi, nyugodtan ismerd be, hogy hulyesegeket magyaraztal, ne eroltesd ezt a musort tovabb szerintem, ezert maradsz mindig ugyanott. :p

Kb. ott engedtem el ezt a eszmecserét is - minek vettem le a ignore-t, amikor ez a holdkórós géppuskát ír, majd betesz egy sokmilliós CIWS rendszert...

Szoval szemantika? :D :D :D

Mindezt ugy, hogy sajat magad valaszoltal a lovoldozo ememberes videoval ra, te gyerek, mikozben dronokrol volt szo? :D
De kinos ezt nezni. :p

Egyébként meg a AAA cikk pont azt fejtegeti, hogy a kis drónkat még ez se nagyon tudná lelőni, ezért kell AHEAD/airburst lőszer.

Milyen cikk? Videok lettek linkelve.
A YT tele van videokkal, ahol napi szinten szedik le a hazi, kis dronokat, kobor kezi raketakat stb a bazisokat vedo Phalanxok (ami persze eleve HE loszerrel megy, de ezt mar hozza sem tettem, mert mindenki tudta.)

A cikk mellé táblázat is van, csak használnia kéne. De kamm úgy tűnik csak pont arra képes, mint A400 témában. Szájkaratéra.

LOL

Mondja ezt valaki, aki pont most egette magat a gepkarabelyos dronvadasz videoval, total hulyesegeket allitva a dronokrol, hogy lehetetlen vedekezni es igy tovabb...

...beidezzem, amikor meg a turboprop mukodeset es elonyet sem ertetted a turbofannal szemben a STOL stb kapcsan? :p
Aranyos ez az onjelolt "szakertoi ratarti poz", komolyan, cute. :D

Csapom vissza oda, ahová való ezt a kamm gyerek...

Toled elteroen ez a "gyerek" legalabb latott katonasagot testkozelbol, kapott kepzest 5-6 kulonbozo fegyverre koztul tankelharito nehezfegyverre is, ugy harminc evvel ezelott, NCOkent.
Sot, toled elteroen nem 10 meterre gondolja egy diverzans elhelyezkedeset egy objektum korul es igy tovabb.
De semmi baj.
Keptelenseg veled ertelmes vitat folytatni, ezert nem veszitunk semmit. :)
 

molnibalage

Well-Known Member
2010. április 18.
37 470
50 932
113
Nincs jelentősége. Azt az objektumot őrizni kell. Ha van tartalékosod akkor ő fogja, ha nincs akkor katonát vonsz el a harcoló egységeidtől. Ugyanaz EÁP, zavargáskezelés, beszökő diverzáns raj, stb... Annyi előnye van, hogy békeidőben olcsóbban tudod fenntartani a seregedet, szituban meg nem kell elvonnod jól képzett és felszerelt értékes harcost az akciótól.
Ha nincs légvédelem, vadászgép, akkor az a beszökő helikopter ugyanúgy megkupakolja a legfaszább elitkatonáidat is. Mondjuk nem értem, hogy egy normális seregben hogyan tudna egy helikopter beszökni. Ne nézzük már madárnak a légvédelmiseket, meg elméletileg vannak valami agyonszopkodott vadászrepülők is. Én sokkal jobban fosnék attól, hogy a hátországban az értékes célpontokat telibe verik siklóbombával vagy megküldik rakétatüzérséggel.

Kis magasságon repülő cél ellen milyen radarokat látsz, ami felfedezné ezeket a célokat?
A vadászrepülők nem tudom, hogy hol vannak agyonszopkodva, de önállóan keresve azokat csak véletlenszerűen találnák meg a mecha legyezésű radarral. Növelheti az esélyt az 1 bar scan, csak akkor ennek az a vége, hogy csak a heliket keresi a mecha legyezésű radar és bejövő vadászgépeket meg nem.

A vadászgépeknek soha nem volt feladata a kismagasságú helik vadászata főleg úgy, hogy még ők keressék meg.

Hát ha már itt vannak a réskitöltő radarok, akkor az érzékeléssel nem lesz gond. Akár svéd, akár izraeli, akár amerikai lesz, ezek addigra mind olyan szoftverrel lesznek (a Saab már egy ideje tudja is ezt, de szerintem az Elta radarok is. Az amerikaiak meg ezen dolgoznak) felvértezve amelyik már a kis drónokat is észreveszi, nemhogy a fegyverhordozásra képes 20+m-es fesztávolságú gépeket.
A lelövést pedig megoldhatja a beszerzés alatt lévő pontvédelmi rendszer.
Egy tartalékosnak nem feladata a légvédelem. Erről más irányban kell és fogunk is gondoskodni, még a Z2026 keretein belül. A tartalékosnak talán még az sem feladata, hogy legyőzzön egy beszivárgó ellenséges alegységet. Az ő feladatuk a késleltetés, amíg meg nem érkezik a segítség.
Milyen és mennyi radarról van szó a réskitöltésnél?
 
 • Tetszik
Reactions: endre

Gaudi

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
1 156
3 964
113
Az ám a helyzet Kamm, hogy vannak itt néhányan, akik legalább annyira értenek ám ahhoz, amit csinálnak, mint te. Szóval amellett, hogy láthatóan értesz néhány dologhoz, el kéne fogadni, hogy vannak, akik meg más dolgokhoz értenek. Ez az arcoskodó, beszólogató stílus (amit másoknak felhánytorgatsz, de te is aktívan használsz), számomra éppen eléggé idegesítő. Engem minden ilyesmi idegesít, megmondom őszintén, a nyugodt szakmaiság az, amit tetszik, beszólásmentesen. De ez csak én vagyok. Egyébiránt te sem követsz minden beszélgetést, és te is beszállsz közben, majd úgy csinálsz, mintha más nem volna képben, szóval az általad bedobott dolgok pont annyira nem arról szólnak, mint, amit másoknál sérelmezel.
Jótanács mindenkinek: higgadjatok le, nem kell minden vitát megnyerni. Nem is lehet, meg értelme sincs.
 

kamm

Well-Known Member
2019. február 23.
12 075
16 353
113
Hát ha már itt vannak a réskitöltő radarok, akkor az érzékeléssel nem lesz gond. Akár svéd, akár izraeli, akár amerikai lesz, ezek addigra mind olyan szoftverrel lesznek (a Saab már egy ideje tudja is ezt, de szerintem az Elta radarok is. Az amerikaiak meg ezen dolgoznak) felvértezve amelyik már a kis drónokat is észreveszi, nemhogy a fegyverhordozásra képes 20+m-es fesztávolságú gépeket.
A lelövést pedig megoldhatja a beszerzés alatt lévő pontvédelmi rendszer.
Egy tartalékosnak nem feladata a légvédelem. Erről más irányban kell és fogunk is gondoskodni, még a Z2026 keretein belül. A tartalékosnak talán még az sem feladata, hogy legyőzzön egy beszivárgó ellenséges alegységet. Az ő feladatuk a késleltetés, amíg meg nem érkezik a segítség.

Eleve egy vaskos hulyeseg volt Molnibalage kotozkodese az eredeti kommentelovel, egyre nagyobb marhasagokba allt bele egy hatorszagi bakterkodasra meg rendeszetre elkepzelt gardiata kapcsan. Tipikus okoskodo foteltabornok. :)
Amugy ezek a C-RAM/CIWS rendszerek siman beszerezhetoek; ha van szallito, akkor egy even belul leszallitjak, ez nem konplex legvedelmi rendszer vagy harckocsi... a kerdes inkabb az lenne, eladjak-e ilyesmi celra.
A ruszkiknak melyik rendszerukben van ilyesmi? Vagy ott is onallo unit?
 

kamm

Well-Known Member
2019. február 23.
12 075
16 353
113
Évek óta ezt látom kiképzés vagy gyakorlat címén a médiákban.

Mar harminc eve sem ez volt a harcaszat, hanem rajok-szakasz-szazad szintjen mozgas es celok lekuzdese, osszedolgozni, azt gyakorolni, kozben loni stb. Letlem, hogy azota ez egyszerusodott volna...
 

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
2 936
7 158
113
A német védelmi miniszter csütörtökön Magyarországra jön. 2 napra.
Ha vki tudja mi a progi vagy ki jön vele az RM-től, esetleg a KMW-től ne tartsa vissza!
......
Utóbbi bizonyítékaként Magyarország a közelmúltban több szerződést írt alá német hadiipari eszközök beszerzéséről: hazánk húsz H145 típusú helikoptert vásárolt, az elkövetkezendő években pedig 44 darab Leopard 2 típusú harckocsit, 24 Panzerhaubitze 2000-es önjáró ágyút, illetve légvédelmirakéta-vezetési rendszert tervez beszerezni Németországból. (ez a SAMOC?)

Mindezek komoly kiképzési együttműködéssel párosulnak a gyártó cégekkel, illetve a német hadsereggel, a Bundeswehrrel. – Ami a védelempolitikát és a beszerzéseket illeti, az uniós országok közül Magyarország tartozik a leginkább Európa-orientált államok közé, ezt nyilván a németek is nagyra értékelik – mondta lapunknak egy biztonságpolitikai szakértő. Nem véletlen az sem, hogy Magyarország új nemzetbiztonsági stratégiájában a szövetségesek listáján a második helyen szerepel Németország.

Amúgy ti azt tudtátok, hogy a KMW-nek valamikor a közelmúltban nyílt budapesti fiókirodája a Madách tér közelében?

1075. Bp. Madách Imre út 14. 9. emelet
KMW Hungary Zrt.
Itthon bejegyzett cég, fő profilja: 3040 Katonai harcjármű gyártása
 

Wilson

Well-Known Member
2017. szeptember 19.
14 627
34 134
113
Kis magasságon repülő cél ellen milyen radarokat látsz, ami felfedezné ezeket a célokat?
A vadászrepülők nem tudom, hogy hol vannak agyonszopkodva, de önállóan keresve azokat csak véletlenszerűen találnák meg a mecha legyezésű radarral. Növelheti az esélyt az 1 bar scan, csak akkor ennek az a vége, hogy csak a heliket keresi a mecha legyezésű radar és bejövő vadászgépeket meg nem.

A vadászgépeknek soha nem volt feladata a kismagasságú helik vadászata főleg úgy, hogy még ők keressék meg.


Milyen és mennyi radarról van szó a réskitöltésnél?

Na erre én is nagyon kíváncsi lennék mert csak annyit mondtak róluk,hogy be akarják szerezni őket de azt nem mondták hogy milyet és hány darabot.
 
 • Tetszik
Reactions: endre

kamm

Well-Known Member
2019. február 23.
12 075
16 353
113
Az ám a helyzet Kamm, hogy vannak itt néhányan, akik legalább annyira értenek ám ahhoz, amit csinálnak, mint te. Szóval amellett, hogy láthatóan értesz néhány dologhoz, el kéne fogadni, hogy vannak, akik meg más dolgokhoz értenek. Ez az arcoskodó, beszólogató stílus (amit másoknak felhánytorgatsz, de te is aktívan használsz), számomra éppen eléggé idegesítő. Engem minden ilyesmi idegesít, megmondom őszintén, a nyugodt szakmaiság az, amit tetszik, beszólásmentesen. De ez csak én vagyok. Egyébiránt te sem követsz minden beszélgetést, és te is beszállsz közben, majd úgy csinálsz, mintha más nem volna képben, szóval az általad bedobott dolgok pont annyira nem arról szólnak, mint, amit másoknál sérelmezel.
Jótanács mindenkinek: higgadjatok le, nem kell minden vitát megnyerni. Nem is lehet, meg értelme sincs.

Lehet, en viszont siman rabolintok, ha kiderul, hogy tévedtem, nekem ezzel semmi bajom.
Ami a vitat illeti, az elejen en nagyon nyugodtan valaszolgattam, de sportot uzott pont ez a Molni gyerek abbol, hogy ordenare stilusban valaszolt (nemcsak nekem), azert is szoktam le az úriember stilusrol (no meg kb sehol nem hasznalok magyart, nehez megitelni, mi manapsag az, ami elmegy normalisnak.)
Engem igazabol csak a logika hianya idegesit. :)
Nem zavar, ha valaki arrogans, ha logikus es igaza van, de ha nincs benne logika, az bosszanto...
 

molnibalage

Well-Known Member
2010. április 18.
37 470
50 932
113
Az ám a helyzet Kamm, hogy vannak itt néhányan, akik legalább annyira értenek ám ahhoz, amit csinálnak, mint te. Szóval amellett, hogy láthatóan értesz néhány dologhoz, el kéne fogadni, hogy vannak, akik meg más dolgokhoz értenek. Ez az arcoskodó, beszólogató stílus (amit másoknak felhánytorgatsz, de te is aktívan használsz), számomra éppen eléggé idegesítő. Engem minden ilyesmi idegesít, megmondom őszintén, a nyugodt szakmaiság az, amit tetszik, beszólásmentesen. De ez csak én vagyok. Egyébiránt te sem követsz minden beszélgetést, és te is beszállsz közben, majd úgy csinálsz, mintha más nem volna képben, szóval az általad bedobott dolgok pont annyira nem arról szólnak, mint, amit másoknál sérelmezel.
Jótanács mindenkinek: higgadjatok le, nem kell minden vitát megnyerni. Nem is lehet, meg értelme sincs.
Konkrétan az sem esik le neki, hogy ha még lenne is az általa géppuska = radaros CIWS, az se nagyon lőne le egy kisebb drónt, nemhogy több párhuzamosan érkezőt...

Lehet, en viszont siman rabolintok, ha kiderul, hogy tévedtem, nekem ezzel semmi bajom.
Ami a vitat illeti, az elejen en nagyon nyugodtan valaszolgattam, de sportot uzott pont ez a Molni gyerek abbol, hogy ordenare stilusban valaszolt (nemcsak nekem), azert is szoktam le az úriember stilusrol (no meg kb sehol nem hasznalok magyart, nehez megitelni, mi manapsag az, ami elmegy normalisnak.)
Engem igazabol csak a logika hianya idegesit. :)
Nem zavar, ha valaki arrogans, ha logikus es igaza van, de ha nincs benne logika, az bosszanto...
Arcod az van, ahogy a géppuskából radaros CIWS lett.
Bár a cikket ezek szerint meg nem olvastad el...
Vagy nem értetted meg...
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
13 179
18 978
113
Kis magasságon repülő cél ellen milyen radarokat látsz, ami felfedezné ezeket a célokat?
A vadászrepülők nem tudom, hogy hol vannak agyonszopkodva, de önállóan keresve azokat csak véletlenszerűen találnák meg a mecha legyezésű radarral. Növelheti az esélyt az 1 bar scan, csak akkor ennek az a vége, hogy csak a heliket keresi a mecha legyezésű radar és bejövő vadászgépeket meg nem.

A vadászgépeknek soha nem volt feladata a kismagasságú helik vadászata főleg úgy, hogy még ők keressék meg.


Milyen és mennyi radarról van szó a réskitöltésnél?
A csehek 8db Elta-t rendeltek. Én itthonra is 8-10db-ot tippelek.
A Saab Giraffe radarok - gondolom - fizetős funcióbővítése a Giraffe ELSS.
Ezek mind magasabb szintű légvédelmi rendszerbe integrálhatóak.
A vadászgépek simán bevethetők a mai felfegyverzett AG drónok ellen.
Líbiába ezért vittek az oroszok Mig-29-eseket. De tudtommal szíriában is volt, hogy szír/orosz gép szedett le török drónt.
Az kisméretű felderítő drónok persze nem ez a kategória, de azok egyrészt nem hordoznak fegyvert, másrészt nincs akkora hatótávolságuk, hogy mélyen a hatországba szivárogjanak be.
 

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
2 936
7 158
113
Amúgy ti azt tudtátok, hogy a KMW-nek valamikor a közelmúltban nyílt budapesti fiókirodája a Madách tér közelében?

1075. Bp. Madách Imre út 14. 9. emelet
KMW Hungary Zrt.
Itthon bejegyzett cég, fő profilja: 3040 Katonai harcjármű gyártása

2019. március 14-én alapították.
Szolgáltatásra és külkereskedelemre van engedélye 2022.05.31-ig, gyártásra nem.
 
 • Tetszik
Reactions: endre and SilvioD