Ez szép, csakhogy az Ukránok barmilyen gépbe a saját gyátmányú R-27 fogják akarni integrálni, ami mondjuk értheto. Megnéztem a legújjabb modellek paramétereit, és ha nem ülnék, segre esnék. Persze, van egy óriási technikai hátranyuk, mégpedig hogy nagyok és nehezek az AMRAAMhoz képest. Gripenek tehát egy hypotetikus légi csátába tobb rakétát lennének képesek vinni, viszont per pillanat kicsi a flotta, minden veszteség kemény lenne. Ez csak további gépek vásárlásával lenne félig-meddig megoldható. Amúgy pedig jobb elektronikus harc és valami XQ-58A féle wingman bezetése lenne a tuti megoldás.
Másik kérdés, amitt már é fórumon felvetettem, de érdemi vállaszt nem kaptam rá, hogy mekkora befolyása van az Amerikaiaknak az AMRAAMok használatára, mert az Ukránok saját rakétaikat nyilván bármikor és bármilyen szituáciobán szabadon bevethetikk.
Igen, ezt pedzegetted a korábban említett hozzászólásodban is:
PavolR
13:20 20.07.2020
"S najmodernejšími verziami R-27 by Ukrajinci Maďarov zrejme prestrielali, nech by boli podvesené na čomkoľvek. A pokiaľ by ešte USA nepovolilo použitie AMRAAMov, bol by to proti maďarským AIM-9L(I)-1 vcelku jednostranný masaker aj keby na nich použili iba R-73."
Tulajdonképpen írtam is rá egy nagyon konkrét választ - most csak röviden: Iris-T és Meteor. Teljesen jogosan mondhatod, hogy jelenleg a Gripen -jeinkhez ezek nincsenek integrálva - node még az említett 108 db új ukrán vadászbombázó sincs még meg, pláne nem felfegyverezve.
Úgy gondolom, hogy amennyiben "kinőne a földből" Ukrajnában 108 db modern új vadászbombázó állig felfegyverezve és tovább folytatnák ezt a hiperaggresszív kommunikációjukat jobbra is meg balra is, akkor lehet nálunk is lenne alhangon egy Gripen E/F ezred (2 század) plusszban Iris-T és Meteor integrációval ... Az orosz szakik meg lehet összebarkácsolnának a sufniban pár 9M317 Buk meg Sz-300 -at. Az ukránok tulajdonképpen nem nagyon repülnek a front közelébe most sem - meg a múltban sem nagyon ...