Szerintem jó ötlet. Nekem ha vannak fenntartásaim, azok időbeliek.Egészen máshogy gondolkodunk valószínűleg, mert azért ahogy latolgattam én is, lehet harcképes tankot kihozni értelmes áron. De számoljunk 2/3-os összeggel. Ha van elérhető a4, ha megvesszük, akkor ha mondjuk csak 1-2 zlj harckocsit hozunk ki, értelmes páncélzattal, megfejlesztett, akár csak l44-es löveggel ami tudja az új lőszert, esetleg fejlettebb optika, fejlettebb tűzvezetés, hálózatba integrálhatóság, esetleg még egy FLW 200 a tetjére, a szutyokból ami szóba jöhet meg kiállítjuk a műszaki variánsokat, akkor a 44+12 mellé kerülhetne két komplett zlj olyan tank, ami képes megütközni a szembejövő modern technikával is, a környezetünkben meg szörnyeteg. Önálló műveletekre képesen, felszerelten, együttműködésre készen a többi egységünkkel. Persze egyértelmű, hogy újonnan gyártva az egész tovább tervezhető, és ugyanúgy létrehozható, csak a kettő közötti árkülönbséget lehetne forgatni alkatrészbázisba, vagy üzemeltetésbe, vagy a felszabaduló fejlesztési keretből lehetne megtervezni, kivitelezni ifv alapon 120 mm aknavetős támogató járművet...
Ugyanúgy kapsz a végén két zlj nagy harcértékű tankot, közel hasonló képességekkel, harcértékkel, mindamellett, hogy van egy zlj a legjobból hozzá, de ha a felújítósdit választod, marad keret másra, ha meg az újat, akkor azt megint extra keretként össze kell kaparni, vagy a költségvetés rovására, más fejlesztés rovására megy.
Végső soron ebben ütköztem sokakkal az elmúlt napokban. Szuper az új, lesz is belőle. Azt nem tudom, hogy lesz e keret még egyszer ilyenre ami most folyamatban van és örülnék ha a mennyiséget is biztosítanák minőségemelés mellett. Szóval én ezért gondolom, hogy inkább ha lesz elérhető, akkor felújítósdit játsszunk, mert ha nem lopják el a pénzt, akkor több dologra elég, mintha mennyiségileg ugyanannyi vadonatúj eszközzel számolunk.
Persze lehetne lamentálni azon, hogy az új gépeket mennyivel egyszerűbb a hálózatba integrálni, stb, de ezeket sem lehetetlen a megfelelő fejlesztéssel. És ha azt nézzük, hogy hozzájutunk cserébe két zlj tankhoz, meg esetleg ki tudunk dolgozni egy értelmes aknavetős harceszközt és még mindig a keretből elkezdhetünk felállítani x századot abból is, akkor talán nem akkora faszság. Persze, nem veszünk semmi szart tudom.
Az egyik beragadt dolgom a Mardel. Én réskitöltő szerepet gondoltam neki, nem modernizációt, mivel nem hittem el, hogy 2023-ra itt Pumák lennének. Harceljárások, Leókkal együttműködés, stb szerepben. Utána pedig valami tartalékosokat motiváló gép szerepet képzeltem el nekik (had dürgüljenek a terepen, legyen egy kis élmény, megtartó erő, vagy bármi- ma is lassan 50 éves családapák áradoznak, hogy amikor a BMP-vel csapattuk, meg dagasztottuk a sarat- szerepkörben).
Nyilván a Lynx saját gyártás ezt időben jó eséllyel felül írhatja.
A másik a Leós téma veled együtt. Viszont azt hiszem, hogy 2030 után lesz valamilyen európai új MBT és akkor felszabadul egy halom mai ésszel korszerű, modernebb technika. Az európai hadiipar ha fejlődni fog, márpedig egyértelmű cél, akkor lesz itt A6, de még A7V is cca másfél évtized múlva. Itt érzem az időbeliség szerepét.
Mi a fenének modernizálni egy addigra 50+ éves technikát, ha elérhető lesz 20 éves is, kevesebbért, mint amennyiért az öreg gépet felhúzhatod bizonytalan színvonalra?
Az átépítésekről pedig annyit, hogy: https://karpathir.com/2020/09/01/felujitott-harckocsikat-kapott-az-ukran-hadsereg/
Egy ukrán hadiipar is vagy 30 BMP-t tudott 8 hónap alatt felújítani, különösebb modernizáció nélkül. Nem tudom milyen kapacitásaink lennének a felújításra, de attól tartok a külsős modernizációs csomagok nagyon drágák.