A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Hegylakó

Well-Known Member
2019. január 17.
1 551
4 742
113
Egészen máshogy gondolkodunk valószínűleg, mert azért ahogy latolgattam én is, lehet harcképes tankot kihozni értelmes áron. De számoljunk 2/3-os összeggel. Ha van elérhető a4, ha megvesszük, akkor ha mondjuk csak 1-2 zlj harckocsit hozunk ki, értelmes páncélzattal, megfejlesztett, akár csak l44-es löveggel ami tudja az új lőszert, esetleg fejlettebb optika, fejlettebb tűzvezetés, hálózatba integrálhatóság, esetleg még egy FLW 200 a tetjére, a szutyokból ami szóba jöhet meg kiállítjuk a műszaki variánsokat, akkor a 44+12 mellé kerülhetne két komplett zlj olyan tank, ami képes megütközni a szembejövő modern technikával is, a környezetünkben meg szörnyeteg. Önálló műveletekre képesen, felszerelten, együttműködésre készen a többi egységünkkel. Persze egyértelmű, hogy újonnan gyártva az egész tovább tervezhető, és ugyanúgy létrehozható, csak a kettő közötti árkülönbséget lehetne forgatni alkatrészbázisba, vagy üzemeltetésbe, vagy a felszabaduló fejlesztési keretből lehetne megtervezni, kivitelezni ifv alapon 120 mm aknavetős támogató járművet...

Ugyanúgy kapsz a végén két zlj nagy harcértékű tankot, közel hasonló képességekkel, harcértékkel, mindamellett, hogy van egy zlj a legjobból hozzá, de ha a felújítósdit választod, marad keret másra, ha meg az újat, akkor azt megint extra keretként össze kell kaparni, vagy a költségvetés rovására, más fejlesztés rovására megy.
Végső soron ebben ütköztem sokakkal az elmúlt napokban. Szuper az új, lesz is belőle. Azt nem tudom, hogy lesz e keret még egyszer ilyenre ami most folyamatban van és örülnék ha a mennyiséget is biztosítanák minőségemelés mellett. Szóval én ezért gondolom, hogy inkább ha lesz elérhető, akkor felújítósdit játsszunk, mert ha nem lopják el a pénzt, akkor több dologra elég, mintha mennyiségileg ugyanannyi vadonatúj eszközzel számolunk.

Persze lehetne lamentálni azon, hogy az új gépeket mennyivel egyszerűbb a hálózatba integrálni, stb, de ezeket sem lehetetlen a megfelelő fejlesztéssel. És ha azt nézzük, hogy hozzájutunk cserébe két zlj tankhoz, meg esetleg ki tudunk dolgozni egy értelmes aknavetős harceszközt és még mindig a keretből elkezdhetünk felállítani x századot abból is, akkor talán nem akkora faszság. Persze, nem veszünk semmi szart tudom.
Szerintem jó ötlet. :) Nekem ha vannak fenntartásaim, azok időbeliek.
Az egyik beragadt dolgom a Mardel. Én réskitöltő szerepet gondoltam neki, nem modernizációt, mivel nem hittem el, hogy 2023-ra itt Pumák lennének. Harceljárások, Leókkal együttműködés, stb szerepben. Utána pedig valami tartalékosokat motiváló gép szerepet képzeltem el nekik (had dürgüljenek a terepen, legyen egy kis élmény, megtartó erő, vagy bármi- ma is lassan 50 éves családapák áradoznak, hogy amikor a BMP-vel csapattuk, meg dagasztottuk a sarat- szerepkörben).
Nyilván a Lynx saját gyártás ezt időben jó eséllyel felül írhatja.
A másik a Leós téma veled együtt. Viszont azt hiszem, hogy 2030 után lesz valamilyen európai új MBT és akkor felszabadul egy halom mai ésszel korszerű, modernebb technika. Az európai hadiipar ha fejlődni fog, márpedig egyértelmű cél, akkor lesz itt A6, de még A7V is cca másfél évtized múlva. Itt érzem az időbeliség szerepét.
Mi a fenének modernizálni egy addigra 50+ éves technikát, ha elérhető lesz 20 éves is, kevesebbért, mint amennyiért az öreg gépet felhúzhatod bizonytalan színvonalra?
Az átépítésekről pedig annyit, hogy: https://karpathir.com/2020/09/01/felujitott-harckocsikat-kapott-az-ukran-hadsereg/
Egy ukrán hadiipar is vagy 30 BMP-t tudott 8 hónap alatt felújítani, különösebb modernizáció nélkül. Nem tudom milyen kapacitásaink lennének a felújításra, de attól tartok a külsős modernizációs csomagok nagyon drágák.

• Tetszik
Reactions: Pogány

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 810
8 751
113
Nem igen van a4 értelmes műszaki állapotban nagy mennyiségben eladó Európában, megvették a lengyelek. A spanyol és a svájci annyira le van roggyanva, hogy baromi drága lenne rendbe rakni (voltunk kint megnézni őket, elvetettük). Ez a maradék élettartammal kalkulálva nem éri meg.
Az osztrák kontingens milyen állapotban van?

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 735
12 261
113
Elképzelhető hogy különválnak és két dandár lesz belőlük ? Az lenne logikus.

Én már többször elképzeltem. ;)
Csak hát valahonnan embert is kellene fogni ezekbe, mert így sincs rendesen feltöltve.
Ha szétszedjük, létszámot tekintve lesz két sovány ezredünk, aztán kész.

@blogen az idézetben pont egy német mintájú páncélos és páncélgránátos dandárt vizionál (a közepes helyett) és 5x44, meg 2x10 Lynx-szel számol (összesen 240).
Amúgy ebben - amit felvázolt - lenne ráció, de valószínüleg kevés az esélye a 2x44 + 50x10 MBT-nek.

50×10 harckocsi? Szép is lenne! :)

Ez utóbbival kapcsolatban: tegyük fel, hogy (valamilyen rejtélyes oknál fogva) nem veszünk csak maximum még egyszer 44 Leo2A7-et. Akkor mi lenne a jobb: egy dandárban a 2 páncélos zl vagy megosztva, inkább 2 dandárba 1-1?
Bónuszkérdés: a fenti ábra szerinti elosztásban az IFV zl-ba, kíséretre megtenné az olyan A4 is, mint amik most jönnek?

Én inkább elosztanám két dandárnak. Meg mellé egy PZH osztályt szintúgy.

Mármint a Marderbe? Igazából, ha átalakítod a futóművet, rárakod az új tornyot (a mostaniban egy 20 milis gépágyú van) meg még egyéb dolgokat megcsinálsz rajta (erősebb motor, erősebb páncélzat) Igazából nem lesz annyival olcsóbb, hogy értelme legyen megcsinálni.

Már lezongoráztam vele, nem tudtam meggyőzni. :(

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 810
8 751
113
Csehszlovákiában gyártottak és hadrendbe állítottak 12db 120mm PRAM-S-t. Nyolcat a Csehek máig használnak:
prams01.jpg
Ilyesmi kellene nekünk is (Lynx+Hirtenberger).

• Tetszik
Reactions: Szittya

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
30 151
130 407
113
Én már többször elképzeltem. ;)
Csak hát valahonnan embert is kellene fogni ezekbe, mert így sincs rendesen feltöltve.
Ha szétszedjük, létszámot tekintve lesz két sovány ezredünk, aztán kész.

50×10 harckocsi? Szép is lenne! :)

Én inkább elosztanám két dandárnak. Meg mellé egy PZH osztályt szintúgy.

Már lezongoráztam vele, nem tudtam meggyőzni. :(
Utoljára már úgy tűnt elhitte nekem.

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
21 719
72 080
113
Szerintem jó ötlet. :) Nekem ha vannak fenntartásaim, azok időbeliek.
Az egyik beragadt dolgom a Mardel. Én réskitöltő szerepet gondoltam neki, nem modernizációt, mivel nem hittem el, hogy 2023-ra itt Pumák lennének. Harceljárások, Leókkal együttműködés, stb szerepben. Utána pedig valami tartalékosokat motiváló gép szerepet képzeltem el nekik (had dürgüljenek a terepen, legyen egy kis élmény, megtartó erő, vagy bármi- ma is lassan 50 éves családapák áradoznak, hogy amikor a BMP-vel csapattuk, meg dagasztottuk a sarat- szerepkörben).
Nyilván a Lynx saját gyártás ezt időben jó eséllyel felül írhatja.
A másik a Leós téma veled együtt. Viszont azt hiszem, hogy 2030 után lesz valamilyen európai új MBT és akkor felszabadul egy halom mai ésszel korszerű, modernebb technika. Az európai hadiipar ha fejlődni fog, márpedig egyértelmű cél, akkor lesz itt A6, de még A7V is cca másfél évtized múlva. Itt érzem az időbeliség szerepét.
Mi a fenének modernizálni egy addigra 50+ éves technikát, ha elérhető lesz 20 éves is, kevesebbért, mint amennyiért az öreg gépet felhúzhatod bizonytalan színvonalra?
Az átépítésekről pedig annyit, hogy: https://karpathir.com/2020/09/01/felujitott-harckocsikat-kapott-az-ukran-hadsereg/
Egy ukrán hadiipar is vagy 30 BMP-t tudott 8 hónap alatt felújítani, különösebb modernizáció nélkül. Nem tudom milyen kapacitásaink lennének a felújításra, de attól tartok a külsős modernizációs csomagok nagyon drágák.

Marderre felderengett ez is bennem, mert tökéletes lenne tartalékos járműnek, de sokan lázadnak a gondolata ellen is, mert idős, stb. Pedig önmagában megfaragva is lehetne akármit csinálni vele. És meg is lehetne modernizálni, de ezt mondjuk tényleg felejtsük el, mert a németek által elért állapota elég a tartalékba. Arra is kíváncsi vagyok, hogy az új mbt-ből mikor lesz tényleg valami? Mert az Armata esetleges valós kivonásával, ha máshol, mondjuk Indiában sem kerül bevezetésre, akkor kisebb lesz a motiváció, talán butább születik mint kellene, vagy szétesik az együttműködés, akkor az a 2030 lehet 2040 is. Volt már erre példa nem egyszer. MBT 70 és Leo 1 és Leo 2 fejlesztésekor is mindig széthullott az együttműködés. Mondjuk így legalább a Leo német lett és jó. :D

• Tetszik
Reactions: Hegylakó

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 795
47 067
113
Azert kivancsi lennek hogy hany orszag dontott ugyanigy, nem hinnem hogy a spanyolok ezt a listat szivesen nyilvanossagra hoznak. :D
Az arabok és a csehek biztosan látták a spanyol A4-eket. Most végül a spanyolok indítottak valami felújítási programot, de asszem abban sem nagyon lesznek az A4-eseik. Vagy csak nagyon módjával a tényleg legszükségesebb számban.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
30 151
130 407
113
Amúgy abba gondoljatok már bele, hogy a jelenlegi megrendelt darabszámokhoz való feltöltöttségtől is messze vagyunk mint Makó Jeruzsálemtől, még ha olcsóbb (szerintetek olcsóbb, hosszab távon tiszta deficit) technikával is akarjátok feltölteni az új alakulatokat az itt emlegetett darabszámokkal exponenciális költségnövekedést fog eredményezni minden vonalon.

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 735
12 261
113
Lehetséges.
Mit kezdünk kiképzés után az A4-ekkel?

Másokat képzünk velük. :D

.Ahogy már utaltam rá a páncélgránátos rajnak képesnek kell lennie járműről is harcolnia(ez nem másodlagos harcmodor!!!) amihez bőven elég 6 ember is.

Ezt úgy kell elképzelni, hogy a modern járműveken is vannak nyílások, ahol kidugják a csövet?

Na, hát akkor tényleg megvették őket.

• Tetszik
Reactions: SilvioD

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 841
29 074
113
Ilyesmi kellene nekünk is (Lynx+Hirtenberger).
Hát az biztos nem kellene. A Hirtenberger gyárt egy kebabos kocsira való automata aknavetőt, ami teljesen jó a könnyű erőknek.
SRAMS_120mm_Super_Rapid_Advanced_Mortar_Systems_on_Humvee_Singapore_defence_industry_military_technology_001.jpg

De a közepes és nehéz erők önjáró aknavetőjeként elavult, hidegháborús konstrukció a nyílt tetős önjáró aknavető, tehát ez hidegháborús kialakítás (itt épp Vietnámban):
15865981209_08e45ca72f_b.jpg

Merthogy a Hirtenberger automatájából csak ezt lehet kihozni APC bázison!

A korszerű önjáró aknavető zárt tornyos, automata kivitelű termék, mint például a PATRIA NEMO-ja:
land_patria_amv_w_nemo_lg-jpg.453

Vagy éppen a szintén PATRIA AMOS:
m02006112500222.jpg

• Tetszik
Reactions: milagro and Szittya

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
50 455
84 433
113
Másokat képzünk velük. :D

Ezt úgy kell elképzelni, hogy a modern járműveken is vannak nyílások, ahol kidugják a csövet?

Na, hát akkor tényleg megvették őket.

A tető búvónyíláson(a deszanttér felettiről van szó) keresztül kibúlyik a katonabácsi és onnan háborúzik.

• Tetszik
Reactions: borisz

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
22 154
36 293
113
Igen ifv re a zart torony miatt hatultoltos aknaveto kell.
2b9 et tenyleg tanulmanyzhatnak.
A hirtenberg eloltoltos megoldasa sem rossz kissebb nyitott jarmuvekre. /nagy elonye lehet ha hamar elkeszul hogy vegulis a toltoberendezes az automata alvannyal szerintem barmijen 120 as aknavetohoz integralhato tehat onallo termekkent ertekesitheto mas orszagoknak aknavetok automatizalasa celjabol./mondjuk sok egyebbel egggyutt./ jo kis beveteli forras lehet.
De a hatultoltos tipuscsalad kifejlesztese /a nem regi maniam a harcjarmu fo toronyfegyverzetet./ illetoen sem artana :D. Persze a zar es maga a szerkezet hatultoltos modszerrel nehezebbe vallik ezert nem szoritana ki a piacon a hagyomanyos eloltoltos valtozatokat sem.
S 60 at is ha mar van hozza egy csomo dokumentacio is segitsegul lehetne hivni. "Az ugye eleg nehez automata fegyver./ amugy egesz jo elorremutato cuccokat gyartottunk anno csak nem lett felfedezve...

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 905
14 665
113

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
22 154
36 293
113
A dolog szépséghibaja az volt hogy az előallítási költség dupla akkora volt,.mint amennyiben a ruszkikkal megegyeztek, így a különbséget a magyar államnak kellett kiköhögnie, így tudtuk a SzU-ba exportalni.
De most hogy van egy aknavetogyarunk es egy harcjarmu egy kisebb falu hazainak araival egyezik meg :D egy korszeru pamceltoro loszer meg egy jo allapotban levo hasznaltautojeval...