Egészen máshogy gondolkodunk valószínűleg, mert azért ahogy latolgattam én is, lehet harcképes tankot kihozni értelmes áron. De számoljunk 2/3-os összeggel. Ha van elérhető a4, ha megvesszük, akkor ha mondjuk csak 1-2 zlj harckocsit hozunk ki, értelmes páncélzattal, megfejlesztett, akár csak l44-es löveggel ami tudja az új lőszert, esetleg fejlettebb optika, fejlettebb tűzvezetés, hálózatba integrálhatóság, esetleg még egy FLW 200 a tetjére, a szutyokból ami szóba jöhet meg kiállítjuk a műszaki variánsokat, akkor a 44+12 mellé kerülhetne két komplett zlj olyan tank, ami képes megütközni a szembejövő modern technikával is, a környezetünkben meg szörnyeteg. Önálló műveletekre képesen, felszerelten, együttműködésre készen a többi egységünkkel. Persze egyértelmű, hogy újonnan gyártva az egész tovább tervezhető, és ugyanúgy létrehozható, csak a kettő közötti árkülönbséget lehetne forgatni alkatrészbázisba, vagy üzemeltetésbe, vagy a felszabaduló fejlesztési keretből lehetne megtervezni, kivitelezni ifv alapon 120 mm aknavetős támogató járművet...
Ugyanúgy kapsz a végén két zlj nagy harcértékű tankot, közel hasonló képességekkel, harcértékkel, mindamellett, hogy van egy zlj a legjobból hozzá, de ha a felújítósdit választod, marad keret másra, ha meg az újat, akkor azt megint extra keretként össze kell kaparni, vagy a költségvetés rovására, más fejlesztés rovására megy.
Végső soron ebben ütköztem sokakkal az elmúlt napokban. Szuper az új, lesz is belőle. Azt nem tudom, hogy lesz e keret még egyszer ilyenre ami most folyamatban van és örülnék ha a mennyiséget is biztosítanák minőségemelés mellett. Szóval én ezért gondolom, hogy inkább ha lesz elérhető, akkor felújítósdit játsszunk, mert ha nem lopják el a pénzt, akkor több dologra elég, mintha mennyiségileg ugyanannyi vadonatúj eszközzel számolunk.
Persze lehetne lamentálni azon, hogy az új gépeket mennyivel egyszerűbb a hálózatba integrálni, stb, de ezeket sem lehetetlen a megfelelő fejlesztéssel. És ha azt nézzük, hogy hozzájutunk cserébe két zlj tankhoz, meg esetleg ki tudunk dolgozni egy értelmes aknavetős harceszközt és még mindig a keretből elkezdhetünk felállítani x századot abból is, akkor talán nem akkora faszság. Persze, nem veszünk semmi szart tudom.